Mikro i minibrowary

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • slado
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2003.07
    • 1072

Odp: Mikro i minibrowary

psamtik napisał(a)
    Czy zna ktoś adresy do firm produkujących mini i mikrobrowary?? Jestem zainteresowany nabyciem i uruchomieniem takiego browaru z piwem nieklarownym i niepasteryzowanym.
    Zdecyduj się, albo mikrobrowar (po mojemu 50-100 l/miesiąc) albo więcej wtedy nie mikro tylko minibrowar. Jeśli mikro to poczytaj o browarnictowie domowym i zacznij warzyć. Przy okazji poczęstuj !
    Jeśli jednak minibrowar, no to przygotuj kasiorkę!

Comment

• sponsor
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2003.10
      • 132

"Obawiam się, że podzielam twoje zdanie Tylko z kolei teraz powstanie dyskusja Gdynia, czy Gdańsk?
      Poszukiwany ktoś z Sopotu!"
      (przepraszam za formę ale nie umiem tych cholernych cytatów wstawiać!)

Sopot wydaje mi się niezłym kompromisem, bo i odległości zbliżone i miejsce całkiem malownicze. Poza tym jest to uzdrowisko a jak wiadomo z reklam najważniejsza w piwie jest woda to czemu nie miałaby być lecznicza.
      BTW Chińczyki coś nie odpisują
      Tres Piwowares

Comment

• sponsor
        • 2003.10
        • 132

"A z innej nomen omen beczki - dostałem baaardzo ciekawą ofertę z Czech. (dzieki za linka, koleżanko kereskes!). Cała linia minibrowarów, począwszy od 50 (!) litrów. No i ceny nie aż tak odstraszające."

AAAAAAAAA !!!!!!!! Jeszcze jedno !!! Którzy to Czesi mają tak atrakcyjną ofertę ? (mam nadzieję że trochę większe niż 50 litrów też robią)
        Tres Piwowares

Comment

• Rolek
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2001.08
          • 1038

sponsor napisa&#322
          AAAAAAAAA !!!!!!!! Jeszcze jedno !!! Którzy to Czesi mają tak atrakcyjną ofertę ? (mam nadzieję że trochę większe niż 50 litrów też robią)
          Haplmont. Do postu dołączam ich ofertę (spakowany Word97). Oferta dotyczy 50 litrowych urządzeń. Wieczorem z domu podeślę inne.
          Attached Files

Comment

• sponsor
            • 2003.10
            • 132

Kurcze 50.000 to nie jest zła cena tylko troszkę mały ten browrek. Pewnie pozbywając się miedzianych bajerów możnaby ją jeszcze obciąć. Z niecierpliwością czekam na kolejne oferty.
            Tres Piwowares

Comment

• Krzysiu
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2001.02
              • 14936

sponsor napisał
              ...przepraszam za formę ale nie umiem tych cholernych cytatów wstawiać!...
              W prawym górnym rogu postu jest link "cytuj"

Comment

• Rolek
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2001.08
                • 1038

sponsor napisał(a)
                [...] Z niecierpliwością czekam na kolejne oferty.
                Ufff. Dopiero teraz wysyłam. Tak to bywa, jak się późno do chałupy wraca .
                A więc - Varna.rar, to jedna strona Worda z opisem (po czesku)dwóch urządzeń. Niestey, pozbawioa grafiki ze względu na rozmiary (a jest na co popatrzeć - ach ten błysk miedzi ).
                Konfig_varna.rar, to arkusz Excela (równeż bez grafik). Można w prawo i w lewo konfigurować browar. Wybieramy ilość tanków, fermentorów, typ i producenta chłodnic itp, a to wszystko przelicza się na cenę.
                Wesołej zabawy
                Attached Files

Comment

• Rolek
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2001.08
                  • 1038

A tu drugi plik

Razem się nie zmieściło, więc załączam drugi plik tutaj.
                  Attached Files

Comment

• sponsor
                    • 2003.10
                    • 132

Kurna !!!! Ale fajną zabawkę dostałem !!! Dzięki bardzo. Szkoda, że od poniedziałku dopiero zacznę się tym bawić . No chyba, że szef się nie obrazi jak popróbuję coś policzyć w pracy .
                    Tres Piwowares

Comment

• kereskes
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2003.09
                      • 59

pamietaj tylko ze to jest oferta jednego producenta.

Comment

• sponsor
                        • 2003.10
                        • 132

Pamiętam, że oferta jest jednego z wielu producentów ale słyszałem również, że nie jest on najdroższy a przeciwko temu nic nie mam. Jeśli ktoś ma do zaproponowania coś tańszego bardzo serdecznie polecam moją skromną osobę pamięci.
                        Tres Piwowares

Comment

• Rolek
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2001.08
                          • 1038

sponsor napisał(a)
                          Pamiętam, że oferta jest jednego z wielu producentów ale słyszałem również, że nie jest on najdroższy a przeciwko temu nic nie mam. Jeśli ktoś ma do zaproponowania coś tańszego bardzo serdecznie polecam moją skromną osobę pamięci.
                          Nie wiem, czy tańsza oferta, ale spróbuj tu: Kates

Comment

• tomekszyman
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2003.02
                            • 88

może to Cię zainteresuje ?
                            Zbankrutowany Browar w Lulei

Browar został zbudowany w Lulei w roku 1998. Większość sprzętu i wyposażenia służącego do produkcji piwa została zakupiona „z drugiej ręki” w Niemczech, Danii i Szwecji. Fabrykę założyło trzech młodych ludzi, wprawdzie bez wielkiej wiedzy na temat branży browarniczej, ale zapamiętałych birofili. Jako szefa zatrudnili oni doświadczonego mistrza piwowarskiego. (Jego zdaniem powody bankructwa to: złe „wstrzelenie się” w czasie, brak pieniędzy na odpowiednią politykę marketingową oraz wyprodukowanie dwóch partii źle sfermentowanego piwa. Użycie nieodpowiednich – dzikich – drożdży było według niego wynikiem niewprawnej obsługi i nie miało nic wspólnego ze sprzętem jako takim).

Wydolność produkcyjna instalacji to 60,000 litrów piwa miesięcznie. Niektóre części (przeważnie pojemniki, instalacja rurowa, pompy itp. – to, co służy do warzenia piwa) są dobrej jakości i w dobrym stanie. Inne, zwłaszcza linia butelek i pojemników
                            na butelki, nie w tak dobrym. Zdaniem szefa browaru zaleca się nieużywanie butelek zwrotnych (w Szwecji browary mają nałożony przez prawo obowiązek używania ich przynajmniej częściowo) i napełnianie piwem butelek bezzwrotnych.

Oto lista ważniejszych części sprzętu:

2 zbiorniki do warzenia – 23,500 litrów pojemności każdy, bezciśnieniowe, miedziane, ok. 3 m średnicy, produkcja EDEL, Niemcy.

Zbiorniki do procesów fermentacyjnych i przechowywania:

2 szt. – przygotowywanie (ciepła woda,?), 10,000 litrów każdy, nierdzewne;

2 szt. – fermentacja, 80 litrów, 3 bary;

1 szt. – 3,000 litrów, ciśnienie 3 bary, stal nierdzewna, produkcja Wedholms, Szwecja;

1 szt. – 25,140 litrów, ciśnienie 8 barów, stal nierdzewna, produkcja Alfred Bolz, Niemcy;

1 szt. – zbiornik CO2, 6,000 litrów, AGA.

Filtry:

Schenk Filterbau Typ HK.515, 615 litrów, 6 barów.

Różne:

Kotły parowe, kompresory, skale równowagi, miksery (preparatory), suszarki, chłodnice, sprzęt myjący, regulatory ciepła, wszystkie rodzaje pomp (wszystkie ze stali nierdzewnej) do obsługi procesów, w których używa się brzeczki, słodu, cukru, drożdży, itp. oraz zawory, instalacja rurowa ze stali nierdzewnej.

Maszyna do napełniania butelek (w dobrym stanie), butelkarka (nie w tak dobrym) na dwa rodzaje zamknięcia – kapsel otwierany i odkręcany, etykietkarka.

Obecnie sprzęt jest w takim samym stanie jak podczas wstrzymania produkcji na początku 2003 r.

Cena (do negocjacji w zależności od sposobu demontażu itp.) wynosi 330,000.00 koron szwedzkich.

Optymalnym rozwiązaniem byłaby wizyta ewentualnego klienta (najlepiej z ekspertem z Polski), by mógł na miejscu ocenić oferowany sprzęt. Może ona zostać bez problemu zaaranżowana (bilet w obie strony do Karlskrony Lulei kosztuje ok. 700 koron szwedzkich na osobę).

Tłumaczenie może zawierać błędy, jeśli jesteś zainteresowany to prześlę oryginalną wersję w jęz. angielskim.

Comment

• sponsor
                              • 2003.10
                              • 132

Podoba się i to bardzo ten poszwedzki browar tylko obawiam sie, że ciężko byłoby przepić miesięczną produkcję 60.000 litrów. Cena za to jest rewelacyjna i gdybym się nie przeraził wizją wiezienia tego wszystkiego ze Szwecji do Polski ceł itepe to bym chyba wył z radości. Pocieszające jest to, że można jednak kupić niedrogo używany sprzęt i coś uwarzyć w słusznej ilości i ku radości znaczniejszej liczby konsumentów. Cena jest na tyle niewygórowana, że aż nie chce się wierzyć proszę więc autora posta o jej sprawdzenie.
                              Bardzo dziękuję za wszystkie informacje i czekam na jeszcze.
                              Tres Piwowares

Comment

• tomekszyman
                                Kapral Kuflowy Chlupacz
                                • 2003.02
                                • 88

Potwierdzam cena 330,000 koron, ( ok 165 tys.zł).Człowiek, który to kupił jest zainteresowany tylko budynkami browaru a całe wyposażenie jest mu zbędne. Wiem, że interesuje się tym sprzętem ktoś z Ukrainy.
                                Myślę, że nie musisz obawiać się problemów z wypiciem 60,000 litrów piwka, wystarczy mały post na forum.

Comment

Przetwarzanie...
                                X