Minibrowar w Zielonej Górze

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Krzysztof
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2001.04
    • 1689

    #46
    zythum napisał(a)
    No nie - bierzecie mnie za kogoś innego Oczywiście wiem, że pewne rzeczy typu odbiór jest po a nie przed, chyba jednak nie wierzycie w mój rozum Zastosowałem pewien skrót myślowy - w przypadku mikrobrowaru najdłużej trwa procedura otrzymania zgody na warzenie piwa a to wolałbym mieć przed, a nie po remoncie budynku dowiedzieć się, że w zasadzie to takiej zgody nie dostanę, a w wyremontowanym budynku mogę otworzyć jedynie przytułek dla urzędników
    Weź pod uwagę "warzenie piwa" to szerokie pojęcie. Część przepisów np. o szczególnym nadzorze podatkowym jest bardzo szeroka. Rzecz w tym, że części warunków nie można spełnić przed rozpoczęciem budowy. Nie chodzi tu o sprawy budowlane ale o całą gamę przepisów o której nie masz pojęcia. Postaraj się dowiedzieć co mósiałbyś spełnić żeby produkować piwo w domu na sprzedaż. Wtedy zobaczysz że to nie jest takie proste.....
    Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
    www.twojmalybrowar.pl

    Comment

    • Krzysiu
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2001.02
      • 14936

      #47
      zythum napisał
      ... papeiry ...
      Coś związane z Brazylią (Żą)?

      Znam już wiele "wybudowanych" browarów (Nowa Ruda, Wałbrzych, Mietków, Wrocław "Haase", Wojbórz) by wiedzieć, że tego typu opowiadania należy traktować dość niezobowiązująco.

      Comment

      • zythum
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2001.08
        • 8305

        #48
        Krzysztof napisał(a)
        Weź pod uwagę "warzenie piwa" to szerokie pojęcie. Część przepisów np. o szczególnym nadzorze podatkowym jest bardzo szeroka. Rzecz w tym, że części warunków nie można spełnić przed rozpoczęciem budowy. Nie chodzi tu o sprawy budowlane ale o całą gamę przepisów o której nie masz pojęcia. Postaraj się dowiedzieć co mósiałbyś spełnić żeby produkować piwo w domu na sprzedaż. Wtedy zobaczysz że to nie jest takie proste.....
        Wiem, że to nie proste - dlatego się za to nie biorę ponieważ wiem, że bym sobie nie poradził. Zaczął bym coś takiego robić tylko gdybym to potrafił.
        Zresztą nie rozumiem tego ataku na moją osobę, ja tylko napisałem, że starałbym się potrzebne (i możliwe do zdobycia przed budową) papiery zgromadzić aby zminimalizować czas.

        Krzysiu - papeiry to w przypadku polskiej biurokracji chyba właściwe określenie
        To inaczej miało być, przyjaciele,
        To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
        Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
        Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
        Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

        Rządzący światem samowładnie
        Królowie banków, fabryk, hut
        Tym mocni są, że każdy kradnie
        Bogactwa, które stwarza lud.

        Comment

        • Krzysiu
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2001.02
          • 14936

          #49
          A ja myśłałem, że ustrojowo, jako anarchista, olewasz obowiązujące przepisy. A w szczególności zgodność nowych browarów z przepisami zielonogórskiego Sanepidu.

          Comment

          • zythum
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2001.08
            • 8305

            #50
            No widzisz - widocznie z końcem starego roku staję się porządnym obywatelem, który nie tylko prawo dostrzega, ale także go przestrzega, prawo wszystkim - człowiek niczym - od dziś moim hasłem.
            Last edited by zythum; 2004-12-30, 17:45.
            To inaczej miało być, przyjaciele,
            To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
            Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
            Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
            Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

            Rządzący światem samowładnie
            Królowie banków, fabryk, hut
            Tym mocni są, że każdy kradnie
            Bogactwa, które stwarza lud.

            Comment

            • Krzysztof
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2001.04
              • 1689

              #51
              zythum napisał(a)
              Wiem, że to nie proste - dlatego się za to nie biorę ponieważ wiem, że bym sobie nie poradził. Zaczął bym coś takiego robić tylko gdybym to potrafił.
              Zresztą nie rozumiem tego ataku na moją osobę, ja tylko napisałem, że starałbym się potrzebne (i możliwe do zdobycia przed budową) papiery zgromadzić aby zminimalizować czas.

              Krzysiu - papeiry to w przypadku polskiej biurokracji chyba właściwe określenie
              Zythum nie jest to atak na Twoją osobę. Staram ci się pokazać, ze niektóre papiery są do załatwienia w innej kolejnosci niz by sie zdawało. Są procedury, które przewidują spełnienie określonych warunków i po ich spełnieniu otrzymuje się określony dokument. rzecz w tym że to trwa a sam wiesz ze czas to pieniądz. Jakbyś kupił sobie browar to byś chciał go uruchomić i zarabiać pieniążki i nic w tym złego.
              Jeeli odczuwasz to co piszę za atak to przepraszam. Nie było to moim zamiarem. Zachęcam do lektury ustaw "ocierających się" o uruchomienie browaru i o urządzenia. Jest co poczytać. Z tej perspektywy widać ile trzeba się napracować żebyśmy mogo wychylić kufelek piwa....
              Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
              www.twojmalybrowar.pl

              Comment

              • sulfur
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2002.12
                • 95

                #52
                No to chłopaki wykrakaliście!!
                Doszły do mnie wieści, że istotnie inwestor boryka się z jakimiś papierowymi problemami i nie ma to związku z budową, a raczej z samym już pozwoleniem na warzenie

                Comment

                • Krzysztof
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2001.04
                  • 1689

                  #53
                  Nie wykrakaliśmy lecz będąc świadomymi tego że rządzą prawnicy a nie fachowcy przewidzieliśmy różne zawirowania....
                  Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
                  www.twojmalybrowar.pl

                  Comment

                  • macmon
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2002.10
                    • 140

                    #54
                    Wystartowanie z produkcją akcyzową nie jest prostą sprawą. Trzeba mieć harmonię kasy, dużo czasu i nerwy na postronkach. Po postawieniu urządzeń następuje ich legalizacja + współpraca z różnymi instytucjami typu: strażacy, sanepidy, PIP, wprowadzenie jakości HACCP, należy też przygotować gabinet dla dodatkowego wspólnika w interesie - celnika z nadzoru podatkowego i kasę do wpłacenia kaucji do wartości tzw. "składu podatkowego". W przybliżeniu tak to wygląda, nie wchodząc w szczegóły.

                    Comment

                    • Marusia
                      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                      🍼🍼
                      • 2001.02
                      • 20221

                      #55
                      Krzysztof napisał(a)
                      rządzą prawnicy a nie fachowcy
                      Przepraszam, tak trochę nie na temat, ale chyba miałeś na myśli coś innego? Nie widzę tu związku - prawnik nie może być fachowcem?
                      www.warsztatpiwowarski.pl
                      www.festiwaldobregopiwa.pl

                      www.wrowar.com.pl



                      Comment

                      • Krzysztof
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2001.04
                        • 1689

                        #56
                        Marusia napisał(a)
                        Przepraszam, tak trochę nie na temat, ale chyba miałeś na myśli coś innego? Nie widzę tu związku - prawnik nie może być fachowcem?
                        Już wyjaśniam. Chodziło mi o to że ustawy i rozporządzenia piszą prawnicy. Wytwory ich pracy nie zawsze są na tyle uniwersalne, żeby fachowcy - branżowcy mogli bez trudu zastosować je w praktyce. Nie sądzę żeby któryś z prawników wnikał w branżę spożywczą i jej zagadnienia.
                        Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
                        www.twojmalybrowar.pl

                        Comment

                        • ART
                          mAD'MINd
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2001.02
                          • 23927

                          #57
                          Jak WES wypatrzył w Zielonej - browar nazywać się będzie HAUST (wg zawieszonego szyldu).
                          - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                          - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                          - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                          Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                          Comment

                          • zythum
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2001.08
                            • 8305

                            #58
                            A czy wypatrzył też kiedy otwarcie - warto aby silna gdupa browaru zaszczyciła swoją obecnością ten moment
                            To inaczej miało być, przyjaciele,
                            To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
                            Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
                            Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
                            Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

                            Rządzący światem samowładnie
                            Królowie banków, fabryk, hut
                            Tym mocni są, że każdy kradnie
                            Bogactwa, które stwarza lud.

                            Comment

                            • peter_1000
                              Kapitan Lagerowej Marynarki
                              • 2003.05
                              • 583

                              #59
                              [QUOTE=zythum]... silna gdupa browaru.../QUOTE]


                              No wiesz Zythum, takimi słowami ??
                              Przemyski Browar Forteczny oraz wędzarnia

                              Comment

                              • zythum
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                • 2001.08
                                • 8305

                                #60
                                Oj rany, nigdzie już nas przez mój brak wychowania nie wpuszczą
                                Last edited by zythum; 2005-02-02, 09:50.
                                To inaczej miało być, przyjaciele,
                                To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
                                Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
                                Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
                                Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

                                Rządzący światem samowładnie
                                Królowie banków, fabryk, hut
                                Tym mocni są, że każdy kradnie
                                Bogactwa, które stwarza lud.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X