nowosci z obolonia

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • alstro
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2003.04
    • 166

    nowosci z obolonia

    moj przyjaciel z Krymu mowil mi wczoraj, iz Obolon wypuscil piwo pszeniczne! jeszcze nie pilem, ale juz wkrotce... dam znac o wrazeniach
  • marcopolok
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2001.10
    • 2334

    #2
    Wszystko fajnie ale lepiej podrzuć Adminowi skrzynkę całą do degustacji
    bez brody...

    Comment

    • alstro
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2003.04
      • 166

      #3
      obolon pszeniczne

      moj przyjaciel z Krymu mowil mi wczoraj, iz Obolon wypuscil piwo pszeniczne! jeszcze nie pilem, ale juz wkrotce... dam znac o wrazeniach

      Comment

      • Petrax
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2001.12
        • 662

        #4
        Istotnie, też już o tym słyszałem. Co więcej - napisałem do poslkiego oddziału Obolona z zapytaniem, czy piwa będą kiedyś eksportowane do Polski. Dostałem odpowiedź, że "bardzo możliwe, że zaczną sprowadzać piwo OBOLON dla gastronomii pod koniec 2003" a w sklepach dostępne będą, jeżeli w ogóle, dopiero po wejściu Polski do UE, ze względu na wysokie cła na ukraińskie produkty. "Unia ma podpisane stosowne umowy z Ukrainą i towary z Ukrainy". Czekam ze zniecierpliwieniem
        In cervisia veritas
        http://www.ptxc.de.vu
        Пиво - вот мое экотопливо

        Comment

        • breslauer
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2002.05
          • 2690

          #5
          Petrax napisał(a)
          ... napisałem do poslkiego oddziału Obolona z zapytaniem, czy piwa będą kiedyś eksportowane do Polski. Dostałem odpowiedź, że "bardzo możliwe, że zaczną sprowadzać piwo OBOLON dla gastronomii pod koniec 2003" a w sklepach dostępne będą, jeżeli w ogóle, dopiero po wejściu Polski do UE, ...
          Skoro nie sprowadzają piw do Polski, to co jaki sens ma istnienie polskiego oddziału tego Obolona ???????

          Comment

          • Petrax
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2001.12
            • 662

            #6
            Sprowadzają kwas chlebowy.
            In cervisia veritas
            http://www.ptxc.de.vu
            Пиво - вот мое экотопливо

            Comment

            • Cocobango
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2002.04
              • 818

              #7
              Kwas chlebowy można zrobić sobie samemu za parę groszy w kilka dni.

              Comment

              • alstro
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2003.04
                • 166

                #8
                a pozniej lezyec przez 6 tygodni w lozku z bolem brzucha

                Comment

                • kiszot
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  🍼🍼
                  • 2001.08
                  • 8115

                  #9
                  A to niby czemu?
                  Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
                  1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

                  Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
                  Mein Schlesierland, mein Heimatland,
                  So von Natur, Natur in alter Weise,
                  Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
                  Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

                  Comment

                  • Cocobango
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2002.04
                    • 818

                    #10
                    No właśnie czemu?

                    Comment

                    • alstro
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2003.04
                      • 166

                      #11
                      jestem milosnikiem kwasu chlebowego... w bylym ZSRR w lato ratuje on ludzi od smierci od przegrzania. ja niestty mam pecha zatrulem sie nim parokrotnie... jedynie ten butelkowany taki jak Obolon czy Monastyrski jest pewny. zatrulem sie robiac go w domu takze ...

                      ale co ciekawsze - jestem historykiem i ostatnio przetlumaczylem i wydalem z laciny relacje pewnego Czecha, ktory w XVII w. pojechal do Moskwy, opisuje on w sposob dosc zabwany jak sie robi taki kwas (podaje przepis) po czym stwierdza, ze sprobowaniu tego trunku przelezal owe 6 niedziel w lozku

                      Comment

                      • alstro
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2003.04
                        • 166

                        #12
                        w dziale piwa konkretnie opisalem szerzej owo piwo... jest swietne. Ukraina ma juz 3 gatunki pszenicznego... procz drozdzowego obolonia jest nieco delkatniejsze Bile czernihowskie i pszeniczne z Mikuliniec!

                        pozazdroscic...
                        kiedy my sie docxzekamy pszenicznego w butelce?

                        Comment

                        • Petrax
                          Kapitan Lagerowej Marynarki
                          • 2001.12
                          • 662

                          #13
                          Odnośnie dostępności piw Obolon na polskim rynku przytoczę fragment e-maila od firmy Obolon-Polska:

                          "Bardzo możliwe, że zaczniemy sprowadzać piwo OBOLON dla gastronomii pod koniec 2003 r., a w sprzedaż piwa OBOLON w supermarketach wejdzie dopiero po wejściu Polski do UE. A wszystko to przez wysokie cła na ukraińskie produkty. Unia ma podpisane stosowne umowy z Ukrainą i towary z Ukrainy, w tym wspaniałe szampana, wyśmienite wódki i dobre piwo Obolon jest sprzedawane bez problemu w wielu krajach UE. Mamy informacje, że unijne stawki celne będą obowiązywać również Polskę."

                          Pozostaje tylko czekać i stuknąć się w głowę jakim cudem kraje UE doszły do porozumienia z Ukrainą, a my, będąc sąsiadem możemy liczyć jedynie na prywatny import...
                          In cervisia veritas
                          http://www.ptxc.de.vu
                          Пиво - вот мое экотопливо

                          Comment

                          • maki
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2003.07
                            • 186

                            #14
                            Piwo z Obolona dostepne jest w poznanskich marketach Piotr i Pawel, byc moze w pozostałych sklepach tej sieci w Wielkopolsce. Sa to Magnat i Premium kosztują ok 5 zl. A jesli chodzi o piwo pszeniczne to z Obolona piłem (dzieki mojemu kolesiowi, ktory przywiozl je stamtąd)Pszeniczne (niefiltrowane) oraz Biłe (niefiltrowane). Dla mnie oba były rewelacyjne.To biłe jest robione z dodatkiem słodu pszenicznego a Pszeniczne w całosci z pszenicznego. Nie widziałem ich jeszcze dostępnych w sprzedaży na polskim rynku .

                            Comment

                            • Petrax
                              Kapitan Lagerowej Marynarki
                              • 2001.12
                              • 662

                              #15
                              maki napisał(a)
                              Piwo z Obolona dostepne jest w poznanskich marketach Piotr i Pawel (...). Sa to Magnat i Premium. (...) Pszenicznego (niefiltrowane) oraz Biłego (niefiltrowane) nie widziałem jeszcze dostępnych w sprzedaży na polskim rynku .
                              No tak, Magnat i Premium czyli przeciętne pilsy dla przeciętnego konsumenta, a Switłego, Oksamitovego, Portera, Biłego i Pszenicznego oczywiście nie uświadczymy
                              Ostatnia zmiana dokonana przez Petrax; 2003-11-28, 20:32.
                              In cervisia veritas
                              http://www.ptxc.de.vu
                              Пиво - вот мое экотопливо

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X