beczki spiżowe

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • muciek
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2001.06
    • 50

    #1

    beczki spiżowe

    Piwo w Spiżu reklamowane jest jako niefiltrowane, mętne i niepasteryzowane ...
    Zastanawia mnie to, ponieważ w Spiżu wyszynk piwa prowadzony jest z beczek typu KEG. Skoro lane jest z KEGów musi być pozbawione osadu drożdżowego, ale żeby się go pozbyć musi być przefiltrowane i sztucznie nasycone CO2. Lecz jeżeli w nie jest filtrowane to dlaczego w piwie nie ma osadu z drożdży.
    Wiec jak to jest że piwo jest mętne lub nie do końca klarowne i niefiltrowane. W takim razie albo czgoś nie kumam albo ktoś tu leje wodę.

    Ale zamieszałem.
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 24005

    #2
    a w którym miejscu widziałeś te KEGi?
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

    Comment

    • muciek
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2001.06
      • 50

      #3
      1. w ogródku na zawnątrz Browaru Spiż we Wrocławiu.
      2. w Miłokowie, a dokładniej stały przed restauracją - miały logo Spiża.

      Comment

      • alstro
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2003.04
        • 166

        #4
        to prawda, ck Browar z Krakowa, tez lał piwo do KEGow i wysylal do Tarnowa (u Jana na rynku, jednak juz nieaktualne)... z cala pewnoscia wiec to piwo jest filtrowane, ale moze tylko raz a nie trzy, jak w duzych koncernach...?

        Comment

        • yendras
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2001.12
          • 2052

          #5
          Piłem w Koszalinie broka z beczki sprzedawanego jako "niefiltrowany". Jest faktycznie mętny jak pszeniczniaki. Brok dostarcza takie piwo do kilku knajp w beczkach o małej pojemności (10 L ? - dokładnie nie pamiętam). Mała pojemnośc wynika z bardzo krótkiego czasu przydatności do spozycia - być może piwo to jest również niepasteryzowane.
          Może po prostu brak filtracji nie wyklucza możliwości lania w beczki ?

          Comment

          • ART
            mAD'MINd
            🥛🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2001.02
            • 24005

            #6
            nie wyklucza, tyle że utrudnia późniejsze mycie beczek. co do Spiża, faktycznie przy ogródku stoją. choć przez pewien czas dostarczali do ogródka piwo przewodami z browaru.

            aha, filtracja piwa nie jest równoznaczna ze sztucznym nasycaniem CO2.
            - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
            - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
            - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

            Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

            Comment

            • jerzy
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2001.10
              • 4707

              #7
              Może takie piwo jest troche przecedzone (z osadu drożdżowego), więc można je wlać do KEGa i nazwać niefiltrowanym.
              browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

              Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

              Comment

              • muciek
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2001.06
                • 50

                #8
                Kiedyś czytałem, że w Anglii wchodzą do obrotu w najmniejszych browarach specjalne beczki w których można przechowywać piwo wraz z osadem drożdżowym.
                Czytałem też, że w USA i w Anglii w małych restauracyjnych browarach stosuje się duże (300, 500 i 1000 litrów) szczelne tanki specjalne do wyszynku piwa.
                Ale nie wydaje mi się, żeby któryś w powyższych sposobów był stosowany w Spiżu. Ponieważ jak przez mgłę pamiętam (dosyć dawno) jak przetaczali KEGi przez restaurację we wrocławskim Spiżu.

                A co do osadu drożdżowego i filtracji. Skoro piwo przefiltrowane jest po fermentacji z osadu to w czasie dojrzewania nie się skąd wytworzyć CO2. Chyba, że filtracja prowadzona jest po leżakowaniu, ale wtedy przy filtracji następuje duża utrata CO2. Tak więc wydaje mi się, że piwo w Spiżu wbrew tem co się mówi jest filtrowane, z mętnością jest różnie i sztucznie nasycane przy napełnianiu beczek.

                Comment

                • Krzysiu
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2001.02
                  • 14936

                  #9
                  Odp: beczki spiżowe

                  muciek napisał(a)
                  ... Skoro lane jest z KEGów musi być pozbawione osadu drożdżowego...
                  Nie musi. Udowodniłem to w Żywcu. Moje było mętne jak cholera, ale i tak dobre
                  Mam świadków.

                  Comment

                  • becik
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛
                    • 2002.07
                    • 14999

                    #10
                    pamietam jak kiedys w warszawskim Spiżu było lane piwo z 10-litrowych beczek, a klarowność tych piw była naprawdę zdumiewająca (raczej piwa, serwowali tylko jeden gatunek)
                    Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

                    Comment

                    Related Topics

                    Collapse

                    • SielskieWzgorze
                      Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
                      SielskieWzgorze
                      Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

                      W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
                      ...
                      2024-02-19, 09:28
                    • pietrus96
                      Osad w butelkach
                      pietrus96
                      Cześć,
                      dawno nie warzyłem jednak planuję coś upichcić. Powoli się przygotowując znowu wróciłem do tematu który mnie nurtuje od dłuższego czasu. Mianowicie czystość butelek do których rozlewane jest piwo. Mianowicie chyba jak każdy piwowar korzystam powtórnie z butelek z piw które...
                      2024-01-13, 20:24
                    • darekd
                      De Struise, Tsjeeses 2015
                      darekd
                      Myślałem, że to piwo było kiedyś oceniane, ale nie znalazłem...

                      Browar z Flandrii Zachodniej.

                      https://struise.com/

                      Mocny, świąteczny belgijski ejl. Podałem datę w tytule, bo rocznikowych wersji jest wiele, niektóre beczkowe. Tu jest klasyk.
                      Uwarzone...
                      2021-02-20, 00:05
                    • Pivotal
                      Sori, Lost Juice
                      Pivotal
                      Piwo uwarzone przez dwóch Finów mieszkający w Estonii we współpracy z Pintą.

                      Blood Orange IPA o zawartości alkoholu 6.5%, ekstrakt (?).

                      BARWA: Przybrudzony ciemnopomarańczowy, opalizujący, mętny od osadu. [4]
                      PIANA: Bardzo wysoka i bardzo trwała, drobniutkie...
                      2019-12-31, 21:00
                    • Magyars
                      Hefeweizen - problemy z fermentacją burzliwą
                      Magyars
                      Witam, opiszę krótko cały proces zacierania i fermentacji, a później napiszę w czym tkwi problem. (Jest to moje 1. warka)

                      50% słód pszeniczny
                      50% słód pilzeński
                      Drożdże Fermentis Safbrew WB-06
                      Chmiel na goryczkę Hallertau Tradition

                      BLG początkowe...
                      2019-12-17, 08:06
                    • Loading...
                    • Koniec listy.
                    Przetwarzanie...