piwo rezane

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • celt_birofil
    † 2017 Piwosz w Raju
    • 2001.09
    • 4469

    #16
    StaryKocur napisał(a)
    Eeeee, W Kongu to ja piłem Barona Trencka 14-tkę.
    Ale może mi coś umknęło.
    To się w końcu zdecydujcie - byliście w Kongu, czy w Republice Czeskiej
    Nie było Ciebie tyle lat! Myślałem, że nie wrócisz już (Krystyna Prońko - koniec cytatu)

    Comment

    • StaryKocur
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2002.01
      • 1521

      #17
      Chłopie, a kto by to pamiętał? Takie rzeczy się działy
      Ale żeby Pjenknik był syty i Kocur cały powiedzmy, że byliśmy
      w Czeskiej Republice Konga.
      Piwo pite z umiarem
      nie szkodzi w żadnych ilościach.

      Comment

      • ART
        mAD'MINd
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2001.02
        • 23929

        #18
        paragraf22

        w Czeskim Kongu. trzymajcie się tematu o rezanym a nie o tym kto go nie pił i gdzie go nie pił.
        - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
        - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
        - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

        Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

        Comment

        • ZIOMEK2
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2004.09
          • 2523

          #19
          przypomnienie ...

          Ostatnio pite w rejonie Śtiavnicke Vrchy ( SK ) - polecam ! t.j. : Banska Śtiavnica, Vyhne ( Browar Steiger ), Sklene Teplice ...
          Klasyczne " rezane " ( w CR jak mi wiadomo " rzezane " w/g pisowni ), czekało się około 10 min. ( ja jestem cierpliwy ! ), ostro cięte i smaczne,
          na bazie piwa beczkowego Steiger i innych.

          Jak zauważyłem, ogólnie jest to lanie " piany na pianę " ( bez szczegółów ).
          Dół stanowi piwo jasne, zaś górę ciemne - nigdy odwrotnie.
          Ja robię to czasami na bazie piwa Krajan lub Żywiec ( odgórnie i szybko leję ciemne do połowy kufla - piana do brzegu, póżniej jasne, czyli odwrotnie )
          i udaje mi się lecz bez rewelacji, jednak najlepsze chyba beczkowe !?
          Last edited by ZIOMEK2; 2005-08-24, 17:50.

          Comment

          • cielak
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2004.03
            • 2890

            #20
            Spotkałem się też kiedyś, w okolicach Zakopanego, jak "piwosze" pod sklepem mieszali Karmi z Harnasiem.
            zupka chmielowa dobra i zdrowa!!

            Comment

            • ZIOMEK2
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2004.09
              • 2523

              #21
              ... to przecież już Harnaś wygląda jak " Rezak " - przypuszczam, że w butelce z Karmi musieli mieć coś z prądem jeśli to byli górale - jeśli nie, to na pewno byli to Niemcy ( pamiętam jak kiedyś w DDR łamali piwo caffe - likierem ).

              Comment

              • Czapayew
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2002.10
                • 1966

                #22
                Kiedy w jakiejkolwiek polskiej knajpie poprosisz o "rżnięte" - o ile osoba za barem wogóle wie co to jest - dostaniesz zazwyczaj piwo z kija wymieszane z KARMI. Dawno nie byłem w naszym pieknym kraju w kanjpie, gdzie jest jakiekolwiek lane ciemne z kija.
                "W winie jest mądrość, w piwie siła, a w wodzie są tylko bakterie"

                www.zamkoszlaki.com
                www.piwnekapsle.net

                Comment

                • Pinio74
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2003.10
                  • 3881

                  #23
                  Ja ostatnio piłem rżnięte w 1998 roku, w Poznaniu, w firmowej knajpce Żywca, na ul. Taczaka (po obronie mojej żony). Lany beczkowy porter żywiecki i do tego full light Teraz w barach (przynajmniej w Płocku) raczej nikt nie wie, o co chodzi, rżnę sobie sam, w domowym zaciszu.
                  BIRRARE HUMANUM EST

                  Comment

                  • burock
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2004.08
                    • 37

                    #24
                    To i ja wtrące moje 3 grosze.
                    Na Słowacji piwo rezane można wypić średnio w co 3 knajpie.
                    Ten szczęśliwy naród cieszy się bowiem lanymi piwami tmavymi praktycznie w każdym lokalu.
                    Ponieważ przygotowanie rezanego zabiera tak z 10 minut sugeruję zamówić razem z rezanym na szybko jedno jasne lub tmave - w oczekiwaniu na rezane już możemy rozkoszować się wybornym piwkiem

                    A jako ciekawostka - na zdjęciu Arta widzimy rezane w formie Black&White.
                    Ale może też być White&Black!
                    To rezane piłem w zwykłej budce gastronomicznej koło basenu w miejscowości Vysne Ruzbachy na Spiszu.
                    Attached Files
                    Last edited by burock; 2005-08-25, 19:52.

                    Comment

                    • ZIOMEK2
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2004.09
                      • 2523

                      #25
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Czapayew
                      Dawno nie byłem w naszym pieknym kraju w kanjpie, gdzie jest jakiekolwiek lane ciemne z kija.
                      Powinno być u Spiża w Katowicach - najbliższy poniedziałek !?

                      Comment

                      • ZIOMEK2
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2004.09
                        • 2523

                        #26
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika burock
                        To i ja wtrące moje 3 grosze.
                        Na Słowacji piwo rezane można wypić średnio w co 3 knajpie.
                        Ten szczęśliwy naród cieszy się bowiem lanymi piwami tmavymi praktycznie w każdym lokalu.
                        Ponieważ przygotowanie rezanego zabiera tak z 10 minut sugeruję zamówić razem z rezanym na szybko jedno jasne lub tmave - w oczekiwaniu na rezane już możemy rozkoszować się wybornym piwkiem

                        A jako ciekawostka - na zdjęciu Arta widzimy rezane w formie Black&White.
                        Ale może też być White&Black!
                        To rezane piłem w zwykłej budce gastronomicznej koło basenu w miejscowości Vysne Ruzbachy na Spiszu.
                        ... superowo im wyszło !

                        Moje zdanie jest podobne ...
                        Last edited by ZIOMEK2; 2005-08-25, 21:39.

                        Comment

                        Przetwarzanie...
                        X