moj przyjaciel z Krymu mowil mi wczoraj, iz Obolon wypuscil piwo pszeniczne! jeszcze nie pilem, ale juz wkrotce... dam znac o wrazeniach
nowosci z obolonia
Collapse
X
-
Istotnie, też już o tym słyszałem. Co więcej - napisałem do poslkiego oddziału Obolona z zapytaniem, czy piwa będą kiedyś eksportowane do Polski. Dostałem odpowiedź, że "bardzo możliwe, że zaczną sprowadzać piwo OBOLON dla gastronomii pod koniec 2003" a w sklepach dostępne będą, jeżeli w ogóle, dopiero po wejściu Polski do UE, ze względu na wysokie cła na ukraińskie produkty. "Unia ma podpisane stosowne umowy z Ukrainą i towary z Ukrainy". Czekam ze zniecierpliwieniem
Comment
-
-
Petrax napisał(a)
... napisałem do poslkiego oddziału Obolona z zapytaniem, czy piwa będą kiedyś eksportowane do Polski. Dostałem odpowiedź, że "bardzo możliwe, że zaczną sprowadzać piwo OBOLON dla gastronomii pod koniec 2003" a w sklepach dostępne będą, jeżeli w ogóle, dopiero po wejściu Polski do UE, ...
Comment
-
-
Comment
-
-
A to niby czemu?Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D
Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
Mein Schlesierland, mein Heimatland,
So von Natur, Natur in alter Weise,
Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
Wir sehn uns wieder am Oderstrand.
Comment
-
-
jestem milosnikiem kwasu chlebowego... w bylym ZSRR w lato ratuje on ludzi od smierci od przegrzania. ja niestty mam pecha zatrulem sie nim parokrotnie... jedynie ten butelkowany taki jak Obolon czy Monastyrski jest pewny. zatrulem sie robiac go w domu takze ...
ale co ciekawsze - jestem historykiem i ostatnio przetlumaczylem i wydalem z laciny relacje pewnego Czecha, ktory w XVII w. pojechal do Moskwy, opisuje on w sposob dosc zabwany jak sie robi taki kwas (podaje przepis) po czym stwierdza, ze sprobowaniu tego trunku przelezal owe 6 niedziel w lozku
Comment
-
-
w dziale piwa konkretnie opisalem szerzej owo piwo... jest swietne. Ukraina ma juz 3 gatunki pszenicznego... procz drozdzowego obolonia jest nieco delkatniejsze Bile czernihowskie i pszeniczne z Mikuliniec!
pozazdroscic...
kiedy my sie docxzekamy pszenicznego w butelce?
Comment
-
-
Odnośnie dostępności piw Obolon na polskim rynku przytoczę fragment e-maila od firmy Obolon-Polska:
"Bardzo możliwe, że zaczniemy sprowadzać piwo OBOLON dla gastronomii pod koniec 2003 r., a w sprzedaż piwa OBOLON w supermarketach wejdzie dopiero po wejściu Polski do UE. A wszystko to przez wysokie cła na ukraińskie produkty. Unia ma podpisane stosowne umowy z Ukrainą i towary z Ukrainy, w tym wspaniałe szampana, wyśmienite wódki i dobre piwo Obolon jest sprzedawane bez problemu w wielu krajach UE. Mamy informacje, że unijne stawki celne będą obowiązywać również Polskę."
Pozostaje tylko czekać i stuknąć się w głowę jakim cudem kraje UE doszły do porozumienia z Ukrainą, a my, będąc sąsiadem możemy liczyć jedynie na prywatny import...
Comment
-
-
Piwo z Obolona dostepne jest w poznanskich marketach Piotr i Pawel, byc moze w pozostałych sklepach tej sieci w Wielkopolsce. Sa to Magnat i Premium kosztują ok 5 zl. A jesli chodzi o piwo pszeniczne to z Obolona piłem (dzieki mojemu kolesiowi, ktory przywiozl je stamtąd)Pszeniczne (niefiltrowane) oraz Biłe (niefiltrowane). Dla mnie oba były rewelacyjne.To biłe jest robione z dodatkiem słodu pszenicznego a Pszeniczne w całosci z pszenicznego. Nie widziałem ich jeszcze dostępnych w sprzedaży na polskim rynku .
Comment
-
-
maki napisał(a)
Piwo z Obolona dostepne jest w poznanskich marketach Piotr i Pawel (...). Sa to Magnat i Premium. (...) Pszenicznego (niefiltrowane) oraz Biłego (niefiltrowane) nie widziałem jeszcze dostępnych w sprzedaży na polskim rynku .Ostatnia zmiana dokonana przez Petrax; 2003-11-28, 20:32.
Comment
-
Comment