wzór Bishopa

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • lajpa
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2003.02
    • 4

    wzór Bishopa

    LUDZIE !!! blagam o pomoc!!! pilnie poszukuje wzoru Bishopa na ekstraktywność teoretyczna slodu. Jesli ktokolwiek posiada jakas wiedze na ten temat to prosze o wiadomości POMOZCIE
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 23928

    #2
    no cóż, pewnie będzie problem jeśli Czes tu nie zajrzy...
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

    Comment

    • ART
      mAD'MINd
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2001.02
      • 23928

      #3
      nie wiem czy poniższy wzór akurat jest autorstwa Bishopa, ale kto wie...


      E = [e*(800+w)] / (100-e)

      gdzie:
      E - ekstraktywność słodu [%]
      e - zawartość ekstraktu w brzeczce laboratoryjnej [%]
      w - wilgotność słodu
      - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

      Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

      Comment

      • lajpa
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2003.02
        • 4

        #4
        dzieki bardzo za usilne starania ale.... hmmm to niestety nie to

        Comment

        • lajpa
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2003.02
          • 4

          #5
          ten wzor laczy ekstraktywnosc z zawart. bialka i masa 1000 ziaren ale mam problem z tym w jaki sposob

          Comment

          • wiciu_w
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2001.10
            • 60

            #6
            „Przewidywanie ekstraktywności słodu na podstawie wyników analizy jęczmienia.
            1. z ekstraktywności jęczmienia
            2. z zawartości białka suchej substancji jęczmienia oraz suchej substancji 1000 ziaren jęczmienia.
            Ad2. EBC zaleca stosowanie zmodyfikowanych wzorów Bishopa (symbol EEBC podany poniżej dla jęczmienia odnosi się w danym przypadku do słodu)

            EEBC = 84,5-4,5N+0,1Ctz
            Gdzie:
            N – zawartość substancji białkowych w jęczmieniu oznaczonym w formie azotu, przeliczona na suchą substancję w %,
            Ctz – ciężar 1000 ziaren przeliczony na suchą substancję w g,

            Drugi wzór:
            EEBC = 84,5-0,75B + 0,1Ctz
            Gdzie:
            B – zawartość białka w jęczmieniu przeliczona na suchą substancję w %,
            Ctz - ciężar 1000 ziaren przeliczony na suchą substancję w g,”

            Cytat pochodzi z książki mającej już status „białego kruka”
            „Kontrola chemiczno-techniczna produkcji słodu i piwa” Praca zbiorowa W-wa 1959 Wydawnictwo Przemysłu Lekkiego i Spożywczego

            Comment

            • lajpa
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2003.02
              • 4

              #7
              dzieki wiciu stukrotne ale poradzilam sobie jakos z tym problemem tylko nie mialam mozliwosci dania tego na forum....dzieki raz jeszcze i polecam sie na przyszlosc takze jako konsultant
              zdrowie

              Comment

              Przetwarzanie...
              X