RateBeer zakończy działalność 1 lutego 2025 r

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Latarnik
    Premium Lamplighter
    🥛🥛🥛🥛
    • 2004.06
    • 5035

RateBeer zakończy działalność 1 lutego 2025 r

Smutne, a jednak:

"Dziękuję wszystkim! Specjalne pożegnanie RateBeer! (1 lutego 2025)

Witam wszystkich, Mam dla Was trudne wieści — RateBeer zakończy działalność 1 lutego 2025 r.
    RateBeer powstało i rozwijało się wokół jednego głównego celu: zapewnienia miejsca, w którym miłośnicy piwa z całego świata mogą dzielić się swoją pasją i doświadczeniami.
    Kiedy ponad 2 dekady temu zaczynałem budować RateBeer, nie mogłem sobie wyobrazić, w co się rozwinie i czym się stanie.
    Razem zbudowaliśmy bliską społeczność, która pomogła ukształtować historię rzemieślniczego piwa.
    Dziękuję wszystkim za udział. To była dla mnie radość i mam nadzieję, że dla Was też.
    Zachęcamy do pobrania ocen i recenzji z RateBeer do 18 stycznia 2025 r.
    Aby to zrobić, wykonaj następujące czynności:
    Zaloguj się na stronie internetowej RateBeer i przejdź do strony Mój profil
    W prawej kolumnie poniżej „Beer Cellar” znajduje się sekcja „Moje konto”
    W sekcji „Moje konto” kliknij „Skompiluj moje oceny”
    Na następnej stronie znajdziesz opcje pobierania ocen w formacie CSV (wartości rozdzielone przecinkami)
    Jeśli potrzebujesz pomocy, prześlij prośbę za pośrednictwem https://www.ratebeer.com/feedback

To niewątpliwie trudne wieści. Zamykając ten rozdział, chcę podziękować każdemu z Was za bycie częścią społeczności RateBeer.
    Jestem naprawdę wdzięczny wszystkim, którzy przyczynili się do naszego sukcesu.

Dziękuję,
    JoeT"
    Ostatnia zmiana dokonana przez Latarnik; 2024-12-19, 19:32.
    5470 kapsli z wypitych piw
    874 nowe piwa opisałem na forum (w tym 774 z USA).
    "Beer is proof that God loves us and wants us to be happy."- Benjamin Franklin
    https://sites.google.com/view/latarniknj-galeria/strona-główna
    Freedom is the right to tell people what they do not want to hear– George Orwell
    https://sites.google.com/view/ety-z-...trona-główna
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12761

Co było przyczyną? Nie można komuś przekazać/sprzedać?

Latarnik, wracasz z ocenami piw na browar.biz?

Comment

• e-prezes
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2002.05
      • 19293

Tutaj informowałem w 2019 roku o tym, że RB został kupiony przez ABInbev. Już wtedy można było sądzić, że święci się coś niedobrego.

PS.
      Ja chyba niedługo potem wypisałem się z RB.
      Ostatnia zmiana dokonana przez e-prezes; 2024-12-19, 21:44.

Comment

• Latarnik
        Premium Lamplighter
        🥛🥛🥛🥛
        • 2004.06
        • 5035

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd
        Latarnik, wracasz z ocenami piw na browar.biz?
        Nie ocenialem piw na RateBeer, korzystalem z tego serwisu do poszukiwania dobrych sklepow z piwem.
        5470 kapsli z wypitych piw
        874 nowe piwa opisałem na forum (w tym 774 z USA).
        "Beer is proof that God loves us and wants us to be happy."- Benjamin Franklin
        https://sites.google.com/view/latarniknj-galeria/strona-główna
        Freedom is the right to tell people what they do not want to hear– George Orwell
        https://sites.google.com/view/ety-z-...trona-główna

Comment

• Pancernik
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2005.09
          • 9800

Kurczę, ja też wspomagałem się, poszukując ciekawych "miejsc piwnych", zwłaszcza gdzieś, hen-hen...

Comment

• darekd
            🍺🍺🍺
            • 2003.02
            • 12761

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
            Tutaj informowałem w 2019 roku o tym, że RB został kupiony przez ABInbev. Już wtedy można było sądzić, że święci się coś niedobrego.
            .
            Zgoda. Tylko jaki był sens takiej inwestycji, bo nie było to wrogie przejęcie?

Na forum beeradvocate (który powstał wcześniej niż ratebeer a obecnie jest związany z Untappd) pojawiła się dyskusja na temat możliwości umożliwienia zainteresowanym osobom przerzucenia ich bazy ocenianych piw:

Posted by Joe Tucker (JoeT) at RateBeer: https://community.ratebeer.com/t/thank-you-all-a-special-farewell-to-ratebeer-1-feb-2025/20905 Thank You All! A Special Farewell To RateBeer! (1 Feb...

Na ratebeer cenię sobie oceny od Beerhunter111,

choć nie wiem jak w 12 lat można zdegustować ponad 46 tys. piw
            Ostatnia zmiana dokonana przez darekd; 2024-12-21, 03:10.

Comment

• e-prezes
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2002.05
              • 19293

Tylko jaki był sens takiej inwestycji, bo nie było to wrogie przejęcie?
              No właśnie dlatego, że nie było wrogie zapewne chciano w ten sposób wpływać na treści tam zamieszczane, ew. uzyskać dostęp do możliwości reklamowania. Nie wiem jak ta współpraca pomiędzy firmą a twórcą strony przebiegała, ale widać było, że znaczenie tego portalu maleje, choćby na rzecz Untappd.

Comment

• darekd
                🍺🍺🍺
                • 2003.02
                • 12761

No i pytanie, czy będzie to martwa strona, na którą jednak będzie można wejść, czy raczej całkowita likwidacja.

Swoją drogą, oceniało tam parę osób, które wcześniej były na browar.bizie, może jest szansa na umożliwienie im przerzucenia ocen tutaj. Jest tak możliwość ART ?

Comment

• ART
                  mAD'MINd
                  🥛🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2001.02
                  • 24008

No i pytanie, czy będzie to martwa strona, na którą jednak będzie można wejść, czy raczej całkowita likwidacja.

Swoją drogą, oceniało tam parę osób, które wcześniej były na browar.bizie, może jest szansa na umożliwienie im przerzucenia ocen tutaj. Jest tak możliwość ART ?
                  Jeśli ktoś ma jakieś swoje oceny ściągnięte, to poproszę o plik na maila browar@browar.biz , zerknę co tam są za dane i czy da się je jakoś wciągnąć jeśli ktoś byłby zainteresowany,
                  - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                  - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                  - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• grzeber
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🥛🥛🥛
                    • 2002.05
                    • 2898

choć nie wiem jak w 12 lat można zdegustować ponad 46 tys. piw
                    To tylko niewiele ponad 10 dziennie, i tak codziennie przez 12 lat.

pozdrawiam
                    www.BrowaryMazowsza.pl - kompendium wiedzy o piwowarstwie ziemi mazowieckiej

Comment

• e-prezes
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2002.05
                      • 19293

Wiele osób oceniających nie pije całego piwa, tylko na meetingach testują różne piwa w reprezentatywnych próbkach. Może to wyglądać patologicznie, ale wbrew pozorom daje radę spróbować i ocenić tyle piw. Na festy też jeździliśmy w 3-4 osoby, by próbkę testować nie na te ilości, którą sprzedają tylko na takiej jaka ci wystarcza do oceny. Kiepskie i tak lądowały w zlewie po teście.

Comment

• darekd
                        🍺🍺🍺
                        • 2003.02
                        • 12761

Prezes ma chyba rację, no i ma coś z patologii - uzależnienie od oceniania może być gorsze od samego picia, znam ten problem. A na dodatek zlikwidowali mu jego platformę, Można wpaść w depresję.

Napiszę mu i przekonam, żeby tu przerzucił swoje recenzje. Z tymi 40 tysiącami Art powinien się uwinąć do końca roku

Comment

• grzeber
                          Major Piwnych Rewolucji
                          🥛🥛🥛
                          • 2002.05
                          • 2898

Wiem jak wygląda takie testowanie piw, ale nawet w takim przypadku jest to bardzo ambitny wynik. Nawet jak zrobisz 3 sesje tygodniowo to wychodzi po 24 piwa na sesję. I tak co tydzień, przez 624 tygodnie. W przypadku świąt, urlopów i chorób jeszcze więcej. Trzeba naprawdę mieć ogromne zacięcie. Pogratulować.

Już samo pozyskiwanie kolejnych piw może być wyzwaniem.
                          pozdrawiam
                          www.BrowaryMazowsza.pl - kompendium wiedzy o piwowarstwie ziemi mazowieckiej

Comment

• zasada
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            🥛🥛🥛🥛
                            • 2007.05
                            • 240

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika grzeber
                            jest to bardzo ambitny wynik
                            W innej dziedzinie, na portalu Lubimy czytać, pojawiają się użytkownicy generujący taką liczbę ocen książek, że można podejrzewać byty zbiorowe.

Każde zwierzę koi dotyk
                            Blaszony

Comment

• LubieStrongi
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2016.02
                              • 201

Ratebeer, obecnie marka, należąca już jakiś czas do AB InBev skończył działalność 1 lutego 2025 r.

beerconnoisseur.com/articles/ratebeer-shutting-down-end-craft-beer-institution

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika LubieStrongi

The pioneering craft beer rating platform RateBeer has revealed it will permanently shutter on February 1, 2025. For craft beer enthusiasts worldwide, this news signals the conclusion of a groundbreaking era in beer culture.
                              Statement From RateBeer’s Founder

In a heartfelt farewell, founder Joe Tucker reflected on the platform's journey. Here’s his full note, which was posted to the website’s iconic RateBeer Forums:

“Hello all,

I have some difficult news to share with you - RateBeer will cease operations as of February 1, 2025.

RateBeer was born and evolved around a core purpose: To provide a place for beer enthusiasts around the world to share their passion and experiences. When I started building RateBeer over 2 decades ago, I couldn’t have dreamed of what it would grow into and become. Together, we’ve built a close community that helped shape the history of craft beer.

Thank you all for your participation. It’s been a joy for me and I hope it’s been for you.

You are encouraged to download your ratings and reviews from RateBeer by January 18, 2025.

If you require assistance, please submit a request via https://www.ratebeer.com/feedback

It’s undeniably tough news. In closing this chapter, I want to thank each one of you for being part of the RateBeer community. I am truly grateful for all of those who’ve contributed to our success.

Thank you, JoeT”
                              A Legacy of Passion and Community

Founded over two decades ago, RateBeer was a trailblazer in the craft beer world, connecting beer lovers globally through reviews, discussions and shared experiences. Long before social media or mobile apps like Untappd became mainstream, RateBeer served as a cornerstone for beer enthusiasts.

The site’s robust database of beer reviews, contributed by thousands of users, became an essential resource for exploring new brews and breweries. Its annual rankings of the "Best Beers in the World" were revered by both seasoned beer aficionados and curious newcomers, setting benchmarks in the industry.
                              Challenges in a Changing Landscape

Despite its storied history, RateBeer faced mounting challenges in recent years. The rise of mobile-first platforms like Untappd offered streamlined interfaces and features that catered to modern beer drinkers. In 2019, Anheuser-Busch’s ZX Ventures fully acquired RateBeer, a move that generated mixed reactions in the craft beer community, which have become further amplified through AB’s poor treatment of the site – doing a disservice to the beer industry at large.

Competition and evolving user preferences eventually led to a decline in the platform’s influence. Yet, RateBeer’s role in documenting the craft beer explosion of the late 1990s and early 2000s remains undeniable.

Statistician Matt Berkowitz, a devoted RateBeer admin and community member, has made attempts to acquire the website and its assets, but those efforts have fallen on deaf ears: “When Joe told me a few weeks ago about the impending announcement, I resumed my efforts to acquire the assets. But I've not had any success in getting through to ABI. It appears it's simply the path of least resistance to shut down the website rather than incur expenses associated with selling it back to the community."

He continued: "My interest in RateBeer is in completely re-developing the website from scratch—to modernize, make more efficient and breathe some much-needed life into this wonderful community. I’ve had several talks with the global Mergers and Acquisitions Director at AB, but couldn’t work anything out.”
                              Preserving Your RateBeer Legacy

For users who have spent years contributing reviews and building profiles, RateBeer is offering the opportunity to download personal data before its closure:

Log in to your RateBeer account and navigate to the “My Profile” page.

Select “Compile My Ratings” under the “My Account” section.

Download your reviews in a CSV format by January 18, 2025.

The RateBeer team remains available to assist users with this process through their feedback page.
                              RateBeer’s Legacy Lives On

For countless enthusiasts, RateBeer was more than a website—it was a community. It introduced users to new styles, highlighted hidden gems in the brewery world, and fostered connections between like-minded beer lovers.

While the closure of RateBeer marks the end of an era, it also highlights the adaptability of the craft beer community. As digital platforms evolve and new tools emerge, the passion for craft beer and its stories remains strong.

As RateBeer prepares to close its doors on February 1, 2025, the craft beer community reflects on the platform's enduring impact. For over two decades, RateBeer connected beer lovers, shaped the craft beer movement and fostered a global community.

While this chapter ends, its legacy as a cornerstone of beer culture lives on, reminding us of the passion and camaraderie that unite enthusiasts worldwide. Cheers to RateBeer for its lasting contributions to the craft beer world!
                              Ostatnia zmiana dokonana przez LubieStrongi; 2025-02-16, 04:26.

Comment