A jak nam powiedział jeden pan z pewnego browaru - to że w piwie czuć alkohol i nic więcej jest kwestią tego, że to piwo jest "przepracowane" - przy małych Blg ma dużo alkoholu - jest przewarzone i stąd w smaku zostaje posmak alkoholu, a wszystkie inne znikają.
jak z piwa zrobić wino
Collapse
X
-
Kij w mrowisko
Prawda jest taka jestem chemikiem analitykiem i piwoszem. Pracowałem w browarze Lech, zresztą mieszkam od niego może 200 m prześlę Wam zdjęcie. Powiem tak, alkohol dodawano na końcu i ze specjalnym środkiem, który uniemożliwiał zmętnienia piwa z uwagi na koagulacje aminokwasów z cukrami po dodaniu etanolu do piwa. Wierzcie lub nie ale tak to było. Robiłem u siebie analizy chromatografie gazowym zawartości fuzli i alkoholu w piwie i winie metodą headspeace. Jeżeli ktoś ma na tyle odwagi żeby przesłać mi do analizy własnej produkcji piwo bez dodatku etanolu, zbadam je na chromatografie i jeżeli będzie miało powyżej 4,5 % alkoholu to oddam honor i wystawie certyfikat zawartości alkoholu na druku firmowym. Acha badanie zawartości alkoholu w piwie i winie areometrem lub alkoholomierzem, daje wynik nieraz 3 do 4 % większy niż rzeczywisty ze względu na zawartość cukrów i fuzli.
Instytut Włokien Naturalnych
Wojska Polskiego 71b
60-630 PoznańComment
-
czy ktoś z Was pracował w browarze Gigancie
Otóż w Lechu robili nawet takie numery że mylili gatunki piwa i nalewali do butelek które były oklejane na końcu zupełnie nie zgodną etykietką z piwem w środku, niewiem jak jest teraz mają pewnie ISO ale gigantowi uchodzą nie takie numery.Comment
-
Odp: Kij w mrowisko
bishqp napisał(a)
Jeżeli ktoś ma na tyle odwagi żeby przesłać mi do analizy własnej produkcji piwo bez dodatku etanolu, zbadam je na chromatografie i jeżeli będzie miało powyżej 4,5 % alkoholu to oddam honor i wystawie certyfikat zawartości alkoholu na druku firmowym
Wyślę zaraz po "długim weekendzie".Comment
-
Małażonka napisał(a)
Czy na chromatografie gazowym próbowałeś również przepuszczać dzisiejsze mocne piwa? Jaki był wynik?
Comment
-
Małżonka napisałaAle w jaki sposób odróżnić czy do piwa był dodany alkohol czy też nie - nie mam pojęcia. Etanol to etanol, czy będzie efektem fermentacji, czy powstanie przez "wzmocnienie" piwa - związek jest ten sam.Comment
-
już wiem!
kolega bishqp liczył na to, że nagle otrzyma od piwowarów domowych gratisowe egzemplarze
(a na takie gratisowe trzeba sobie zasłużyć)
- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ARTjuż wiem!
kolega bishqp liczył na to, że nagle otrzyma od piwowarów domowych gratisowe egzemplarze
(a na takie gratisowe trzeba sobie zasłużyć)
Bo nie dokonca ja zauwazylem, jesli byla...
Ale widac ze jest pasjonatem chemii i na pewno mozna mu w duzym stopniu zaufac :-)Comment
-
Ale Ci się staroć udało odkopać
A ironia to raczej była,
No to za św. GuinessaŚwiat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
"W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."
"denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"Comment
-
Kolega bishqp plecie androny. Może i jest chemikiem, ale na piwie się nie zna. Na drożdżach zresztą też nie, bo gdyby się znał, to wiedziałby, że są już drożdże, które odfermentowują nastaw nawet do 25% alkoholu. Żeby daleko nie szukać - drożdże gorzelnicze S. diastaticus lub winiarskie S. bayanus bez problemów robią 15% alkoholu, a w dobrych warunkach 18%.Comment
-
Jak e-prezes i Krzysiu zauważyli, drożdże są w stanie fermentując wytworzyć tyle % alkoholu w brzeczce. Tak na dobrą sprawę to sporo ludzi robi domowe "wina" z dodatkiem cukru bez dodawania drożdży. Nie używając uszlachetnianych drożdży uzyskują mocne alkohole.Comment