Kasztelan coraz mniej regionalny?

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 23928

Kasztelan coraz mniej regionalny?

Ostatnio zauważyłem pewną tendencję w knajpkach serwujących dotychczas beczkowego Okocimia i Carlsberga. W Opolu, Częstochowie i jak w Wa-wie (wg doniesień Pictures'a) pojawił się też obok tych dwóch piw - Kasztelan, z beczki. Jest on o sporo tańszy od tych dwóch oczywiście.

Jakiś czas temu zwróciłem uwagę na zmianę kolumn barowych w knajpkach "okocimskich" - są to obecnie 3 lub 4 nalewaki połączone w jedną kolumnę, miałem wrażenie że dwa krany będą zajmować właśnie Carlsberg i Okocim JP a trzeci będzie porzeznaczony dla piwa, nazwijmy to regionalnego, pochodzącego z grupy. z tym że Częstochowa i Opole leżą bardziej w zasięgu wrocławskiego Piasta niż sierpeckiego Kasztelana...

jestem ciekaw czy w waszej okolicy pojawiły się podobne zmiany
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
  • dryx
    † 1966-2017 Piwosz w Raju
    • 2002.04
    • 1735

U mnie sytuacja jest zupełnie odmienna.
    W Żorach i Jastrzębiu na Górnym Śląsku piwo z Sierpca było dostępne w jakiś 10-15 barch w każdym z tych miast, niestety po dołączeniu do grupy Carlsberg całkowicie zniknęło z barów - obecnie znam tylko 2 bary , gdzie te piwo nadal jest lane.
    Co prawda u nas nigdy Okocim nie był popularny i jkoś lokali z Okocimem jest niewiele.
    Od 3 miesięcy mieszkam w Cieszynie, Sierpc nie występuje w żadnym barze ((
    Darek

Comment

• e-prezes
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2002.05
      • 19260

w Krakowie zwykle sprzedaje się oprócz Okocimia J.P. Kasztelana Mocnego i jest to długa już praktyka, oczywiście zdaża się się O.J.P. z Carlsbergiem, natomiast nigdy nie znalazłem z Piastem. Bosman Full jest zwykle podawany w knajpach Okocimia typu morskiego. do grodu Piasta jest nam bliżej niż do Sierpca czy Szczecina, ale jak widać takie są priorytety właścicieli koncernu.

Comment

• tutunia
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2003.03
        • 60

Tu nie chodzi o odległość, te piwa są dostępne w Okocimiu, i nie ma problemu jch zamówić.

Comment

• Dudlik
          Porucznik Browarny Tester
          • 2002.11
          • 269

U nas w Warszawie kasztelana jest pełno. Można go dostać z beki, butli i puszki. Co chcesz i jakie chcesz. Kiedyś to był nielada problem, teraz już nie.
          Piana jak śmietana smak szesnastoletniej dziewczyny! To jest piwko!

Comment

• celt_birofil
            † 2017 Piwosz w Raju
            • 2001.09
            • 4469

Odp: Kasztelan coraz mniej regionalny?

ART napisał(a)
            Ostatnio zauważyłem pewną tendencję w knajpkach serwujących dotychczas beczkowego Okocimia i Carlsberga. W Opolu, Częstochowie i jak w Wa-wie (wg doniesień Pictures'a) pojawił się też obok tych dwóch piw - Kasztelan, z beczki. Jest on o sporo tańszy od tych dwóch oczywiście.
            jestem ciekaw czy w waszej okolicy pojawiły się podobne zmiany
            W Bielsku jest dokładnie tak samo - dla porównania: Carlsberg 4,5 zł - Kasztelan 3 zł
            Nie było Ciebie tyle lat! Myślałem, że nie wrócisz już (Krystyna Prońko - koniec cytatu)

Comment

• pulas
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2001.08
              • 965

Dudlik napisał(a)
              U nas w Warszawie kasztelana jest pełno. Można go dostać z beki, butli i puszki. Co chcesz i jakie chcesz. Kiedyś to był nielada problem, teraz już nie.
              E, jakoś nie zauważyłem... Szczególnie z beki. W małych lokalikach może i tak, ale w "popularnych" knajpach raczej kasztelana nie uwidzisz. (w Rybitwie u Tereski też go nie ma )
              pułaś
              ---------------------------------
              "(...)W kącikach flechtów wieczór już
              Lśni jak porzeczka krwawa
              Ukradkiem z rdzy wycieram nóż
              I między bajki wkładam"

Comment

• wiciu_w
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2001.10
                • 60

Będąc w Sierpcu zostałem poinformowany, że Kasztelan pozostaje piwem regionalnym a markami ogólnokrajowymi grupy Carlsberg-Okocim są Carlsberg, Okocim, Karmi i Volt.

Comment

• Dudlik
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2002.11
                  • 269

Wszystkich z Warszawy, którzy nie wiedzą gdzie dostać kasztelana informuję, że jest na zachodnim, u mnie w mordowni przy pętli autobusowej Targówek przy bazarku oraz beczkowe przy Wileńskim, ale nie w markecie tylko obok nad przejściem podziemnym, tam gdzie kiedyś byl słynny sklep z zabawkami i mieli fajne samochodziki
                  Piana jak śmietana smak szesnastoletniej dziewczyny! To jest piwko!

Comment

• booliczek
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2001.12
                    • 39

Ja mieszkam w Podkarpackim i tam Kasztelana jest jak na lekarstwo....
                    Aż tak bardzo się nie rozrósł
                    TYLKO HEINEKEN

Comment

• pulas
                      Kapitan Lagerowej Marynarki
                      • 2001.08
                      • 965

Dudlik napisał(a)
                      Wszystkich z Warszawy, którzy nie wiedzą gdzie dostać kasztelana(...)
                      Myślę, że mieszkańcy Warszawy, którzy chcą napić się kasztelana wiedzą gdzie go kupić. Chodziło mi raczej o ludzi, którzy przyjadą do stolicy z innego miasta i trafią do jednej z wielu knajp w centrum. Tam napić się tego piwa jest naprawdę ciężko. Czy znasz jakąś knajpę w okolicy dw. Centralnego z kasztelanem?
                      pułaś
                      ---------------------------------
                      "(...)W kącikach flechtów wieczór już
                      Lśni jak porzeczka krwawa
                      Ukradkiem z rdzy wycieram nóż
                      I między bajki wkładam"

Comment

• alstro
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2003.04
                        • 166

kasztelanie carry on!

Kasztelan jest tak dobrym piwem, iz powinien zwojowac cala UE!

kazdy kto chce moze go zamowic poprzez Calrsberga-Polska...
                        inna sprawa, iz serwowoany jest on na ogol w lichych knajpach i rzeczywiscie w Wawie cz Krakowie w centralnych pubach go brak, a szkoda, za to zulernie, studenckie kanajpy go leja w duzych ilosciach... a mozna go wypic w Krakowie juz od 2,80!!!
                        i po co pic zdechlego Żywca za 6 zl czy przerekalmowane Tyskie za 5.5 na rynku?

Comment

• kwasiborek
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2003.03
                          • 27

W Poznaniu za 3zł, ale bez alternatywy z okocimskiej strony strony

Comment

• arzy
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2002.06
                            • 2814

W Częstochowie Kasztelana można się napić w ogródku na początku Promenady koło Centrum Handlowego "Promenada".
                            "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                            Bractwo Piwne
                            Skład Piwa
                            Piszę poprawnie po polsku!

Comment

• kwasiborek
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2003.03
                              • 27

arzy napisał(a)
                              W Częstochowie Kasztelana można się napić w ogródku na początku Promenady koło Centrum Handlowego "Promenada".
                              I w Biffie na Dekabrystów

Comment

Przetwarzanie...
                              X