Moim skomnym zdaniem piwa ciemne (szczególnie w Czachach tmawe) są jednym z najlepszych gatunków piw. Niestety w Polsce nie są jeszcze tak bardzo popularne, choć i tak można je kupić w dość sporej cześci sklepów.
piwa ciemne! dotkliwy brak na naszym rynku
Collapse
X
-
-
Myślę, że może się to zmienić. Praktycznie w każdym browarze (także małym) można uwarzyć piwo ciemne. Jego koszt nie będzie szczególnie wyższy niż jasnego. Problemem są przyzwyczajenia klienta, który słowo piwo kojarzy z jasnozłotym płynem. Jeśli miał do czynienia z piwem ciemnym to głównie z porterem - ciężkim, mocnym, nie każdemu pasującym, lub karmelowym - bardzo słodkim. Nie musi tak być, co pokazały niektóre małe browary.
no toComment
-
Koźlak z Olsztyna - według mojej oceny przedni
Osobiście warzę kilka piw ciemnych w Bierhalle Arkadia:
- Ciemne (dunkel)
- Alt-beer
- Pszeniczne Ciemne ( dunkel Weizen)
- Koźlak (bock)
Biorąc pod uwagę wypowiedzi naszych gości nie mam się czego wstydzić...Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
www.twojmalybrowar.plComment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika KrzysztofOsobiście warzę kilka piw ciemnych w Bierhalle Arkadia:
- Alt-beer...
Ale to malo istotne. Wazne, ze calkiem neidlugo najpewniej bede mial w koncu okazje sprobowac conieco waszych specjalowPopieram domowe browary!
Polakom gratulujemy naczelnika
Zamykam browar.
Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.
gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowiComment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika naczelnikNie wiem czy to piwo rzeczywiscie pod taka nazwa wystepuje. Jesli tak, to brak tu troche konsekwencji...
Ale to malo istotne. Wazne, ze calkiem neidlugo najpewniej bede mial w koncu okazje sprobowac conieco waszych specjalow
W naszej ofercie jest piwo Alt beer.Last edited by Krzysztof; 2006-10-11, 22:34.Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
www.twojmalybrowar.plComment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika KrzysztofCo masz na myśli pisząc o braku konsekwencji?
Czytalem w kilku miejscach juz, i nawet Amerykanie w swoich opisach zachowuja poprawna pisowanie tego gatunku.Popieram domowe browary!
Polakom gratulujemy naczelnika
Zamykam browar.
Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.
gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowiComment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika KrzysztofKoźlak z Olsztyna - według mojej oceny przedni
Osobiście warzę kilka piw ciemnych w Bierhalle Arkadia:
- Ciemne (dunkel)
- Alt-beer
- Pszeniczne Ciemne ( dunkel Weizen)
- Koźlak (bock)
Biorąc pod uwagę wypowiedzi naszych gości nie mam się czego wstydzić...Browar Hajduki.
adam16@browar.biz
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :DComment
-
W moim mieście można dostać tylko BOSS Porter, w Gryfinie zaopatruję się dodatkowa w Koźlaka BOSSa, czasami można kupić również Palone Okicimia jednak spożycie ciemnych piw w Polsce jest chyba niewielkie bo większośc browarów nie ma ich w swoim asortymencie. Co roku przywożę sobie z Czech około trzech skrzynek ciemnych piw z browaru Cerna Hora. Staram się w czasie tej eskapady nadgonić braki w ciemnych piwach.Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika rotmistrzspożycie ciemnych piw w Polsce jest chyba niewielkie bo większośc browarów nie ma ich w swoim asortymencie.Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darkoPodejrzewam, że gdyby asortyment ciemniaków na rynku nagle sie powiększył ich spozycie wcale by nie wzrosło...
Jeszcze na początku lat 90-tych ubiegłego wieku był tego znaczny wybór, lekkie, pełne i mocne, np. beczkowe zabrzańskie (?) w kolejowych knajpach, brud, smród i ubóstwo ale było i czasami się piło !
Sądze jednak, iż pomijając koszta oraz trud produkcji dobrego ciemniaka, gdyby browary pamiętały o jakieś tam tradycji, poparły swe poczynania w tym kierunku porządną akcją marketingową to najpóźniej za dwa lata, a szczególnie w okresie zimowym, nie byłoby problemów z dostępem do tego typu piwa !?Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ZIOMEK2tak, ogół konsumentów odzwyczaił się od " ciemniaków " !
Jeszcze na początku lat 90-tych ubiegłego wieku był tego znaczny wybór, lekkie, pełne i mocne, np. beczkowe zabrzańskie (?) w kolejowych knajpach, brud, smród i ubóstwo ale było i czasami się piło !
W Szczecinie można było dostać na dworcu Czarną Perłę z Poznania.
Prawie jak Piwo
SZCZECINComment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ZIOMEK2tak, ogół konsumentów odzwyczaił się od " ciemniaków " !
No to, o czym my rozmawiamy.
Fakt, faktem, ze moim zdaniem jest tu pole do zagospodarowania przez browary, tylko, że na taką akcję edukacyjną, że "ciemne jest dobre", to mogą sobie pozwolić duże browary. A one nie są tym zainteresowane.
Światełkiem w tunelu jest jedynie pozycja piw ciemnych za naszymi granicami, i to praktycznie wszystkimi. Polscy konsumenci nie różnią się od średniej europejskiej jakoś drastycznie, więc może i dla ciemniaków nastaną lepsze czasy.Last edited by kopyr; 2006-10-12, 17:14.Comment
-
Cała nadzieja w nas, róbmy ciemne na wszelkie sposoby i dawajmy znajomym do próbowania. Niech zobaczą jak powinno ono smakować.
Jak widać fabryki piwa chcą zlagerowac nasz kraj, a potem będą rżnąc głupa, że nikt przecież nie pije ciemnego i pszenicznego, więc po co robić.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
Comment