O ile jestem zorientowany to akcja reklamowa "Lech Pils tylko w Wielkopolsce" dotyczy Pilsa lanego w kegi. Pilsa z pipy można napić się, poza nielicznymi wyjątkami, tylko w Wielkopolsce. Natomiast butelkowy czy puszkowy jest już spotykany dalej od Wielkopolski, nie wiem czy to jest zasługą właścicieli sklepów i lokali czy też "cicha" polityka KP. Sam go widziałem przed miesiącem w którymś ze sklepów w Częstochowie. Poza tym Lech Pils w rozumieniu KP jest podobnie jak Tyskie Książęce marką regionalną. O ile mogę zrozumieć regionalność piw z małych browarów, o tyle nie pojęte jest dla mnie piwo regionalne z gigantów. Przecież to jest sztuczne, robione na siłę.
Lech Pils - dlaczego tylko w Wielkopolsce?
Collapse
X
-
"Ma jednak kraj polski napój warzony
z pszenicy, chmielu i wody, po polsku
piwem zwany; a gdy nic nadeń lepszego
do pokrzepienia ciała, jest nie tylko rozkoszą
mieszkańców, lecz i cudzoziemców
wybornym smakiem"
Jan Długosz, Historie Piwne
Moja strona www w początkowym okresie budowy
-
-
Odpowiedź jest bardziej prozaiczna - zabolało KP, że taką popularnością cieszy się Specjal i postanowili pójść tą drogą.
Comment
-
-
Aby Premium się sprzedawał na rynku globalnym należy zrobić Premiuma maksymalnie bezsmakowego, bezpłciowego, i w maksymalny sposób "wspierać" jego sprzedaż zmasowaną reklamą. Takie są prawa globalnego rynku.
Dokładnie to samo można było zrobić z Pilsem. Można było, ale akurat padło na Premiuma. Więc marka Pils pozostała regionalna, ciut smaczniejsza, dla wiernych konsumentów. I - chciałbym to zauważyć - jest droższa niż Premium! Mimo braku kosztownego wsparcia marketingowego!browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]
Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jerzy Wyświetlenie odpowiedziI - chciałbym to zauważyć - jest droższa niż Premium! Mimo braku kosztownego wsparcia marketingowego!
Comment
-
-
U mnie w jedynym sklepie, gdzie jest dostępny od niedawna (Polo Market), Pils kosztuje ciut mniej - 2,35.Ostatnia zmiana dokonana przez Pendragon; 2008-02-11, 22:47.
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziBynajmniej. Ona jest droższa tylko poza Wielkopolską. KP pozycjonuje wyżej Premiuma. Obecnie ceny sugerowane przez KP to 2,49zł za butelkowego Premiuma i 2,39zł za butelkowego Pilsa.browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]
Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]
Comment
-
-
W Lublinie jet u mnie w sklepie od dawna ale tylko dla tego że kilka lat temu ktoś z kierowników KP był przyjaznie nastawiony do tego typu sklepów piwnych i odblokował dostawę Lecha Pilsa na Lublin dla naszego sklepu, około rok pózniej kolega chciał też w swoim nowo otwartym sklepie sprzedawać pilsa ale już pewnie było w kierownictwie tego przyjaznego dla lubelszczyzny pana
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedziU mnie w jedynym sklepie, gdzie jest dostępny od niedawna (Polo Market), Pils kosztuje ciut mniej - 2,35.
Comment
-
Comment