Informacja o dostępności produktów Krajana w sieci InterMarche jest juz niestety nieaktualna...
piwa ciemne! dotkliwy brak na naszym rynku
Collapse
X
-
no wlasnie Krajan jest w Krakowie i malopolsce nie do kupenia. pilem w zyciu dwa gatunki: jasnego. w o porterze wiem tylko z fotografii. dobrze by bylo zrobic festwal wszytkich piw ciemnych: zwyklych, porterow, kozlakow i nawet karmelowych, ktore w moim przekoaniu piwem jednak sa!
co do portera krolewskiego to rzeczywiscie byl niezly ale szybko znikl z Krakowa. z oczywistych wzgledow...
do wroclawskiego Spizu wybieram sie wkrotce ... z radoscia sprobuje tego legendarnego piwaComment
-
ciemne w Krakowie
w temacie ciemnych w tym obecności Królewskiego Portera i Top Czarne od Juranda w Krakowie - do nabycia oba piwa w butelkach (a także uinness Extra Stout i Porter Żywiec) w sklepiku przy ul. Rusznikarskiej 14 (wejscie od deptaku). nie jest tak źle!Comment
-
Nawiązując do pytania kol."alstro" można by zapytać czemu nie produkuje się "weisbierów" zaczyna się lato i taki gatunek piwa naprawdę by się przydał bo podobnie jak on w Czechach zakochał się w ciemniakach które też lubię tak ja na zachodzie kilka lat temu spróbowałem "mętniaka" i jestem jego zwolennikiem do dzisiaj.krzych
Dzień bez piwa to stracony dzień.Comment
-
Ciekawe również jest to iż jak się popatrzy na polska mapę browarów to dostrzega się pewną zaskakującą rzecz. Nie licząc porterów piwa ciemne głownie robione są na północy kraju. Czyżby w tych rejonach kraju ludzie bardziej przepadali za takimi rodzajami piwa? A może jest to wynikiem tego iż na północy molochy nie mają swoich browarów(nie licząc bosmana) ?
Jest tam większy luz i można poeksperymentować troszkę a duzi nie mogą zbytnio reagować na to.Comment
-
u poludnowych sasiadow rowniez wielkie koncerny robi piwa ciemne, a kluientela jest do nich przyzwyczajona... ale swoja droga to prawda, ze na polnocy Polski jest wiecej ciekawych piw, i z cala pewnoscia zwiazne jest to z brakiem dosc bojazliwej polityki browarow...Comment
-
mnie się jednak wydaje, że jest to spowodowane, że trzy największe polskie koncerny piwne H-Ż, C-O, KP mają gro swoich zakładów poza "zagłębiem" ciemniaków czyli Mazurami i Pomorzem. zresztą browary północne mają większą tradycję ważenia ciemnych piw. być może się w tej ostatniej kwestii mylę, ale ciemniaki kojarzą mi się z Niemcami.Comment
-
Warzy sie, można uważyć teRZ prze "z" z kropką.
Zabieram głos w tej sprawie bo tak naprawdę to z tym ciemnym piwem
na północy naszego kraju, moim zdaniem nie jest wcale lepiej niż na południu. I tak Szczecin nie warzy ciemnych, Koszalin również chociaż
w lokalnej prasie od czasu do czasu pojawiają się wzmianki o próbach
wprowadzenia na rynek portera, ale chyba po fuzji z Jedrzejowem
koszalińskiego portera się nie doczekamy. Połczyn, Słupsk, Gdańsk
zamknięte.
A co jest w sklepach: Porter żywiecki, porter z Witnicy + importowane
Guiness i hiszpańska Alhambra.
Czasami pojawia się w sklepach coś jeszcze. I tak ostatnio udało mi się kupić nie wymienione tu wcześniej IRISH BEER z Olsztyńskiego Kormorana i żałuję że kupiłem tylko cztery butelki.
A dlaczego go nie ma? Uważam że odpowiedź na to pytanie jest w każdym
powyższym poście.Comment
-
Sytuacja jeszcze bardziej się pogorszyła z zamknięciem browaru Dojlidy... Płakać się chce Kiedy już zostanę dyktatorem Polski, będe musiał wprowadzić parę nowych ulg podatkowychComment
-
Według moich źródeł do końca czerwca Dojlidy ma przerwać produkcję piwa dojlidzkiego. Od dość długiego czas porter spod znaku żubra jest nieprodukowany...Comment
-
breslauer napisał(a)
A od kiedy to Dojlidy są zamknięte ?!?!?!?!?Comment
Comment