25 lat temu było około 80 browarów (jak dzisiaj w Polsce ),obecnie komercyjnych instalacji browarnianych jest tam już około 1500! Masowo powstały mikrobrowary i browary restauracyjne .Ponad 80 % piwowarów brylujących w tych nowych browarach przyznaje że zaczynali od warzenia wdomu ! Choć w sumie piwo pochodzące z tych wszystkich nowoutworzonych browarów objętościowo stanowi nie więcej niż 5 % całej produkcji w USA , to niezwykle wzbogaciło ono piwną scenę o możnz zaryzykować twierdzenie ,że kraj ten jest obecnie najciekawszym pod względem piwa miejscem na Ziemi ! Można tu znależćwszelkie style brytyjskich i irlandzkich piw nierzadko lepszych niż oryginały , co przyznają sami Brytyjczycy i o czym świadczą laury międzynarodowych konkursów piwa. Znajdziemy też style piwa pochodzące z Niemiec , zarówno dolnej jaj i górnej fermentacji .Ba , można znalezć nawet odpowiedniki najbardziej wyrafinowanych piw belgijskich . Do tego dochodzi dożo zupełnieoryginalnych produktów , zwłaszcza wśród piw sezonowych. Istny raj dla piwoszy!
Nie ma przeszkód formalnych by warzyć w polskich domach .O piwowarstwie domowym ,jako bycie praktycznie do tąd nieistniejącym ,przepisy ustawowe ani skarbowe w ogóle nie wspominają ! Ustawa o produkcji Win z 18.11.1948roku(Dz.U.58,poz.462) w art.1 , pkt 2 dopuszczała domową produkcję wraz zapasami do poziomu 100 litrów rocznie .Najnowsza ,właśnie ogłoszona Ustawa winiarska w ogóle nie zabiera głosu w tej kwestii.Śmiało więc można rozszerzyć stosowalność regulacji winiarskiej , a raczej jej braku , na pokrewny winu niskoalkoholowy produkt fermentacji jakim jest piwo i uznać ,że niekomercyjne warzenie na własny i przyjaciół użytek jest w Polsce zajęciem legalnym
Andrzej Sadownik
Nie ma przeszkód formalnych by warzyć w polskich domach .O piwowarstwie domowym ,jako bycie praktycznie do tąd nieistniejącym ,przepisy ustawowe ani skarbowe w ogóle nie wspominają ! Ustawa o produkcji Win z 18.11.1948roku(Dz.U.58,poz.462) w art.1 , pkt 2 dopuszczała domową produkcję wraz zapasami do poziomu 100 litrów rocznie .Najnowsza ,właśnie ogłoszona Ustawa winiarska w ogóle nie zabiera głosu w tej kwestii.Śmiało więc można rozszerzyć stosowalność regulacji winiarskiej , a raczej jej braku , na pokrewny winu niskoalkoholowy produkt fermentacji jakim jest piwo i uznać ,że niekomercyjne warzenie na własny i przyjaciół użytek jest w Polsce zajęciem legalnym
Andrzej Sadownik
Comment