browarnictwo amatorskie a piwa przemysłowe

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19292

browarnictwo amatorskie a piwa przemysłowe

ciekaw jestem czy spośród tych forumowiczów, którzy sami warzą, warzyli piwo są tacy co kupują mimo wszystko piwa przemysłowe? jeśli jest to nieuniknione czym jest to spowodowane - troską o małe prowary, brakiem rewelacyjnych efektów swojej pracy piwowarskiej czy czegoś innego? proszę podejść do problemu poważnie!
  • zythum
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2001.08
    • 8305

Ja kupuję piwa z wielu malych browarów bo je po prostu uwielbiam (Noteckie, Gambrynus, Lwówek, Janów Lubelski czy inne takie jak EDI czy Bartek które trafiam raz do roku). Kupuję piwo przemysłowe (choć w wielu małych browarach trudno nazwać je przemysłowym bo pod tym pojęciem rozumiem raczej dużą masówkę) bo lubię poć piwo w knajpach a jeszcze żaden z piwowarów domowych takowej nie założył Pijam też takie piwo jak jestem na wyjazdach z oczywistych powodów, przecież nie będę wszędzie woził swojego. Istnieje więc wiele powodów dla których kupuję i będę kupował piwo warzone przez browary warzące piwo w szerszej skali niż domowi piwowarzay(z tym, że u mnie spożycie piw z dużych browarów oscyluje w okolicach 5 procent ai to są głównie portery warszawskie więc w sumie nie pijam piwa przemysłowego).
    To inaczej miało być, przyjaciele,
    To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
    Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
    Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
    Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

Rządzący światem samowładnie
    Królowie banków, fabryk, hut
    Tym mocni są, że każdy kradnie
    Bogactwa, które stwarza lud.

Comment

• crizz
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.02
      • 1256

U mnie można to porównać do działania praw rynku: dysproporcja pomiędzy skalą mojej prywatnej produkcji (podaż) piwa a moim zapotrzebowaniem (popyt) jest na tyle duża, że rynek wymusza import. Jednak gdy nadejdą chłodniejsze dni mam zamiar zalać rynek rodzimą produkcją, o lepszej jakości i smaku, co spowoduje naturalne ograniczenie importu do minimum. A może i eksport ruszy...

Poważniej podejść nie mogę .

Comment

• e-prezes
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2002.05
        • 19292

ja nie mogę powiedzieć, że znalazłem takie piwo dla którego mógłbym rzucić wszystkie inne (nie wnikam w jego ew. dostępność), ale zamierzam takie wyprodukować i wtedy chciałbym by 80% mojego spożycia była z browaru domowego, reszta dobre piwa z małych browarów. marzenie ściętej głowy? pewnie tak, ale w ten sposób nie będę wspierał megakoncernów a moje podniebienie pozna najwyższe doznania smaku )

Comment

• maryhh
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2001.02
          • 1895

posiedzieć w knajpie z przyjaciółmi to sprawa ponad to wszystko.
          a piwa domowego w knajpie się nie napijesz, tak więc w tym aspekcie porównywanie spożycia piw amatorskich do przemysłowych dla mnie nie istnieje.
          nawet gdybym w przyszłości uruchomił jakąś warkę i nawet gdyby to było piwo najlepsze na świecie, to na pewno nie ograniczę się tylko do spożycia domowego, działkowego, plenerowego czy jak to tam zwał.
          Wspieraj swój Browar! I Ty możesz zostać PREMIEREM!
          "do ciężkiej pracy jestem za lekki,
          do lekkiej pracy jestem za ciężki"

Comment

• mapajak
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2002.12
            • 1187

Własna produkcja w 100% zaspokaja moje piwne potrzeby. Mimo to
            kupuję piwa przemysłowe. Nie kupuję piw najpopularniejszych na rynku koncernów, odrzuca mnie od piw znanych marek gdzie jest informacja typu A - uwarzono w browarze A, B uwarzono w browarze B itd.
            Kupuję piwa, których jeszcze nie piłem - na spróbowanie, piwa z gatunku, który właśnie chcę uwarzyć, aby zobaczyć czego mam oczekiwać i porównać to co mi wyjdzie z pierwowzorem. Będąc w sklepie, również za granicą, poszukuję piw z małych lokalnych browarów oraz piw mało znanych w Polsce gatunków - na szczeście coraz łatwiej dostępnych, zwłaszcza w supermarketach.

Comment

• kangurpl
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2002.03
              • 2660

Popatrzmy na to z innej strony,
              wypijam średnio 2 piwa dziennie, miesięcznie to daje 60 butelek.
              Czyli 1,5 szkrzynki. Ponieważ piwo domowe wg mnie nabiera pełnie smaku po ok. 6 miesiacach to aby zapewnić sobie ciągłość spożycia musiałbym przechowywać non stop w domu 9-10 skrzynek z piwem.
              Ale gdybym chciał urozmaicić sobie "menu" to musiałbym odpowiednio wcześniej przygotować jeszcze inne rodzaje piwa.
              I gdzie to trzymać?
              Jak widać chociażby tylko z powodów czysto magazynowych nie da się ograniczyć do swojego piwa.
              No chyba że ktoś pije 1 piwo tygodniowo, ale wtedy z pewnoscią nie warzy piwa sam.
              Poprzednicy poruszali też sprawę chęci spróbowania piwa z np. małych browarów, też chętnie je pijam.
              Ostatnia zmiana dokonana przez kangurpl; 2003-08-01, 19:21.
              Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
              "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

"denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

Comment

• Krzysiu
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2001.02
                • 14936

Eee tam, zbyt pesymistycznie do tego podchodzisz. Ja zająłem już cała swoją piwnicę i rozrastam się dalej. Z powodu braku miejsca na butelki przestawiam się na beczki. Systematycznie spada moje bywanie w knajpach, a coraz więcej piję piwa swojego. Moje zapasy jakiś miesiąc temu przekraczały 150 l.

Comment

• ART
                  mAD'MINd
                  🥛🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2001.02
                  • 24007

Ty się tym chłopie nie chwal, bo to już jest ilość nieco nielegalna bez zezwoleń
                  - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                  - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                  - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• e-prezes
                    🥛🥛🥛🥛🥛
                    • 2002.05
                    • 19292

...czyli jednak ktoś poszedł na całość! da się!

Comment

• pjenknik
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2001.08
                      • 3388

Ja zająłem się browarnictwem amatorskim z ciekawości, żeby zobaczyć co z tego wyjdzie? Na razie próbuję, nie zamierzam poprzestać tylko na swoich wynalazkach, chyba, że Heniek i Mariola o kocim spojrzeniu zamkną mi wszystkie ciekawe browary.
                      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

Comment

• Krzysiu
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2001.02
                        • 14936

e-prezes napisał(a)
                        ...czyli jednak ktoś poszedł na całość! da się!
                        Eee tam, od razu na całość ... Tak sobie warzę. Na całość to dopiero się szykuję. Sprzęt zrobiłem za mały i mam wąskie gardło w przerobie.

Comment

• Marusia
                          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                          🍼🍼
                          • 2001.02
                          • 20221

Krzysiu napisał(a)
                          ... mam wąskie gardło w przerobie.
                          Pomożecie? POMOŻEMY!!!
                          www.warsztatpiwowarski.pl
                          www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment

• Krzysiu
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2001.02
                            • 14936

Jak by tu powiedzieć, żeby nie urazić? ... To "wąskie gardło" to była przenośnia. Kadkę filtracyjną zrobiłem za małą. To prawdziwe gardło dobrze mi służy i daję sobie radę bez pomocy

Comment

• oryks
                              Porucznik Browarny Tester
                              • 2002.01
                              • 297

Moje spożycie piwa jest niewielkie więc własna produkcja w pełni mi wystarcza. Od ponad roku mam kontakt z przemysłowym piwem jedynie poza domem lub jak znajomi "przyjadą z drewnem do lasu".
                              Zawsze jednak z przyjemnością wracam do własnych piw. Pewnie bym kupił butelke czegoś nowego, oryginalnego jednak wydaje mi się, że fala obfitości nowych piw w marketach się zakończyła i znowu oferują tylko "klasykę".

Comment