Minibrowar w Zielonej Górze

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • abernacka
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.12
    • 10861

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika KULI
    Wieści bez zmian, instalacja zakurzona(...)
    Czy coś w tej materii sie zmieniło?
    Piwna turystyka według abernackiego

Comment

• KULI
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2002.10
      • 197

Tak. Od lutego jest dostępny pils warzony na miejscu, całkiem przyzwoity, mi smakuje - mocno goryczkowy. Piłem dopiero dwa czy trzy razy (chwilowo mieszkam poza Zieloną), ale ostatnio tydziń temu i trzyma standard. Piłem też smaczne ciemne, ale nie wiem czy to już miejscowe czy z Czech, w lutym było jeszcze czeskie - był to szybki "wpad" i "wypad" i nie było okazji pogadać z kimś kompetentnym. Niemniej zapraszam na zielonogórskie piwo

Comment

• kopyr
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2004.06
        • 9475

We wtorek wracając z długiego weekendu zahaczyłem o Zieloną Górę i Mini Browar "Haust". Była to wizyta ze wszech miar udana. W ogóle ZG wywarła na mnie pozytywne wrażenie. Do tej pory miałem wyobrażenie tego miasta jako jakiegoś skrzyżowania Wałbrzycha z Jelenią Górą i Legnicą (nie pytajcie dlaczego, bo nie wiem). Spodziewałem się jakiegoś socrealu itd. Tymczasem jest fajne centrum z bardzo wieloma ulicami zamienionymi na deptaki, odnowione kamieniczki, urokliwe małe uliczki - generalnie ma jakiś klimat co prawda za dużo nie pozwiedzałem - tyle co z parkingu do Hausta, ale wrażenie pozytywne.
        Co do Hausta to również jak najbardziej pozytywne wrażenia, knajpka w narożnej kamienicy, na dole część pubowo-barowa oraz dwie miedziane kadzie, na górze sala bardziej restauracyjna. Toalety czyste. Wystrój sali na parterze to wszelkiej maści reklamy piwne (głównie zza zachodniej granicy), obok baru ściana "wytapetowana" podkładkami piwnymi.
        Jedzenie dobre - jadłem smażony ser z frytkami, żona - lasagne. Ceny raczej przystępne.

Przejdźmy jednak do meritum - piwa były do wyboru 3: Jasne, Ciemne i Porter. 0,5l. osztowało 6 zł, nie pamiętam ceny za 0,3l ani za Portera. Założyłem, ze wszystkie warzone były na miejscu, choć fakt faktem za bardzo się nie dopytywałem. Zresztą barman nie czuł się mocno w temacie. Zapewnił, ze wszystkie piwa to dolna fermentacja, choć w najblizszym czasie ma być górna (m.in. z podsłuchanej rozmowy z innymi klientami ma być Weizen w przeciągu najbliższych 2 tygodni, jak mówiła klenerka, "na winobranie").
        Ja szczególnie w Ciemnym i Jasnym wyczuwałem nuty typowe dla piw domowych górnej fermentacji, Porter też takim domowym porterkiem zapodawał. Skłaniałbym się więc ku temu, ze piwa były warzone na miejscu, choć tak naprawdę nie wiadomo. Piwa postaram się opisać w odpowiednich tematach.
        Haust ma podkładki i szklanki z własnym logo. Nota bene moim zdaniem logo jest inspirowane logo browaru Faust z Niemiec. Zauważyłem to, gdyż moje logo jest stworzone na podstawie tegoż samego logo Fausta. W przypadku Hausta jest to inspiracja, choć nawet w nazwie ją widać (albo słychać).
        Szklankę mozna kupić za 15 zł, co uczyniłem. Piwa na wynos nie mozna było kupić, bo jak powiedział barman skończyły się kapsle (odniosłem wrązenie, że kiedyś na początku były, ale szybko sie skończyły i od tej pory nie ma) - natomiast nie ma większego problemu, zeby przyjść/przyjechać ze swoimi butelkami, kapslami i kapslownicą i wziąć na wynos.

Reasumując bardzo polecam wizytę w Hauście, piwa wyśmienite (IMO zdecydowanie lepsze niz we wrocławskim Spiżu). Lokal bardzo blisko Ratusza, więc stosunkowo łatwo trafić.
        blog.kopyra.com

Comment

• Shlangbaum
          • 2005.03
          • 5828

Będę w Hauście w najblizszy wtorek, nie wiecie, jakie miejscowe piwo jest aktualnie dostępne i za ile ? Mam też pytanie: w jakich cenach można tam coś zjeść. Menu internetowe nie otwiera mi się
          Last edited by Shlangbaum; 2006-11-10, 16:40.

Krakowski Konkurs Piw Domowych !

Comment

• KULI
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2002.10
            • 197

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
            Będę w Hauście w najblizszy wtorek, nie wiecie, jakie miejscowe piwo jest aktualnie dostępne i za ile ? Mam też pytanie: w jakich cenach można tam coś zjeść. Menu internetowe nie otwiera mi się

Użyj Explorera jesli chcesz przeczytać to menu (amatorska stronka), ja używam Firefoxa i też miałem z tym problem, ale na innym komputerze z ciekawości spradziłem i na Explorerze działa. Co do piw to pils kosztuje 6 pln, porter 10 pln, a reszta 7. Ostatnio ok. 3 tygodnie temu sprawdziłem więc jest nowa karta i w niej stoi, że na bieżąco jest dostępne pszeniczne (mało pszeniczne w mojej ocenie), porter (wtedy nie było), pils (mi smakuje), ciemne i specjalne (ostatnio było - Red Haust). Ceny jedzenia nie są najwyższe, sądzę, że 15-20 to cena za jakieś całkiem przyzwoite danie, a zupę i za 6 możesz zjeść, ale dokładnie nie pamiętam. WES poleca smażony ser z migdałami, sprawdziłem - warto spróbować.

Comment

• Shlangbaum
              • 2005.03
              • 5828

Dzięki za info

Comment

• Shlangbaum
                • 2005.03
                • 5828

No i odwiedziłem Hausta

Lokal schludny. Obsługa przemiła, szczegónie kelnerka Ania. Muzyka nie za głośna. Jedzenie dobre. W środku jest nie zadymione. Piwo smaczne. Ceny przystępne. Na dzień dzisiejszy jest to dla mnie najlepszy mikrobrowar restauracyjny w III RP. P_O_L_E_C_A_M

Comment

• zythum
                  • 2001.08
                  • 8305

Bo wszystkie Anie to fajne dziewczyny
                  To inaczej miało być, przyjaciele,
                  To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
                  Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
                  Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
                  Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

Rządzący światem samowładnie
                  Królowie banków, fabryk, hut
                  Tym mocni są, że każdy kradnie
                  Bogactwa, które stwarza lud.

Comment

• arcy
                    • 2002.07
                    • 7538

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
                    Na dzień dzisiejszy jest to dla mnie najlepszy mikrobrowar restauracyjny w III RP. P_O_L_E_C_A_M
                    Czyżby w Zielonej Górze były dwa Hausty? Moje wrażenia są inne: pustki (wtorek wczesny wieczór), na ścianach napaćkane podstawek wg zasady im więcej, tym lepiej, brak firmowego szkła, no a piwo naprawdę przeciętne.
                    Last edited by arcy; 2007-01-24, 08:29.

Comment

• Shlangbaum
                      • 2005.03
                      • 5828

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika arcy
                      brak firmowego szkła, no a piwo naprawdę przeciętne.
                      Ja dostałem piwo w szkle firmowym a porterek był niezły.

Comment

• JAckson
                        🍼🍼
                        • 2004.05
                        • 6123

Haust obchodzi obecnie urodziny w związku z czym piwo jest tańsze o 1zł.
                        Jednak w czasie płacenia rachunku mozna się dowiedzieć, że promocja obejmuje tylko piwo jasne :/
                        Mimo wszystko podoba mi się to miejsce. Koźlak, 'ale' i pszeniaca naprawdę smaczne.
                        MM961
                        4:-)

Comment

• piotrrat
                          Kapitan Lagerowej Marynarki
                          • 2002.11
                          • 730

Moim zdaniem maja super pszeniczke,jasne przyzwoite.
                          Tylko nie ma firmowego szkla pijemy w szklankach bez napisu no I co mnie wpienia-kazde piwo centymetr niedolane co wlasnie pani powiedzialem.
                          Za to maja internet bezprzewodowy !!!

Comment

• ART
                            mAD'MINd
                            🥛🥛🥛🥛🥛
                            • 2001.02
                            • 23927

a trzeba mieć kompiuter, czy wystarczy pomyśleć adres, wiadomość i myśl skierować na przycisk "zamieść odpowiedź"?
                            - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                            - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                            - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• piotrrat
                              • 2002.11
                              • 730

bock I porter tez super .
                              Pisze z GPS-a wiec troche ciezko I znaki nie polskie nie tak jak trzeba.

Comment

• piotrrat
                                • 2002.11
                                • 730

Dzisiaj zamowilismy na razie dwa piwa,jedno 1,5 cm pod kreska drugie 1cm pod kreska oczywiscie po opadnieciu piany,moze ktos powie ze sie czepiam ale mnie to wpienia jak cholera brrrr.

Comment

Przetwarzanie...
                                X