A jak nam powiedział jeden pan z pewnego browaru - to że w piwie czuć alkohol i nic więcej jest kwestią tego, że to piwo jest "przepracowane" - przy małych Blg ma dużo alkoholu - jest przewarzone i stąd w smaku zostaje posmak alkoholu, a wszystkie inne znikają.
jak z piwa zrobić wino
Collapse
X
-
Kij w mrowisko
Prawda jest taka jestem chemikiem analitykiem i piwoszem. Pracowałem w browarze Lech, zresztą mieszkam od niego może 200 m prześlę Wam zdjęcie. Powiem tak, alkohol dodawano na końcu i ze specjalnym środkiem, który uniemożliwiał zmętnienia piwa z uwagi na koagulacje aminokwasów z cukrami po dodaniu etanolu do piwa. Wierzcie lub nie ale tak to było. Robiłem u siebie analizy chromatografie gazowym zawartości fuzli i alkoholu w piwie i winie metodą headspeace. Jeżeli ktoś ma na tyle odwagi żeby przesłać mi do analizy własnej produkcji piwo bez dodatku etanolu, zbadam je na chromatografie i jeżeli będzie miało powyżej 4,5 % alkoholu to oddam honor i wystawie certyfikat zawartości alkoholu na druku firmowym. Acha badanie zawartości alkoholu w piwie i winie areometrem lub alkoholomierzem, daje wynik nieraz 3 do 4 % większy niż rzeczywisty ze względu na zawartość cukrów i fuzli.
Instytut Włokien Naturalnych
Wojska Polskiego 71b
60-630 Poznań
Comment
-
-
czy ktoś z Was pracował w browarze Gigancie
Otóż w Lechu robili nawet takie numery że mylili gatunki piwa i nalewali do butelek które były oklejane na końcu zupełnie nie zgodną etykietką z piwem w środku, niewiem jak jest teraz mają pewnie ISO ale gigantowi uchodzą nie takie numery.
Comment
-
-
Odp: Kij w mrowisko
bishqp napisał(a)
Jeżeli ktoś ma na tyle odwagi żeby przesłać mi do analizy własnej produkcji piwo bez dodatku etanolu, zbadam je na chromatografie i jeżeli będzie miało powyżej 4,5 % alkoholu to oddam honor i wystawie certyfikat zawartości alkoholu na druku firmowym
Wyślę zaraz po "długim weekendzie".
Comment
-
-
Małażonka napisał(a)
Czy na chromatografie gazowym próbowałeś również przepuszczać dzisiejsze mocne piwa? Jaki był wynik?
Comment
-
-
Małżonka napisałaAle w jaki sposób odróżnić czy do piwa był dodany alkohol czy też nie - nie mam pojęcia. Etanol to etanol, czy będzie efektem fermentacji, czy powstanie przez "wzmocnienie" piwa - związek jest ten sam.
Comment
-
-
już wiem!
kolega bishqp liczył na to, że nagle otrzyma od piwowarów domowych gratisowe egzemplarze
(a na takie gratisowe trzeba sobie zasłużyć )- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ARTjuż wiem!
kolega bishqp liczył na to, że nagle otrzyma od piwowarów domowych gratisowe egzemplarze
(a na takie gratisowe trzeba sobie zasłużyć )
Ale widac ze jest pasjonatem chemii i na pewno mozna mu w duzym stopniu zaufac :-)
Comment
-
-
Ale Ci się staroć udało odkopać
A ironia to raczej była,
No to za św. GuinessaŚwiat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
"W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."
"denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"
Comment
-
-
Kolega bishqp plecie androny. Może i jest chemikiem, ale na piwie się nie zna. Na drożdżach zresztą też nie, bo gdyby się znał, to wiedziałby, że są już drożdże, które odfermentowują nastaw nawet do 25% alkoholu. Żeby daleko nie szukać - drożdże gorzelnicze S. diastaticus lub winiarskie S. bayanus bez problemów robią 15% alkoholu, a w dobrych warunkach 18%.
Comment
-
-
Jak e-prezes i Krzysiu zauważyli, drożdże są w stanie fermentując wytworzyć tyle % alkoholu w brzeczce. Tak na dobrą sprawę to sporo ludzi robi domowe "wina" z dodatkiem cukru bez dodawania drożdży. Nie używając uszlachetnianych drożdży uzyskują mocne alkohole.
Comment
-
Comment