Piwo z puszek

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Wallles
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2003.07
    • 25

    #31
    Puszka i para

    [QUOTE]Kemp napisał(a)
    [B]Z tą parą do puszki to kolega przesadził. Nie spotkałem jeszcze takiej instalacji ( KEG owszem tak ).

    Zgadzam się z tym, nie wiem jak kolega chciałby napełnić puszkę piwem po wcześniejszym jej podgrzaniu parą. W puszce znajdowała by się sama piana, a nie piwo. Piwo powinno mieć temperaturę ok. 10C (zależnie od zastosowanego monobloku), w wyższych temperaturach napełnienie puszki może być problemem. Puszka dostarczona od producenta w założeniu jest sterylna pozbawiona podłoża na którym mogłyby się rozwinąć drobnoustroje. Podobnie jest z butelką dostarczaną od producenta, wystarczy przepłukać zimną wodą i jest ok. można jedynie zastosować lampę UV w celu "zabicia" mikroorganizmów znajdujących się w wodzie.

    Comment

    • S3jT4N
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2003.07
      • 25

      #32
      Odp: Puszka i para

      [QUOTE]Wallles napisał(a)
      [B]
      Kemp napisał(a)
      Z tą parą do puszki to kolega przesadził. Nie spotkałem jeszcze takiej instalacji ( KEG owszem tak ).

      Zgadzam się z tym, nie wiem jak kolega chciałby napełnić puszkę piwem po wcześniejszym jej podgrzaniu parą. W puszce znajdowała by się sama piana, a nie piwo. Piwo powinno mieć temperaturę ok. 10C (zależnie od zastosowanego monobloku), w wyższych temperaturach napełnienie puszki może być problemem. Puszka dostarczona od producenta w założeniu jest sterylna pozbawiona podłoża na którym mogłyby się rozwinąć drobnoustroje. Podobnie jest z butelką dostarczaną od producenta, wystarczy przepłukać zimną wodą i jest ok. można jedynie zastosować lampę UV w celu "zabicia" mikroorganizmów znajdujących się w wodzie.
      Powiem ze ja tez nie widzialem takiej rozlewarki, co nie znaczy ze ich nie ma Ale czasem zglembiam temat literaturowo i np. znajduje -> "Technologia piwa i słodu" - Wolfgang Kunze str. 521 rozdział 5.5.5.2 Rozlewarka do puszek z napełnianiem wg. objętości. Kronesa VOC bodajze, daje do puszki pare o temp 110 C przez 1s, potem przeplukiwanie CO2 i napelnianie.

      Z ta butelka to roznie bywa, bo z praktycznego przykladu wiem ze do myjki trafia mieszanka butelek od producenta i ze zwrotow, ktore przechodza taki sam proces mycia, czyli z lugiem na goraco itd.
      Do wody po uv z dodaje sie rowniez slaby srodek dezynfekcyjny

      s3jt4n

      Comment

      • Wallles
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2003.07
        • 25

        #33
        Odp: Odp: Puszka i para

        Z ta butelka to roznie bywa, bo z praktycznego przykladu wiem ze do myjki trafia mieszanka butelek od producenta i ze zwrotow, ktore przechodza taki sam proces mycia, czyli z lugiem na goraco itd.
        Do wody po uv z dodaje sie rowniez slaby srodek dezynfekcyjny


        Zgadza się to co piszesz wtedy, gdy Browar nie posiada tzw. Rinsera (płuczka butelek) w takim przypadku wszystko "idzie" przez myjkę do butelek, ale jeśli Browar posiada Rinser nowa butelka jest płukana tylko zimną wodą po lampie UV, ewentualnie z dodatkiem dezynfekantu np. kwas nadoctowy (bardzo małe stężenia ok. 0,005%)

        Comment

        Przetwarzanie...
        X