Jak to jest z "Królewskim" porterem?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • żąleną
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.01
    • 13239

    #16
    ART napisał(a)
    z moich wiadomości wynika że:
    - warszawki ma na kontrze wypalononą datę przydatności (biała)
    - rakszawski ma podobnoż nadrukowaną datę przydatności (ale nie miałem w ręku)
    Czyli piję właśnie rakszawskiego portera...

    Cyferki na nadruku mają krój jak z paragonu, czyli składają się z kropek.

    Zakupione w Michasiu (opis w dziale 'Piwo - gdzie'). Wziąć do Wrocka? Znaczy portera, nie Michasia?

    Comment

    • żąleną
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2002.01
      • 13239

      #17
      Odp: Odp: Odp: Jak to jest z "Królewskim" porterem?

      Wallles napisał(a)
      Niestety, ale to nieprawda, nie było żadnych problemów.
      Może konkretniej: jeśli dobrze pamiętam, problemy wynikły z różnicy w technologii, a mianowicie w Warszawie porter był warzony w otwartych kadziach, a w Rakszawie w zamkniętych.

      Comment

      • Wallles
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2003.07
        • 25

        #18
        żąleną napisał(a)
        Czyli piję właśnie rakszawskiego portera...

        Cyferki na nadruku mają krój jak z paragonu, czyli składają się z kropek.

        Zakupione w Michasiu (opis w dziale 'Piwo - gdzie'). Wziąć do Wrocka? Znaczy portera, nie Michasia?
        a jak Ci smakował ten rakszawski Porter??

        Comment

        • Wallles
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2003.07
          • 25

          #19
          Odp: Odp: Odp: Odp: Jak to jest z "Królewskim" porterem?

          żąleną napisał(a)
          Może konkretniej: jeśli dobrze pamiętam, problemy wynikły z różnicy w technologii, a mianowicie w Warszawie porter był warzony w otwartych kadziach, a w Rakszawie w zamkniętych.
          Trochę mylisz pojęcia, warzenie nigdy nie odbywało się w kadziach otwartych, temperatura w czasie warzenia to ponad 100 oC, także nie wyobrażam sobie obsługi takich kadzi.
          W Warszawie proces Fermentacji odbywał się w kadziach otwartych, a w Rakszawie w tzw. ZKT, czyli poprostu w Unitankach (Tankofermentory), ale nie było pomimo tej różnicy żadnych problemów, zresztą wyraź swoją opinię po wypiciu Rakszawskiego Portera.

          Comment

          • żąleną
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2002.01
            • 13239

            #20
            Z tym warzeniem zastosowałem skrót myślowy.

            Comment

            • Ark
              Porucznik Browarny Tester
              • 2003.04
              • 414

              #21
              Nabyłem w lokalnym sklepiku niedaleko mnie, więc chyba powinien być już ogólnie dostępny. Pierwsze co mi się nasuwa po wypiciu porterka z Rakszawy to jego jakby płytszy smak i, a może to moje jakieś uprzedzenia, wydaje mi się jakiś taki mniej treściwy. Ale, jak pisałem, może nie jestem w pełni obiektywny. Po niedzieli postaram się przeprowadzić degustację porównawczą, wtedy prawda wyjdzie na światło dzienne.
              Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

              Comment

              • becik
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛
                • 2002.07
                • 14999

                #22
                ART napisał(a)
                jak rozpoznać skąd jest dany porter?
                z moich wiadomości wynika że:
                - warszawki ma na kontrze wypalononą datę przydatności (biała)
                - rakszawski ma podobnoż nadrukowaną datę przydatności (ale nie miałem w ręku)
                jeśli ktoś by zauważył gdzieś wersję rakszawską proszę o kontakt
                czyli teraz już jest wszystko jasne, z czarnymi nadrukami Rakszawa, więc dodatkowo etykieta do Rakszawy, biały nadruk Warszawa. W sumie mozna powiedzieć, że mamy następny browar warzący portera (ale czy jeszcze czy była to tylko jedna jedyna partia?)
                Attached Files
                Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

                Comment

                • robox
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2002.11
                  • 8188

                  #23
                  robox napisał(a)
                  W lubińskim Tesco "Królewskie" portera nie stwierdzono.
                  I jak na zawołanie Porter pojawił się, wersja z Rakszawy.

                  Comment

                  • Pogoniarz
                    † 1971-2015 Piwosz w Raju
                    • 2003.02
                    • 7971

                    #24
                    robox napisał(a)
                    I jak na zawołanie Porter pojawił się, wersja z Rakszawy.
                    W szczecińskiej Fali też jest z Rakszawy.


                    Prawie jak Piwo
                    SZCZECIN

                    Comment

                    • nikita_banita
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2003.06
                      • 1363

                      #25
                      Muszę zrobić kurs po okolicy - Porter jest na pewno - tylko który? Nie kryję, że z ciekawością spróbowałbym rakszawskiego wyrobu. W sumie dobrze, że można je jakoś odróżnić.

                      Comment

                      • arzy
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2002.06
                        • 2814

                        #26
                        arzy napisał(a)
                        I tu jest problem .... nie wiem.
                        Może jutro po giełdzie się wybiore to dam znać, a jak nie jutro to z pewnością w przyszłym tygodniu.
                        Byłem wczoraj w Muszkieterach. Portera brak
                        "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

                        Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                        Bractwo Piwne
                        Skład Piwa
                        Piszę poprawnie po polsku!

                        Comment

                        • Marusia
                          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                          🍼🍼
                          • 2001.02
                          • 20221

                          #27
                          A ja dziś spożyłam portera Królewskiego, ale skąd on jest, to sprawdzę dopiero jutro - butelczyny zostaly u rodziców. Dostępny u mnie w sklepie pod blokiem permanentnie
                          www.warsztatpiwowarski.pl
                          www.festiwaldobregopiwa.pl

                          www.wrowar.com.pl



                          Comment

                          • BROWARIEC
                            Porucznik Browarny Tester
                            • 2002.10
                            • 429

                            #28
                            becik napisał(a)
                            czyli teraz już jest wszystko jasne, z czarnymi nadrukami Rakszawa, więc dodatkowo etykieta do Rakszawy, biały nadruk Warszawa. W sumie mozna powiedzieć, że mamy następny browar warzący portera (ale czy jeszcze czy była to tylko jedna jedyna partia?)
                            Ja trafiłem na Portera z Rakszawy u siebie w Tesco. Musi byc z tej samej warki co Twój - mój ma nadrukowane: 24.03.2004 21:44 ZZ
                            No to siup!
                            Żadna płaca nie hańbi...
                            ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
                            Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                            Comment

                            • becik
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🥛🥛🥛
                              • 2002.07
                              • 14999

                              #29
                              a ja własnie mam przed sobą dwa portery, jeden z Rakszawy, zakupiony Le Clerku przy Conrada, drugi - warszawski zakupiony w sklepiku osiedlowym Broniewskiego róg Perzyńskiego (za But Halą), zastanawiam się czy oceniać bezpośrednio czyli pic oba na raz czy może drugi zostawić np na jutro....
                              Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

                              Comment

                              • Cordel
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2001.09
                                • 1087

                                #30
                                Nalej sobie oba do dwóch różnych szklanek i próbuj. Tak będziesz mógł ocenić te piwa na bieżąco i bardziej rzetelnie
                                "Mam powody
                                Powstrzymywać się od wody.
                                Od wody mnie w brzuchu kole:
                                Pijam tylko alkohole."
                                Jan Lemański

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • darekd
                                  ReCraft, Styrian Dragon Sprau AIPA
                                  darekd
                                  Piwo ciekawostka, bo nie tylko jest w nim oryginalny chmiel słoweński (Styrian Dragon), ale dodatkowo słodowany bobik (pastewna odmiana bobu).

                                  Ekstr. 15%
                                  Alk. 6,0%

                                  Aromat - cytrusy i lekka trawa od chmielu
                                  Piana - wyższa, niezbyt trwała, dłuższa koronka...
                                  2025-01-22, 22:57
                                • bastion
                                  Cypr, Nikozja, Asklipiou 36, Golem Brewhouse.
                                  bastion
                                  Można by stwierdzić że browarek ten sam, ale nie ten sam..
                                  Pebejot opisał wrażenia podczas swojej wizyty w browarku Pivo - https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...o-microbrewery

                                  Od tego czasu nieco się...
                                  2023-10-31, 11:39
                                • Serokomlak
                                  Islandia, Egilsstaðir, Fagradalsbraut 25, Austri Brugghús
                                  Serokomlak
                                  Egilsstaðir to miasteczko (zamieszkałe przez ok. 2,5 tys. mieszkańców) będące komunikacyjnym centrum środkowo-wschodniej Islandii, które jest zwornikiem w regionie Austurland. Z Egilsstaðir można udać się do Seyðisfjörður - portu (można tu kupić ciekawe piwa warzone dla miejscowych sklepów...
                                  2024-10-27, 00:16
                                • Prusak
                                  Balans, Kurpiowskie Porter
                                  Prusak
                                  Hm, miałem zamiar dokładnie opisać to piwo, ale po degustacji przeszła mi na to ochota, Ale żeby nie poprzestać na stwierdzeniu, że piwo jest "takie sobie", dwa słowa o nim. W zapachu, jeśli wziąć pod uwagę deklarowany styl, nędza. Raczej przypomina jakiegoś milk stouta niż...
                                  2023-03-24, 01:45
                                • dadek
                                  Mainz-Kastel, Otto-Suhr-Ring 27, Brauhaus Castel
                                  dadek
                                  Browarek restauracyjny istniejący od 1990 roku znajduje się na zachodnich peryferiach miasta po prawej stronie Rhein. Z centrum, przez jedyny w Mainz most drogowy, można tu dojechać autobusem nr 28. Okolica nieciekawa, jakieś place, firmy, magazyny, brak zabudowy mieszkalnej. Jednak jest tu jedno...
                                  2022-11-21, 01:01
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...