Proszę o pomoc. Jak uważacie, jaką trwałość powinno posiadać piwo nieepasteryzowane w beczce, po jej otwarciu? Pamiętając, że beczki stoją najczęściej przy wydzielających ciepło schładzarkach, itp.
pozdrawiam
Sam do siebie napiszę. .
Bo co uczynić skoro w tym trudnym jesiennym okresie, kiedy znacząco spada sprzedaż piwa, bar sprzedaje taką beczkę przez trzy i pół tygodnia a ono pod koniec przestaje smakować
A czy taką samą trwałość ma piwo w KEGu zamkniętym jak i otwartym? Bo 3,5 tygodnia od wyprodukowania do wykończenia beczki to czas chyba jeszcze normalny (transport, chwilowe przechowywanie zapasów), natomiast 3,5 tygodnia rozlewania 50l piwa w knajpie to już jakiś absurd!
browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]
Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]
Miejsce po wylanym piwie zajmuje TYLKO dwutlenek węgla. Żadne powietrze tam się nie dostaje.
Myślę, że nie ma co się obawiać o świeżość piwa.
Inna sprawa to te cztery piwa dziennie...
Witam
Zastanawiam się jak długo można trzymać piwo niepasteryzowane w kegu. Czy wydłuży się ten czas w zależności od temperatury przechowywania.
Pozdrawiam
Simon, zawsze był z Ciebie jajarz... Ale co prawda, to prawda.
Wydaje mi sie, że pasteryzowane w kegu ma niewielka trwałość po wpuszczeniu gazu, najwyżej pięć (winno być "kilka") dni po otwarciu.
Rzadko już wpuszcza się do beczek CO2, przeważnie jest to mieszanka z przewagą azotu (N; poprawia pienistość). Jak jeszcze browary zaczną dodawać helu (He), to będzie śmiesznie, po po wypiciu łyka piwa każdy będzie gadał falsetem.
Od lat namawiam zaprzyjaźnione (?) browary na mniejsze beczki, oczywiście bezskutecznie (koszty mycia, rozlewu, dystrybucji). Może rynek to wymusi. Dziwię się, bo właśnie w ostatnich lata Lwówek i Góra wiele straciły na zapuszczaniu piwa w duzych beczkach, zwłaszcza na wiochach, tam gdzie obrót jest mały.
Z ciekawostek: Cocacola sprzedje swój płyn w kegach 19 l. Mam taki pełny z 1997 r. Cola nie zmieniła smaku, może dlatego, że to chemia. Ale co stoi na przeszkodzie małym browarom lać piwo w takie właścnie kegi? Pamiętam, że Boguszów około 1994 r miał w ofercie kegi 20 l.
Comment