Projekt zmian w ustawie o wychowaniu w trzeźwości

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 24021

Projekt zmian w ustawie o wychowaniu w trzeźwości

Wygląda na to że czeka nas kolejna rewolucja, tym razem promocyjna i opakowaniowa (etykietowa). Etykiety z randomowymi szlaczkami powinny się obronić
    No i blady strach pada na blogerkę piwną.

Dawid Siedlecki z Browar Paragraf melduje z frontu:

Dzisiaj (12.03.2025) na stronach Rządowego Centrum Legislacji pojawił się projekt zmian w ustawie o wychowaniu w trzeźwości. Co się zmieni i jaki wpływ to może mieć na działające już browary? Zapraszam do krótkiego komentarza do projektu.

Przyznaję – myliłem się – przez półtora roku ze wszystkich pomysłów Ministerstwa Zdrowia w projekt (i to rozporządzenia) przekute zostały tylko kwestie związane z alkotubkami. Pozostałe tkwiły w medialnym świecie nie mając przełożenia na legislację. Byłem przekonany, że ten stan będzie trwał dalej. Dzisiaj okazało się, że nie doceniłem Ministerstwa Zdrowia.
    więcej

Dzisiaj (12.03.2025) na stronach Rządowego Centrum Legislacji pojawił się projekt zmian w ustawie o wychowaniu w trzeźwości. Co się zmieni i jaki wpływ to może mieć na działające już browary? Zapra…
    Ostatnia zmiana dokonana przez ART; wczoraj, 11:11.
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
  • SupeR_PiwosZ
    Porucznik Browarny Tester
    🥛🥛🥛
    • 2008.05
    • 390

Sprzedawca będzie musiał sprawdzić wiek osoby chcącej kupić alkohol, jeśli ma wątpliwości, czy ukończyła ona 18 lat – zakłada projekt Ministerstwa Zdrowia. Ponadto zakazane ma być promowanie piwa, w tym w formie bonusów, i sprzedaż alkoholu

Comment

• e-prezes
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2002.05
      • 19299

To jest tylko projekt. Owszem PSPD i PSPR mogą wnieść jakieś uwagi, ale nie byłbym aż tak hurraoptymistycznie przekonany o znaczącym wpływie na kształt tej ustawy. Mam nadzieję, że konsultacje coś uszczegółowią i poprawią wadliwe i sprzeczne ze sobą fragmenty, ale PARPA nadal ma dużo do powiedzenia i dodatkowo poprawki mogą przepaść w głosowaniach w Senacie czy w Sejmie. Tak jak to ktoś na FB próbował wmówić, że tylko przedstawiciel Konfy jest w stanie zatwierdzić tę ustawę nie wierzę, że będzie wola polityczna na zmiany na lepsze. PISiorki i 2050 mogą nie być za liberalizacją i poprą stanowisko PARPA. Nie wiem komu tak zależało, żeby ten projekt właśnie teraz wszedł w legislację, bo jeśli głosowania będą przed wyborami prezydenckimi to może trochę namieszać. No chyba, że ekipa rządząca postanowiła zrobić taki ukłon w stronę konserwatywnego wyborcy, by zdobyć dodatkowe % przed finałem kampanii.

Comment