Piwny brzuch

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kopyr
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2004.06
    • 9475

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika krzem82
    No niby oczywiste. No ale jak z tym cukrem Twoim zdaniem jest. Początkowy ekstrakt może być większy ale jeśli odfermentujemy bardziej piwo to w końcowym produkcie będzie mniej cukru. Tak samo jeśli nastawimy piwo o niskim plato i przerwiemy fermentację, to cukru będzie więcej. Możemy także wypić samą brzeczkę nastawną he he
    Tak czułem że zaraz wyskoczysz z Imperatorem
    Wybacz, ale piwo powstaje w wyniku fermentacji. Fermentacja trwa tak długo dopóki nie zostaną przefermentowane cukry fermentowalne w brzeczce. Ilość tych cukrów zależy od sposobu zacierania. Wspomaganie fermentacji enzymami, tudzież jej przerywanie przez zabicie drożdży, prowadzi do uzyskania produktu piwopodobnego, a nie piwa.
    Pytanie gdzie będzie więcej węglowodanów - w porterze bałtyckim o ekstrakcie 20 Plato, czy w pilsie o ekstrakcie 12 Plato?
    blog.kopyra.com

    Comment

    • krzem82
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2005.11
      • 113

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
      Wspomaganie fermentacji enzymami, tudzież jej przerywanie przez zabicie drożdży
      Zacieranie się wspomaga enzymami w celu wytworzenia większej ilości cukrów fermentujących A jeśli chodzi co ma większy ekstrakt rzeczywisty to pewnie porter.

      Comment

      • Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika krzem82
        Zacieranie się wspomaga enzymami w celu wytworzenia większej ilości cukrów fermentujących
        No właśnie, nic dodać, nic ująć. Potem wychodzi piwo 12 blg 6% alkoholu, bleee
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment

        • krzem82
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2005.11
          • 113

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
          Potem wychodzi piwo 12 blg 6% alkoholu, bleee
          No bez przesady nie jest takie tragiczne Niskie zmętnienie, piękna barwa. No jak słód ma za mało swoich enzymów to trzeba mu pomóc. No tak się robi żeby zarobić

          Comment

          • Marusia
            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
            🍼🍼
            • 2001.02
            • 20221

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika krzem82
            No jak słód ma za mało swoich enzymów to trzeba mu pomóc. No tak się robi żeby zarobić
            Ostatnie zdanie podsumowuje wystarczająco.

            Na szczęście w piwowarstwie domowym nie robi się, żeby zarobić, tylko żeby piwo było smaczne.
            www.warsztatpiwowarski.pl
            www.festiwaldobregopiwa.pl

            www.wrowar.com.pl



            Comment

            • Borysko
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2004.02
              • 1144

              Należy jeszcze dodać, że alkohol to też kalorie. Z tego co pamiętam, niewiele mniejsze niż węglowodanach

              Comment

              • krzem82
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2005.11
                • 113

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Borysko
                ..alkohol to też kalorie. Z tego co pamiętam, niewiele mniejsze niż węglowodanach
                Masz racje alkohol także zawiera sporo kalorii. Wolałem się z tym nie wychylać bo to działało na moją niekorzyść w dyskusji

                Comment

                • DanielJakubowski
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  • 2005.12
                  • 791

                  1g alkoholu - 9 kcal
                  1g węglowodanów 4 kcal

                  o ile dobrze pamiętam..
                  Pozdrawiam
                  dj

                  Comment

                  • alnus
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2007.07
                    • 459

                    Mnie się wydaje, że przy piwie po prostu fajnie się siedzi, więc człowiek się nie rusza i bez względu na to ile zjadł nie da rady tego spalić. Ergo - bębenek puchnie No ale jak tu biegać z zawartością kufla ( lub kilku ) w sobie?

                    Comment

                    • DanielJakubowski
                      Kapitan Lagerowej Marynarki
                      • 2005.12
                      • 791

                      Podczas meczu na ostatnim zlocie niektórzy dali radę
                      Pozdrawiam
                      dj

                      Comment

                      • sergioP
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2005.09
                        • 1271

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika alnus
                        Mnie się wydaje, że przy piwie po prostu fajnie się siedzi, więc człowiek się nie rusza i bez względu na to ile zjadł nie da rady tego spalić. Ergo - bębenek puchnie No ale jak tu biegać z zawartością kufla ( lub kilku ) w sobie?
                        Od samego siedzenia to raczej co innego rośnie, a u piwoszy tego nie widać
                        - Wiesz Luciu, co ci powiem?
                        - ???
                        - ...napiłbym się piwa.

                        ------------------------------------------
                        Dzień dobry panu.
                        Poproszę dwa piwa...albo nawet trzy.

                        Comment

                        • alnus
                          Porucznik Browarny Tester
                          • 2007.07
                          • 459

                          Więc moja teoria chyba wzięła w łeb

                          Comment

                          • Arek330
                            Szeregowy Piwny Łykacz
                            • 2018.01
                            • 1

                            Piwny brzuch

                            Jam mam w pasie 150 cm ale mi to nie przeszkadza. Według mnie im większy tym lapszy.

                            Comment

                            Przetwarzanie...