Nowa polska strona o piwku

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • pjenknik
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2001.08
    • 3388

Ortografia to także "ogonki" w słowach polskich.
    Erdinger Dunkel jest akurat jednym z bardziej wypranych ze smaku niemieckich piw ciemnych.
    Dzięki koledze Piwowarowi miałem okazję spróbować około 40 piw z małych bawarskich browarów i dzięki temu porównaniu Erdingera zostawiam smakoszom paszy z McDonald's
    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

Comment

• Pogoniarz
      † 1971-2015 Piwosz w Raju
      • 2003.02
      • 7971

O Browarze biz."Prawdziwa skarbnica wiedzy,głównie teoretycznej"No faktycznie bardzo trafna ocena z tą teorią.Wychodzi,że moje wypite piwa z 52 browarów(setki marek) są wypite teoretycznie.Dobrze wiedzieć.

Prawie jak Piwo
      SZCZECIN

Comment

• marcopolok
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2001.10
        • 2334

Pooglądałem i poczytałem.

Sprawy techniczne oczywiście do dogrania ale i tak nieźle jak na niemowlaka.
        Trochę razi wielkość fotek na forum.

Zdrowo się uśmiałem z postów kolegi Pogoniarza ( Pogoniarz ukazał mi sie jako ksiądz na ambonie )

I aby nie było że sie nie czepiam. Dlaczego Piwa pszeniczno-jęczmienne są WYŁĄCZNĄ domeną Niemców?

Pozdrawiam i życzę owocnego rozwoju waszej strony.
        bez brody...

Comment

• dziku
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2002.12
          • 1992

Pogoniarz napisał(a)
          O Browarze biz."Prawdziwa skarbnica wiedzy,głównie teoretycznej"No faktycznie bardzo trafna ocena z tą teorią.Wychodzi,że moje wypite piwa z 52 browarów(setki marek) są wypite teoretycznie.Dobrze wiedzieć.
          Nie martw się... Więcej nas tu takich... teoretyków. Bo te setki wypitych marek to właśnie teoria, a setki wypitych "Żywców" i "Lechów" - to właśnie jest praktyka.
          Dziku

Comment

• zythum
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2001.08
            • 8305

A baza wypitych piw w Piwo-Konkretnie, odwiedzonych lokali w Piwo-Gdzie to wiadomości czysto teoretyczne ??????????????.
            Hoobcio, my czepiamy się bo chcemy dążyć do ideału a czasem ostra krytyka zwraca uwagę na pewne sprawy. Oczywiście możecie lubić piwa z koncernów (choć osobiście nie wiem w jaki sposób) ale podejście do tematu, zastosowane na Twojej stronie jest raczej niestety bliskie McDonaldowi i porównanie jest niestety trafne. Ale jak powiedziałem, to dopiero początek więc z nadzieją, że zmienicie nieco nastawienie do trunków (a przez to do świata w ogóle bo uważaam, że smakosze dobrych potraw i trunków w przeciwieństwie do zjadaczy maców, kebabów z mikrofalówki czy pijacze tylko piw z koncernów nie wykorzystują danego im jako ludziom potencjału, nie poznają SMAKU ŻYCIA a przez to są ubożsi w doznania) czekam i będę zaglądał na stronę. Jedna rada - przestrzegajcie zasad języka polskiego i jak najmniej wulgarności, wszak to kultura czyni z nas Ludzi.
            Last edited by zythum; 2003-10-15, 10:34.
            To inaczej miało być, przyjaciele,
            To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
            Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
            Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
            Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

Rządzący światem samowładnie
            Królowie banków, fabryk, hut
            Tym mocni są, że każdy kradnie
            Bogactwa, które stwarza lud.

Comment

• yendras
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2001.12
              • 2052

hoobcio napisał(a)
              do yendrassa - nie masz prawa oceniać strony po wypowiedziach na forum, ja też tu mogę napisać na browar.bix, że Tab w litrowym plastiku króluje i to ma oznaczać, że browar.biz promuje Taba ???!!! A ponadto myślę , że autor tej wypowiedzi na naszym forum posłużył się widoczną (moim zdaniem) ironią. Nie zauważyłeś tego ?
              Ironii nie zauważyłem, pozostałe wypowiedzi są zresztą w bardzo podobnym tonie.
              Niestety forum zawsze ocenia się na podstawie pojawiających się tam wypowiedzi, a nie nie zawsze czytelnych intencji jego twórcy. To na pewno trudne zadanie wykreować takie forum, które będzie przyciągało sensownych ludzi, będzie miało swój charakterystyczny profil i którego użytkownicy będą sami dbali o utrzymanie przyjętego poziomu. Tworząc forum nie wiesz, kto się pierwszy na nim zaloguje i nie ponosisz odpowiedzialności za ewentualne bzdury, jakie będą się tam na początku pojawiać. Natomiast tworząc pierwsze ankiety, bazę piw i pierwsze forumowe tematy sam budujesz pierwszy obraz tego przedsięwzięcia i niestety nie jest to obraz pozytywny. I nie ma znaczenia fakt, że strona jest w powijakach. Jeżeli tworzysz pierwszą ankietę dla miłośników piw mocnych i jest tam sześć pozycji z trzech koncernów, i nie ma natomiast opcji "inne" to ludzie pijący Broka Martina, Mocne Dobre, Staropolskie Mocne czy nawet EB Specjala Mocnego po prostu stwierdzą, że nie są adresatami tej strony. Jeżeli w bazie piw czeskich oprócz skundlonego już niestety Urquella pojawia się jedynie Velkopopovicky Kozel, w dodatku z Twoim komentarzem odradzającym nawet spoglądanie na półkę z tym napojem, co do którego masz wątpliwości czy można go nazwać piwem - to też coś tu jest nie tak. A jeśli ktoś ma inne zdanie ? Baza piw to powinna być bezstronnna informacja. A jeżeli mamy tam wymieniać się opiniami, to utwórz możliwość dodawania ich. Wtedy mógłbym tam napisać, że "bardzo się dziwię, że z czymś takim wyjeżdzasz" (cytat z Inżynierowej Mamoniowej) i że Kozel jest znakomity.
              Dlatego nie dziw się, że forumowicze z browar.biz, przyzwyczajeni do mnogości smaków i raczej rzeczowych argumetów za lub przeciw konkretnym gatunkom dość krytycznie spoglądają na Twoją stronę. Tą krytyką jednak wcale nie musisz się przejmować. Krytykują bowiem ludzie, którzy swoje forum już mają. Przypuszczam, że Twoje przeznaczone jest raczej dla tych, których denerwuje niechęć do koncernowcych bezsmakowców oraz duży sentyment, z jakim pisze się o piwach za 1,10 zł wszechobecne na browar.biz. Tak przypuszczam, no bo po co zadawałbyś sobie trud tworzenia drugiego takiego samego serwisu dla tych samych ludzi ?
              Swoją drogą był kiedyś taki kolega, nazywał się Director i zrobił forum na stronie browaru Bojanowo bezmyślnie kopiując działy z browar.biz Inicjatywa jakoś niestety się nie przyjęła

Comment

• pieczarek
                • 2001.06
                • 5011

Zajrzałem na stronkę, troszkę przejrzałem. I jestem bardzo zadowolony. Dawno się tak nie uśmiałem.

Patrzę na stronę startową. I hasło, może motto nawet z babolem. Cytuję: "Nic co piwne nie jest na obce "

Wchodzę do "Bazy piw". Na zdjęciach szklanka, kufel a obok pucha z omawianym piwem. To dużo mówi. Czytam uwagi Hoobcia do jego oceny Tyskie Gronie i prawie płączę ze śmiechu. Tylko dlatego nie dostało maksimum punktów (9,5/10), bo 10 jest dla ideału zwalającego duchowo z nóg.

Sprawy techniczne są do załatwienie, polskie literki do uzupełnienia, babole do usunięcia. Ale upodobania smakowe autorów strony przerażają.

Na razie daję sobie spokój. Zajrzę za pół roku. Tylko po co? Co takiego tam znajdę czego nie mam na Browarze? To jest pytanie na jakie muszą sobie odpowiedzieć autorzy. Czym się chcą wyróżniać?

Comment

• lzkamil
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2003.01
                  • 3611

Wlasnie przejrzalem stronke - przyznaje, troche sie uchachalem.
                  Jak powiedzial Pieczarek, byczki da sie poprawic. Ale nie podoba mi sie pare innych rzeczy.
                  Niech sobie kazdy pije to co lubi, zgodnie z punktem 3 regulaminu. Chlopcy na razie pisza tylko o tym co znaja (z PRAKTYKI a nie TEORII , no i z reklamy oczywiscie), jak poprobuja innych rzeczy i sobie rozszerza horyzonty to moze wtedy beda w zgodzie ze swoim mottem. Bo na razie mu zaprzeczaja.
                  Punkt 2 regulaminu - przeczy punktowi 3
                  Ostatni zarzut - nie bede oryginalny - nie lubie jak ktos zamieszcza opinie w rodzaju 'Prawdziwa skarbnica wiedzy, głównie teoretycznej' bez dokladnego przeczytania opisywanej strony.

Autorzy, zycze milego rozszerzania horyzontow piwnych, wiecej otwartosci, i na dobry poczatek Wasze zdrowie

P.S. Ogonkow nie uzywam bo ich nie mam na klawiaturze - mam specjalna dyspense
                  Last edited by lzkamil; 2003-10-15, 11:11.
                  Lepszy jabol pod okapem
                  niż GŻ, CP i KP !

Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.

Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!

Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)

Comment

• Renegat
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2003.07
                    • 134

Fáilte!

Dawno, dawno temu, w kraju na samym południowym koniuszku Afryki narodziła się pewna doktryna społeczna. Wypaczyła się co prawda później, ale na początku działała świetnie: nazywała się apartheid, co na nasze tłumaczy się "odrębny rozwój".
                    Jedni oddzielnie od innych. Rozumiecie o co mi chodzi / czaicie bazę?*

Strona ZSP jest w trakcie rozwoju. Nasz browar.biz też jest w trakcie rozwoju. My o piwie, oni o piwie. Odrębnie.
                    Tylko, że o innych. Piwach, oczywiście.

Hoobciu!
                    Stronie i Związkowi życzę jak najlepiej.
                    Rozwijajcie się dynamicznie. Nie bądź jednak zdziwiony jeśli po pewnym czasie (rozwoju) wątki i dyskusje na forum będą takie jak piwo w większości "u was" wychwalane: jednakowe i bez smaku.
                    Tak więc nie czuj się dotknięty, ale nie zawitam do was. Nie ten teatr, nie ta widownia.
                    A za innych forumowiczów nie odpowiadam (ale przeczuwam jakie mogą być reakcje ).

Drogie koleżeństwo w browarze!
                    Podejrzewam, że Art będzie miał trochę więcej roboty z usuwaniem wątków nie pasujących do tego Forum, ot i wszystko. Podejrzewam również, że prędzej czy później będziemy mieli tu jakiś jihad piwny. Ze szkodą dla obu stron.
                    Nie przypuszczam, żeby działalność misjonarska in partibus infidelis przyniosła wymierne efekty, biorąc pod uwagę, że były już tam marketodroidy od gigantów.

Podsumowując: niech was piwne bóstwa zachowają w dobrym zdrowiu, pomyślności i daleko ode mnie.

Slainté!
                    Rene
                    Ceterum censeo Heinekenam esse delendam.

Comment

• Renegat
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2003.07
                      • 134

Renegat napisał(a)
                      Fáilte!

{CIACH}
                      Podsumowując: niech was piwne bóstwa zachowają w dobrym zdrowiu, pomyślności i daleko ode mnie.

Mówiąc o bóstwach miałem na mysli - co oczywiste - Ninkasi, ze względu na różne walory.
                      Slainté!
                      Rene
                      Ceterum censeo Heinekenam esse delendam.

Comment

• lzkamil
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2003.01
                        • 3611

Ninkasi jest boginia piekna i bardzo pokojowo nastawiona - mam nadzieje ze jihadu nie bedzie
                        Lepszy jabol pod okapem
                        niż GŻ, CP i KP !

Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.

Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!

Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)

Comment

• Cordel
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2001.09
                          • 1087

Renegat napisał(a)
                          Nasz browar.biz też jest w trakcie rozwoju.
                          Browar.pl* ma już pod trzydziestkę przecież, a Forum jest stare jak świat!

*. Co do tego, iż strona nazywa się teraz Browar.biz nie mam nic, ale zapamietałem ją jako Browar.pl i dopóki się nie przstawię taką formułę bedę stosował. Wybaczcie
                          Last edited by Cordel; 2003-10-15, 12:06.
                          "Mam powody
                          Powstrzymywać się od wody.
                          Od wody mnie w brzuchu kole:
                          Pijam tylko alkohole."
                          Jan Lemański

Comment

• pieczarek
                            • 2001.06
                            • 5011

Jakoś wcześniej przeoczyłem "Honorowy kodeks Związku Smakoszy Piwa". Nawet dobrze, bo śmiech mi się rozłożył na w miarę nieszkodliwe porcje.
                            Czytam sobie punkt drugi i rozmyślam nad pewną zaszłością. Kilka miesięcy temu Piwowar przysłał mi bardzo smakowitego bocka z browaru Holsten. Kupił tego kilkaset sztuk za równowartość kilkudziesięciu groszy za pół litra. Potem powolutku pił i rozdawał, jak to on ma we zwyczaju. I tak się zastanawiam, czy ogólnie tu szanowany Piwowar dostał jakiejś chwilowej zaćmy, że kupował oburzająco tanie piwo. I co on i ja (także pjenknik ze znanych mi przypadków) mamy zrobić z tego powodu, że piwo nam smakowało. Takim głupstwem zamknęliśmy sobie drogę do przynależności do ZSP.
                            Oj, cosik mi się zdaje, że to strona nie dla mnie. Po prostu jestem smakowym prostakiem.

Hoobcio, wypiszcie sobie gdzieś na kartce (i potem stosujcie w praktyce) odmianę przez przypadki słowa "napoje". Na razie zbyt dobrze Wam to nie idzie.

Comment

• pjenknik
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2001.08
                              • 3388

Taaak ten Bock kosztował 0,19 euro Był doskonały. Piwowar kupił tego ze 200 puszek. Jemu też smakował
                              Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

Comment

• hoobcio
                                Kapral Kuflowy Chlupacz
                                • 2003.10
                                • 35

Jeśli chodzi o błędy jakie mogą pojawić się na stronie, to moim zdaniem niesposób ich uniknąć. Wystarczy wysłać na na e-mail informacje o blędzie i zaaz to naprawimy to raz. Brak "ogonków" to rzeczywiście problem techniczny nad którym już pracuję. Niestety Drodzy Forumowicze czasami zaprzeczacie sami sobie. Strona zła bo inna niż browar.biz . Dobrze , że strona nie naśladuje browar.biz, bo to byłoby nudne.

Co do sondy - w zeszłej sondzie był podpunkt INNE i kliknelo go najwięcej osób (większość z nich znam i wiem , że były to różme pozycje). Chciałem więc uniknąć sytuacji , gdzie ludzi czytają wyniki i najwięcej głosów mają inne piwa niż wymienione. Wyszedłem z zasady , że jesli jest tu "twoje" piwko , kliknij , jeżeli nie kliknij to które najbardziej spełnia (w odniesieniu do Ciebie) warunki sondy.

Kolejny zarzut mówi , że opinie są same pozytywne. To akurat nie dziwi, gdyż strona jak do tej pory rozpropagowana była wśród naszych znajomych.

Jeszcze raz informuje , że baza piw jest w trakci rozszerzania , więc nie oceniajmy "piosenki po pierwszych dwóch nutach".Piliśmy inne piwa niż Tyskie i Żywiec. Zdziwieni ? Tylko, że piliśmy je przed stworzeniem strony , a wszystkie recenzje jakie są na stronce są napisane w czasie istnienia już stronki. PIjemy i jednocześnie piszemy. Nie ma takiej recenzji która została napisana po miesiącu od wypicia obiektu recenzowanego. Chcemy zająć się wszystkimi dostępnymi w Polsce piwami , ale potrzebujemy na to czasu.

Baza Piw jest jak najbardziej subiektywna, bo są to recenzje a nie informacje. Jednemu się podobają innym nie. Co do Forumowicza , który lubi Kozela - masz prawo , dla mnie jest słony. Każdy ma swój gust. A każdy może zamieścic swoje zdanie na forum na temat danego piwa.

Jeszcze raz powiem, że kodeks jest właśnie napisany dla śmiechu , więc możecie śmiało się śmiać.

Do Kolegi który napisał , że nie wstąpi do ZSP - nie przyjmujemy żadnych członków i jeszczeprzez dłuższy czas nie będziemy (do czasu rozbudowania strony).

I jeszcze jedno - nie rozpoznajemy piwa po cenie. Ale jeżeli ktoś powie mi w oczy , że Tab z litrowej butelce z plastiku jest smaczny, to ja mu życze powodzenia.

A co do opisu browar.biz , mówiąc o teorii miałem na myśli wiadomości znajdujące się na stronie. na www.piwo.abc.pl piwa opisane są w praktyce (oczami recenzentów) na browar.biz nie ma oceny smaku piw. Opisywałem stronę , nie Szanownych Smakoszy wypowiadających się na forum. I jeżeli ktoś pomyślał , że chodzi tutaj o to , że autorzy piszą o piwkach nie pijąc ich to są w błędzie, gdyż nie taki sens ma ten opis.

I jeszcze jedno. Przytoczę wypowiedź osoby (na forum ZSP), która dowiedziała się zapewne o stronce z tego forum:
                                "Joł men
                                A ja bardzo lubiem fula. I wgule jest bardzo muzgojebny i łatwo wychodzi jak siem żyga "

Kultura najwyższa , tylko że "żyga" pisze się przez rz.

Hoobcio www.piwo.abc.pl
                                The Master Of Beer World ;)

Comment

Przetwarzanie...