LUDZIE !!! blagam o pomoc!!! pilnie poszukuje wzoru Bishopa na ekstraktywność teoretyczna slodu. Jesli ktokolwiek posiada jakas wiedze na ten temat to prosze o wiadomości POMOZCIE
wzór Bishopa
Collapse
X
-
no cóż, pewnie będzie problem jeśli Czes tu nie zajrzy...- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie). -
nie wiem czy poniższy wzór akurat jest autorstwa Bishopa, ale kto wie...
E = [e*(800+w)] / (100-e)
gdzie:
E - ekstraktywność słodu [%]
e - zawartość ekstraktu w brzeczce laboratoryjnej [%]
w - wilgotność słodu- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
-
„Przewidywanie ekstraktywności słodu na podstawie wyników analizy jęczmienia.
1. z ekstraktywności jęczmienia
2. z zawartości białka suchej substancji jęczmienia oraz suchej substancji 1000 ziaren jęczmienia.
Ad2. EBC zaleca stosowanie zmodyfikowanych wzorów Bishopa (symbol EEBC podany poniżej dla jęczmienia odnosi się w danym przypadku do słodu)
EEBC = 84,5-4,5N+0,1Ctz
Gdzie:
N – zawartość substancji białkowych w jęczmieniu oznaczonym w formie azotu, przeliczona na suchą substancję w %,
Ctz – ciężar 1000 ziaren przeliczony na suchą substancję w g,
Drugi wzór:
EEBC = 84,5-0,75B + 0,1Ctz
Gdzie:
B – zawartość białka w jęczmieniu przeliczona na suchą substancję w %,
Ctz - ciężar 1000 ziaren przeliczony na suchą substancję w g,”
Cytat pochodzi z książki mającej już status „białego kruka”
„Kontrola chemiczno-techniczna produkcji słodu i piwa” Praca zbiorowa W-wa 1959 Wydawnictwo Przemysłu Lekkiego i SpożywczegoComment
Related Topics
Collapse
-
Cesis, podobnie jak pobliska Sigulda są obowiązkowym punktem na trasie zwiedzania Łotwy. Niewielka starówka na której niespieszno toczy się życie ma swój urok, ale i tak każdy idzie w stronę zamku, który jest największą atrakcją tego miasteczka.
Dominantą rynku jest spory gotycki...3 Photos-
Channel: Łotwa
-
-
Na wymianę za inny wzór Dojlid...1 Photo
-
Channel: Giełda: kupię - sprzedam - zamienię
2023-02-28, 11:36 -
-
Kolejny browar restauracyjny znajdujący się również w zagłębiu knajp przy Queen Street, dosłownie rzut beretem od Waikiki Brewing.
Jest to niezwykle urocze miejsce.
Wita nas pomalowany na czarno parterowy budynek, przed którym zaparkowany jest rower piwny.
Wchodzimy do środka,...-
Channel: USA
-
-
Alk. 6.2%
https://www.tsingtao.com/tsingtao-products.html
Aromat - wyraźny ciasteczkowy słód, łagodne owoce bardziej od chmielu
Piana - zdecydowanie wysoka, trwalsza z długim, zwartym kożuszkiem, zostaje na szkle
Barwa - zamglony bursztyn
Wysycenie -...-
Channel: Chiny
-
-
Morawski browarek z okolic Brna. Więcej o nim tutaj:
https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...dobravn%C3%ADk
Jasna dwunastka
Aromat - słodowo-chmielowy, minimalna piwniczność...-
Channel: Czechy
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment