Nasuwa mi się takie pytanie, czy cena piwa zawsze idzie w parze z jego jakością??? Tzn. czy droższe piwo zawsze musi być dobre, a tanie złe??? A może jest całkiem inaczej, różnie z tym bywa, co nie??? Piwa importowane są drogie, ale dobre. Czego nie można powiedzieć o polskich piwach, bo u nas droższe nie znaczy lepsze, bywa tak, że piwo kosztuje grosze, a jest o wiele lepsze w smaku niż te z górnej półki, DLACZEGO?
Cena a jakość!?
Collapse
X
-
Odp: CENA, A JAKOŚĆ !?
TomTom napisał(a)
Piwa importowane są drogie, ale dobre.
Nie wszystkie drogie importy są dobre, niektóre to gorsza lura ni mieszanka Żywca z Tyskim.
Piwo koncernowe ze wzlędu na wielkość i technologię produkcji jest taniutkie w produkcji, ale musi zarobić na reklamy TV, lodówki w sklepach, ogródki, promocje, centra dystrybucji, biurowce, sztaby kołnieżyków z kierownictwa i oczywiście lwia część dla koncernu-matki, który zarobionymi pieniążkami obraca daaaleko od kraju nad Wisłą.
Zareklamuje się toto jako najlepsze piwo (co go nawet anlgycy i eskimosi piją, jest z górskiej wody z rury i ma 10000 lat tradycji!). , a szara masa mało nie urwie drzwi od chłodziarek w sklepach, choćby było i po 5zł...Dick Laurent is dead.Comment
-
Jakaś korelacja zazwyczaj istnieje, przynajmniej w teorii powinno być tak: lepsze surowce, klasyczna technologia, długie leżakowanie, mniejsze ilości produkowane - większa cena bo wyższe koszty ale z drugiej strony gdy jesteś mały i nie masz pieniędzy na reklamę a w kraju nie ma kultury spożycia (czy w szerszym kontekście świadomości konsumenckiej) to musisz sprzedawać taniej niż wielcy. Tak więc w przypadku piw ta korelacja jest mocno zachwiana. Do tego dochodzi jeszcze sprawa z piwami zagranicznymi (cło) które nie zawsze lepsze są droższe. Podsumowując: w świadomości ludzi (heurystyki myślenia - tzw. myślenie na skróty - termin z psychologii wpływu)ogólnie jest zakodowane, że droższe znaczy lepsze co nie do końca jest prawdą (oranżada może być lepsza od coli ale musi być tańsza bo inaczej się nie sprzeda - świadomość marki i wpływ reklamy).To inaczej miało być, przyjaciele,
To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!
Rządzący światem samowładnie
Królowie banków, fabryk, hut
Tym mocni są, że każdy kradnie
Bogactwa, które stwarza lud.Comment
-
TomTom napisał(a)
bywa tak, że piwo kosztuje grosze, a jest o wiele lepsze w smaku niż te z górnej półki, DLACZEGO?Comment
-
TomTom napisał(a)
bywa tak, że piwo kosztuje grosze, a jest o wiele lepsze w smaku niż te z górnej półki, DLACZEGO?Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl
Comment
-
Od początku mego spożycia piwa, Tyskie było nr 1.
Z wyjątkiem gór, gdzie Żywiec ukazywał swą magiczną moc po wielkim wysiłku.
Obecnie najlepsze moje piwo wcale nie jest takie drogie i jest o wiele smaczniejsze od niejednego droższego, szczegórnie koncernowego, a już w górach smakuje wyśmienicie.
A z powodu tego, że nie ma go w rzadnym pobliskim sklepie (muszę po niego jechać aż do sąsiedniej dzielnicy, później o wiele bardziej cieszy mnie, że go mam).
A to piwo to Brackie, wcale nie drogie, a bardzo dobre. Co może potwierdzić wielu forumowiczów.Pozdrawiam Cię !!!!
Comment