jak z piwa zrobić wino

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • iron
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2002.08
    • 6717

    #16
    A jak nam powiedział jeden pan z pewnego browaru - to że w piwie czuć alkohol i nic więcej jest kwestią tego, że to piwo jest "przepracowane" - przy małych Blg ma dużo alkoholu - jest przewarzone i stąd w smaku zostaje posmak alkoholu, a wszystkie inne znikają.
    Last edited by iron; 2003-08-14, 13:34.
    bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
    Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
    Rock, Honor, Ojczyzna

    Comment

    • bishqp
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2003.08
      • 12

      #17
      Kij w mrowisko

      Prawda jest taka jestem chemikiem analitykiem i piwoszem. Pracowałem w browarze Lech, zresztą mieszkam od niego może 200 m prześlę Wam zdjęcie. Powiem tak, alkohol dodawano na końcu i ze specjalnym środkiem, który uniemożliwiał zmętnienia piwa z uwagi na koagulacje aminokwasów z cukrami po dodaniu etanolu do piwa. Wierzcie lub nie ale tak to było. Robiłem u siebie analizy chromatografie gazowym zawartości fuzli i alkoholu w piwie i winie metodą headspeace. Jeżeli ktoś ma na tyle odwagi żeby przesłać mi do analizy własnej produkcji piwo bez dodatku etanolu, zbadam je na chromatografie i jeżeli będzie miało powyżej 4,5 % alkoholu to oddam honor i wystawie certyfikat zawartości alkoholu na druku firmowym. Acha badanie zawartości alkoholu w piwie i winie areometrem lub alkoholomierzem, daje wynik nieraz 3 do 4 % większy niż rzeczywisty ze względu na zawartość cukrów i fuzli.

      Instytut Włokien Naturalnych
      Wojska Polskiego 71b
      60-630 Poznań

      Comment

      • bishqp
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2003.08
        • 12

        #18
        czy ktoś z Was pracował w browarze Gigancie

        Otóż w Lechu robili nawet takie numery że mylili gatunki piwa i nalewali do butelek które były oklejane na końcu zupełnie nie zgodną etykietką z piwem w środku, niewiem jak jest teraz mają pewnie ISO ale gigantowi uchodzą nie takie numery.

        Comment

        • mapajak
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2002.12
          • 1187

          #19
          Odp: Kij w mrowisko

          bishqp napisał(a)
          Jeżeli ktoś ma na tyle odwagi żeby przesłać mi do analizy własnej produkcji piwo bez dodatku etanolu, zbadam je na chromatografie i jeżeli będzie miało powyżej 4,5 % alkoholu to oddam honor i wystawie certyfikat zawartości alkoholu na druku firmowym
          Podaj mi adres na który wysłać i jak ma wyglądać ta próbka do analizy.
          Wyślę zaraz po "długim weekendzie".

          Comment

          • Małażonka
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2003.03
            • 4602

            #20
            Czy na chromatografie gazowym próbowałeś również przepuszczać dzisiejsze mocne piwa? Jaki był wynik?

            Comment

            • bishqp
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2003.08
              • 12

              #21
              adres był w poście

              Podaje jeszcze raz adres
              Marcin Biskupski
              Laboratorium Chemiczno Analityczne
              Instytut Włókien Naturalnych
              Wojska Polskiego 71 B
              60-630 Poznań

              Comment

              • bishqp
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2003.08
                • 12

                #22
                Do zobaczenia

                Do zobaczenia po długim końcu tygodnia

                Pozdrowienia
                Bishqp

                Comment

                • Małażonka
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2003.03
                  • 4602

                  #23
                  Małażonka napisał(a)
                  Czy na chromatografie gazowym próbowałeś również przepuszczać dzisiejsze mocne piwa? Jaki był wynik?
                  Pytanie zadałam dlatego, że miałam kontakt z chromatografem. Można tą metodą sprawdzić ilość alkoholu w danej próbie. Można również określić ewentualne zanieczyszczenie tej próby. Ale w jaki sposób odróżnić czy do piwa był dodany alkohol czy też nie - nie mam pojęcia. Etanol to etanol, czy będzie efektem fermentacji, czy powstanie przez "wzmocnienie" piwa - związek jest ten sam.

                  Comment

                  • rychur
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2002.12
                    • 151

                    #24
                    Małżonka napisała
                    Ale w jaki sposób odróżnić czy do piwa był dodany alkohol czy też nie - nie mam pojęcia. Etanol to etanol, czy będzie efektem fermentacji, czy powstanie przez "wzmocnienie" piwa - związek jest ten sam.
                    Podzielam ciekawość Małżonki, a sam chętnie dostarczę swoje piwo do naalizy.

                    Comment

                    • ART
                      mAD'MINd
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2001.02
                      • 23930

                      #25
                      już wiem!

                      kolega bishqp liczył na to, że nagle otrzyma od piwowarów domowych gratisowe egzemplarze


                      (a na takie gratisowe trzeba sobie zasłużyć )
                      - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                      Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                      Comment

                      • e-prezes
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2002.05
                        • 19261

                        #26
                        Re: jak z piwa zrobić wino

                        a wracając do pytania w temacie, to czy nie wystarczy do fermentacji brzeczki zastosować technologię produkcji wina lub/i urzyć drożdzy winiarskich? próbował ktoś?

                        Comment

                        • enduro
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2006.03
                          • 59

                          #27
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
                          już wiem!

                          kolega bishqp liczył na to, że nagle otrzyma od piwowarów domowych gratisowe egzemplarze


                          (a na takie gratisowe trzeba sobie zasłużyć )
                          Mi sie wydaje ze jednak nie ;-) Oczywiscie jesli to nie byla ironia Bo nie dokonca ja zauwazylem, jesli byla...
                          Ale widac ze jest pasjonatem chemii i na pewno mozna mu w duzym stopniu zaufac :-)

                          Comment

                          • kangurpl
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2002.03
                            • 2660

                            #28
                            Ale Ci się staroć udało odkopać
                            A ironia to raczej była,
                            No to za św. Guinessa
                            Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
                            "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

                            "denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

                            Comment

                            • Krzysiu
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2001.02
                              • 14936

                              #29
                              Kolega bishqp plecie androny. Może i jest chemikiem, ale na piwie się nie zna. Na drożdżach zresztą też nie, bo gdyby się znał, to wiedziałby, że są już drożdże, które odfermentowują nastaw nawet do 25% alkoholu. Żeby daleko nie szukać - drożdże gorzelnicze S. diastaticus lub winiarskie S. bayanus bez problemów robią 15% alkoholu, a w dobrych warunkach 18%.

                              Comment

                              • Hedin
                                Porucznik Browarny Tester
                                • 2011.02
                                • 370

                                #30
                                Jak e-prezes i Krzysiu zauważyli, drożdże są w stanie fermentując wytworzyć tyle % alkoholu w brzeczce. Tak na dobrą sprawę to sporo ludzi robi domowe "wina" z dodatkiem cukru bez dodawania drożdży. Nie używając uszlachetnianych drożdży uzyskują mocne alkohole.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X