ciekaw jestem czy spośród tych forumowiczów, którzy sami warzą, warzyli piwo są tacy co kupują mimo wszystko piwa przemysłowe? jeśli jest to nieuniknione czym jest to spowodowane - troską o małe prowary, brakiem rewelacyjnych efektów swojej pracy piwowarskiej czy czegoś innego? proszę podejść do problemu poważnie!
browarnictwo amatorskie a piwa przemysłowe
Collapse
X
-
Ja kupuję piwa z wielu malych browarów bo je po prostu uwielbiam (Noteckie, Gambrynus, Lwówek, Janów Lubelski czy inne takie jak EDI czy Bartek które trafiam raz do roku). Kupuję piwo przemysłowe (choć w wielu małych browarach trudno nazwać je przemysłowym bo pod tym pojęciem rozumiem raczej dużą masówkę) bo lubię poć piwo w knajpach a jeszcze żaden z piwowarów domowych takowej nie założyłPijam też takie piwo jak jestem na wyjazdach z oczywistych powodów, przecież nie będę wszędzie woził swojego. Istnieje więc wiele powodów dla których kupuję i będę kupował piwo warzone przez browary warzące piwo w szerszej skali niż domowi piwowarzay(z tym, że u mnie spożycie piw z dużych browarów oscyluje w okolicach 5 procent ai to są głównie portery warszawskie więc w sumie nie pijam piwa przemysłowego).
To inaczej miało być, przyjaciele,
To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!
Rządzący światem samowładnie
Królowie banków, fabryk, hut
Tym mocni są, że każdy kradnie
Bogactwa, które stwarza lud. -
U mnie można to porównać do działania praw rynku: dysproporcja pomiędzy skalą mojej prywatnej produkcji (podaż) piwa a moim zapotrzebowaniem (popyt) jest na tyle duża, że rynek wymusza import. Jednak gdy nadejdą chłodniejsze dni mam zamiar zalać rynek rodzimą produkcją, o lepszej jakości i smaku, co spowoduje naturalne ograniczenie importu do minimum. A może i eksport ruszy...
Poważniej podejść nie mogę.
Comment
-
ja nie mogę powiedzieć, że znalazłem takie piwo dla którego mógłbym rzucić wszystkie inne (nie wnikam w jego ew. dostępność), ale zamierzam takie wyprodukować i wtedy chciałbym by 80% mojego spożycia była z browaru domowego, reszta dobre piwa z małych browarów. marzenie ściętej głowy? pewnie tak, ale w ten sposób nie będę wspierał megakoncernów a moje podniebienie pozna najwyższe doznania smaku)
Comment
-
posiedzieć w knajpie z przyjaciółmi to sprawa ponad to wszystko.
a piwa domowego w knajpie się nie napijesz, tak więc w tym aspekcie porównywanie spożycia piw amatorskich do przemysłowych dla mnie nie istnieje.
nawet gdybym w przyszłości uruchomił jakąś warkę i nawet gdyby to było piwo najlepsze na świecie, to na pewno nie ograniczę się tylko do spożycia domowego, działkowego, plenerowego czy jak to tam zwał.Wspieraj swój Browar! I Ty możesz zostać PREMIEREM!
"do ciężkiej pracy jestem za lekki,
do lekkiej pracy jestem za ciężki"Comment
-
Własna produkcja w 100% zaspokaja moje piwne potrzeby. Mimo to
kupuję piwa przemysłowe. Nie kupuję piw najpopularniejszych na rynku koncernów, odrzuca mnie od piw znanych marek gdzie jest informacja typu A - uwarzono w browarze A, B uwarzono w browarze B itd.
Kupuję piwa, których jeszcze nie piłem - na spróbowanie, piwa z gatunku, który właśnie chcę uwarzyć, aby zobaczyć czego mam oczekiwać i porównać to co mi wyjdzie z pierwowzorem. Będąc w sklepie, również za granicą, poszukuję piw z małych lokalnych browarów oraz piw mało znanych w Polsce gatunków - na szczeście coraz łatwiej dostępnych, zwłaszcza w supermarketach.Comment
-
Popatrzmy na to z innej strony,
wypijam średnio 2 piwa dziennie, miesięcznie to daje 60 butelek.
Czyli 1,5 szkrzynki. Ponieważ piwo domowe wg mnie nabiera pełnie smaku po ok. 6 miesiacach to aby zapewnić sobie ciągłość spożycia musiałbym przechowywać non stop w domu 9-10 skrzynek z piwem.
Ale gdybym chciał urozmaicić sobie "menu" to musiałbym odpowiednio wcześniej przygotować jeszcze inne rodzaje piwa.
I gdzie to trzymać?
Jak widać chociażby tylko z powodów czysto magazynowych nie da się ograniczyć do swojego piwa.
No chyba że ktoś pije 1 piwo tygodniowo, ale wtedy z pewnoscią nie warzy piwa sam.
Poprzednicy poruszali też sprawę chęci spróbowania piwa z np. małych browarów, też chętnie je pijam.Ostatnia zmiana dokonana przez kangurpl; 2003-08-01, 19:21.Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
"W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."
"denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"Comment
-
Eee tam, zbyt pesymistycznie do tego podchodzisz. Ja zająłem już cała swoją piwnicę i rozrastam się dalej. Z powodu braku miejsca na butelki przestawiam się na beczki. Systematycznie spada moje bywanie w knajpach, a coraz więcej piję piwa swojego. Moje zapasy jakiś miesiąc temu przekraczały 150 l.Comment
-
Ty się tym chłopie nie chwal, bo to już jest ilość nieco nielegalna bez zezwoleń- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
-
Ja zająłem się browarnictwem amatorskim z ciekawości, żeby zobaczyć co z tego wyjdzie? Na razie próbuję, nie zamierzam poprzestać tylko na swoich wynalazkach, chyba, że Heniek i Mariola o kocim spojrzeniu zamkną mi wszystkie ciekawe browary.Comment
-
Krzysiu napisał(a)
... mam wąskie gardło w przerobie.Comment
-
Moje spożycie piwa jest niewielkie więc własna produkcja w pełni mi wystarcza. Od ponad roku mam kontakt z przemysłowym piwem jedynie poza domem lub jak znajomi "przyjadą z drewnem do lasu".
Zawsze jednak z przyjemnością wracam do własnych piw. Pewnie bym kupił butelke czegoś nowego, oryginalnego jednak wydaje mi się, że fala obfitości nowych piw w marketach się zakończyła i znowu oferują tylko "klasykę".Comment
Related Topics
Collapse
-
Pidipivovar Pod Kalousem to obecnie bodajże najmniejszy spośród legalnie działających browarów w Czechach. Mieliśmy go odwiedzić jeszcze w marcu, ale ,corona, pokrzyżował nam plany
.
Browar znajduje się w małym prywatnym domku we wsi Žerotín. Kiedy podjechaliśmy pod bramę, nawet...-
Channel: Czechy
2020-07-16, 08:31 -
-
Seria "Party Starter" dla Żabki, o której w rozmowie z Kopyrem gdzieś tak z rok temu wspominał Zwierzyna nieco się rozrosła przez ten czas. Były już NZ Pale Ale, West Coast IPA, Session IPA, West Coast APA, Hazy APA oraz East Coast IPA (może coś mi jeszcze umknęło). No i trafiło...
-
Channel: Piwo - konkretnie
2024-07-07, 11:32 -
-
Kolejny wiedeński browar odwiedziliśmy na zakończenie dnia 29.04.2024.
Wielka, stylowa, 5-piętrowa kamienica o pięknie zdobionej białej elewacji, znajduje się w dzielnicy Füfhaus w odległości 600 m od dworca Wien Westbahnhof. Mieści się tu 4-gwiazdkowy hotel, a od 2019 roku także...-
Channel: Austria
-
-
Wychodzi na to, że sam browar nie doczekał się u nas przez tyle lat swego wątku.
Sklepik jest czynny w godzinach 7-15 w dni powszednie. Trzeba podejść na portiernię, pani zadzwoni, wyjdzie druga pani obsługująca sklepik i zaprowadzi do niego. Samemu nie wolno włóczyć się po...-
Channel: Browary polskie
-
-
Brew Academy - ChinChiller Brewery znajduje się na dość dalekich przedmieściach Christchurch. Na tyle dalekich, że nie mam pojęcia, jak tam się Ci wszyscy ludzie zjawiaja. Ja dralowalem przez jakieś tereny przemysłowe, gdzie wieczorem nie było żywej duszy i nawet samochód - poza głównymi...3 Photos
-
Channel: Australia i Oceania
2023-11-27, 18:13 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment