Smutne wiadomości ze Słowacji - piwo drożeje

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • pieczarek
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2001.06
    • 5011

Smutne wiadomości ze Słowacji - piwo drożeje

Zastanawiałem się czy to materiał na oddzielny temat, ale wyszło mi, że niestety tak.
    W całości przytaczam więc krótką informację jaka pojawiła się na onet:

Zakupy na Słowacji: Nie będzie już tak tanio

Z całą pewnością informacja ta zainteresuje turystów, którzy często udają się na Słowację. Otóż, jak poinformował słowacki dziennik "SME", u naszych południowych sąsiadów, od lipca wzrosną ceny piwa, paliwa i papierosów.

Cena piwa wzrośnie od 3,5 – 4,7 koron na butelce. Papierosy zdrożeją o 9 koron, paliwo o 1 – 2,50, zaś wino o 25 koron na litrze.

Przypuszczam, że taka ogólna podwyżka cen piwa na Słowacji ma podłoże podatkowe. Po prostu koszty przystąpienia do UE będą ogromne i rząd słowacki postanowił skubnąć swoich obywateli. W Polsce jest podobnie. Plany Kołodki na następne lata zakładają szereg podwyżek podatków (likwidacja ulg, zmiany kosztów uzyskania itp.) Zapłacimy rocznie ponad 10 miliardów zł więcej. Czyli statystyczny podatnik rocznie o 500 zł więcej.
  • Pogoniarz
    † 1971-2015 Piwosz w Raju
    • 2003.02
    • 7971

Wspołczuję Słowakom i Nam też.Tak jak pisał Pieczarek szukają kasiory dla podreperowania budżetu.Oj ten rząd na Słowacji straci na popoularności oj straci,a pieniązków w budżecie za dużo nie przybędzie(jeśli w ogóle)

Prawie jak Piwo
    SZCZECIN

Comment

• ART
      mAD'MINd
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2001.02
      • 23977

oj rząd który podnosi cene piwa musi upaść... jak mawiał pewien Czech...
      - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• celt_birofil
        † 2017 Piwosz w Raju
        • 2001.09
        • 4469

Słyszałem zapewnienia rządu słowackiego, że akcesja do UE nie spowoduje wzrostu cen piwa (bo to niemalże zamach na świętość narodową). A moze to był rząd czaski??
        Nie było Ciebie tyle lat! Myślałem, że nie wrócisz już (Krystyna Prońko - koniec cytatu)

Comment

• kwasiborek
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2003.03
          • 27

Niech moc piwna będzie z naszymi braćmi pepikami. A ja się tam miałem zamiar wybrać we wakacje na browara. Ale chyba i tak nadal warto

Comment

• Cocobango
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2002.04
            • 818

kwasiborek napisał(a)
            ...braćmi pepikami.
            to tak jakbyś powiedział mój brat żółtek

Comment

• Gollum
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2002.09
              • 307

Cholera, a ja tego lata znów planuję kilka wypadów na Słowację.

Comment

• Pogoniarz
                • 2003.02
                • 7971

kwasiborek napisał(a)
                Niech moc piwna będzie z naszymi braćmi pepikami. A ja się tam miałem zamiar wybrać we wakacje na browara. Ale chyba i tak nadal warto
                Kwasiborek z tym wizerunkiem jakoś nie Jesteś zbytnio"wiarygodny"Czy możesz przejść operację plastyczną(może przejdź w stan spoczynku i wyskocz z munduru)Ten moment naszego życia jakoś fatalnie się wspomina(chodzi o pewien dzień gdy nie było Teleranka...)
                Co do braci to jest różnie.Jedni plują pod nogi za pewien rok,inni rozumieją,że to nie My byliśmy motorem napędowym.Jestem tam regularnie i ogólnie można porozmawiać bez zadymy.

Prawie jak Piwo
                SZCZECIN

Comment

• celt_birofil
                  † 2017 Piwosz w Raju
                  • 2001.09
                  • 4469

Pogoniarz napisał(a)
                  Kwasiborek z tym wizerunkiem jakoś nie Jesteś zbytnio"wiarygodny"Czy możesz przejść operację plastyczną(może przejdź w stan spoczynku i wyskocz z munduru)Ten moment naszego życia jakoś fatalnie się wspomina(chodzi o pewien dzień gdy nie było Teleranka...)
                  Z infor w profilu wynika, że qlega urodził się dwa lata po ogłoszeniu stanu wojennego, więc osoba generała to dla niego zamierzchła przeszłość
                  Nie było Ciebie tyle lat! Myślałem, że nie wrócisz już (Krystyna Prońko - koniec cytatu)

Comment

• Seler_32
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2003.04
                    • 444

Nie oceniajmy ludzi po fotkach w ich profilu.

A piwo jak podrożeje to i tak w Poslce nie kupię raczej lanego STAROPRAMENA za, w przeliczeniu, 2 zeta.
                    Nie należy odkładać na jutro, tego co można wypić dzisiaj.

Nie wierzę abstynentom.

Comment

• Pogoniarz
                      • 2003.02
                      • 7971

Nie robię wcale tego.Tylko jakoś moje wspomnienia są...
                      Sam się śmiejesz ze "Swojej" fotki,ale nie jest to zdjęcie kontrowersyjne politycznie.
                      Z chęcią pogadam z Kwasiborkiem.

Prawie jak Piwo
                      SZCZECIN

Comment

• Cocobango
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2002.04
                        • 818

Mam pytanie: czy przez turystyczne przejście graniczne można przenosić legalnie browarki i jakie słowackie cudeńka warto kupić?

Comment

• żąleną
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2002.01
                          • 13239

Co roku jestem do dwóch razy na Słowacji i ani razu mnie jeszcze nie trzepali. Zawsze przechodzę pieszo, a raz jechałem specjalnym autobusem Poprad-Zakopane, to celnicy weszli, pogadali z kierowcą, chyba nawet nie sprawdzili paszportów i po chwili byliśmy w Polsce. Limit to zdaje się 5 l piwa. Od paru lat za każdym razem przenoszę co najmniej 10...

Jeśli chodzi o piwa - przejrzyj sobie odpowiedni dział. Ja na twoim miejscu nakupowałbym wszelkich tmavych i polotmavych, bo tego w Polsce prawie nie uświadczysz. Tmave jeszcze jak cię mogę, ale polotmavego to ani razu w naszym kraju nie widziałem.

Comment

• Gollum
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2002.09
                            • 307

Według ostatnich ustaleń będę na Słowacji co najmniej kilka razy. zamierzam kwaterować 7 km od granicy (przejście turystyczne dla pieszych, rowerów i wózków inwalidzkich Czeremcha-Czertiżne).Zabieram rowery i często bedę się wypuszczał z córką. Może nawet do Medzilaborców. Kelta będę zabierał ze sobą (z racji butelki), a inne popijał na miejscu.

Comment

• kwasiborek
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2003.03
                              • 27

Pogoniarz napisał(a)
                              Nie robię wcale tego.Tylko jakoś moje wspomnienia są...
                              Sam się śmiejesz ze "Swojej" fotki,ale nie jest to zdjęcie kontrowersyjne politycznie.
                              Z chęcią pogadam z Kwasiborkiem.
                              Drogi Poligoniarzu!
                              Nie chciałem nikogo obrazić tą fotką, a tym barzdiej Ciebie. Przykro mi że musiałeś w doświadczyć stanu wojennego. Mnie, jak sam zauważyłeś nie było to dane, czego nie żałuje. Jednak, po lekturze wielu oopracowań historycznych uważam iż była to dziejowa konieczność. Niestety! A ja sam Generała darzę niezwykłym szacunkiem. Możesz się z tym nie zgadzać, takie twoje prawo, tym bardziej jako świadka tej historii.
                              Z szacunkiem dla wszystkich, przede wszyskim urażonych

Comment

Przetwarzanie...
                              X