Ostatnio pite w rejonie Śtiavnicke Vrchy ( SK ) - polecam ! t.j. : Banska Śtiavnica, Vyhne ( Browar Steiger ), Sklene Teplice ...
Klasyczne " rezane " ( w CR jak mi wiadomo " rzezane " w/g pisowni ), czekało się około 10 min. ( ja jestem cierpliwy ! ), ostro cięte i smaczne,
na bazie piwa beczkowego Steiger i innych.
Jak zauważyłem, ogólnie jest to lanie " piany na pianę " ( bez szczegółów ).
Dół stanowi piwo jasne, zaś górę ciemne - nigdy odwrotnie.
Ja robię to czasami na bazie piwa Krajan lub Żywiec ( odgórnie i szybko leję ciemne do połowy kufla - piana do brzegu, póżniej jasne, czyli odwrotnie )
i udaje mi się lecz bez rewelacji, jednak najlepsze chyba beczkowe !?
... to przecież już Harnaś wygląda jak " Rezak " - przypuszczam, że w butelce z Karmi musieli mieć coś z prądem jeśli to byli górale - jeśli nie, to na pewno byli to Niemcy ( pamiętam jak kiedyś w DDR łamali piwo caffe - likierem ).
Kiedy w jakiejkolwiek polskiej knajpie poprosisz o "rżnięte" - o ile osoba za barem wogóle wie co to jest - dostaniesz zazwyczaj piwo z kija wymieszane z KARMI. Dawno nie byłem w naszym pieknym kraju w kanjpie, gdzie jest jakiekolwiek lane ciemne z kija.
"W winie jest mądrość, w piwie siła, a w wodzie są tylko bakterie"
Ja ostatnio piłem rżnięte w 1998 roku, w Poznaniu, w firmowej knajpce Żywca, na ul. Taczaka (po obronie mojej żony). Lany beczkowy porter żywiecki i do tego full light Teraz w barach (przynajmniej w Płocku) raczej nikt nie wie, o co chodzi, rżnę sobie sam, w domowym zaciszu.
To i ja wtrące moje 3 grosze.
Na Słowacji piwo rezane można wypić średnio w co 3 knajpie.
Ten szczęśliwy naród cieszy się bowiem lanymi piwami tmavymi praktycznie w każdym lokalu.
Ponieważ przygotowanie rezanego zabiera tak z 10 minut sugeruję zamówić razem z rezanym na szybko jedno jasne lub tmave - w oczekiwaniu na rezane już możemy rozkoszować się wybornym piwkiem
A jako ciekawostka - na zdjęciu Arta widzimy rezane w formie Black&White.
Ale może też być White&Black!
To rezane piłem w zwykłej budce gastronomicznej koło basenu w miejscowości Vysne Ruzbachy na Spiszu.
To i ja wtrące moje 3 grosze.
Na Słowacji piwo rezane można wypić średnio w co 3 knajpie.
Ten szczęśliwy naród cieszy się bowiem lanymi piwami tmavymi praktycznie w każdym lokalu.
Ponieważ przygotowanie rezanego zabiera tak z 10 minut sugeruję zamówić razem z rezanym na szybko jedno jasne lub tmave - w oczekiwaniu na rezane już możemy rozkoszować się wybornym piwkiem
A jako ciekawostka - na zdjęciu Arta widzimy rezane w formie Black&White.
Ale może też być White&Black!
To rezane piłem w zwykłej budce gastronomicznej koło basenu w miejscowości Vysne Ruzbachy na Spiszu.
Comment