wdrażanie systemów jakości w browarach

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • madlen
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2003.10
    • 8

    wdrażanie systemów jakości w browarach

    jak sądzicie, czy auditing ma przyszłość w browarze? czy browary są skłonne zatrudniać audytorów? zależy im na zapewnianiu jakości?
    czy ktoś z Was zajmuje się tą tematyką?
    tak na marginesie: chyba nie wszystkie browary mają ISO..?

    czekam na opinie.
  • nikita_banita
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.06
    • 1363

    #2
    System jakości ISO ... był istotny jeszcze kilka lat temu, kiedy niewiele firm tak naprawdę go wdrażało. Obecnie moim zdaniem nieco spowszedniał i nie ma już takiego znaczenia dla samych browarów jak też dla browarnianych kontrahentów.

    Comment

    • arzy
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2002.06
      • 2814

      #3
      nikita_banita napisał(a)
      System jakości ISO ... był istotny jeszcze kilka lat temu, kiedy niewiele firm tak naprawdę go wdrażało. Obecnie moim zdaniem nieco spowszedniał i nie ma już takiego znaczenia dla samych browarów jak też dla browarnianych kontrahentów.
      masz racje, że spowszedniał, ale.... z regułu jak nawiązujesz z kimś współprace pyta on o SZJ.
      Last edited by arzy; 2003-10-26, 08:12.
      "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
      Bractwo Piwne
      Skład Piwa
      Piszę poprawnie po polsku!

      Comment

      • madlen
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2003.10
        • 8

        #4
        spowszednieć - spowszedniał. chyba nawet na tyle, że stał się już standardem. czy dzisiaj browar bez ISO liczy się na rynku?

        Comment

        • jerzy
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2001.10
          • 4707

          #5
          A o którym ISO myślisz (czyli z jakiego obszaru działalności browaru)? Jest tych norm troche...
          browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

          Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

          Comment

          • arzy
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2002.06
            • 2814

            #6
            jerzy napisał(a)
            A o którym ISO myślisz (czyli z jakiego obszaru działalności browaru)? Jest tych norm troche...
            Pewnie chodzi o ISO 9001:2000
            "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

            Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
            Bractwo Piwne
            Skład Piwa
            Piszę poprawnie po polsku!

            Comment

            • Kemp
              Porucznik Browarny Tester
              • 2002.03
              • 357

              #7
              Sam system ISO różnych odmian dla produkcji oznacza tylko więcej biurokracji i nic więcej. W obecnych czasach niezbędny jest system bezpieczeństwa zdrowotnego produktu czyli HACCP.Jest ustawowy obowiązek wprowadzenia tego systemu do końca tego roku we wszystkich firmach przemysłu spożywczego zatrudniających powyżej 50 pracowników. Niedawno rząd znowelizował tą ustawę, dano trochę oddechu firmom w świetle tych poprawek między innymi przedłużono termin wdrożenia systemu HACCP. Czy jest on potrzebny? Myślę, że tak. HACCP tworzą wszyscy pracownicy, obserwuję w swojej browarni, że ludzie bardziej świadomie podchodzą do swojej roboty.
              Uf... ale się rozpisałem muszę teraz
              Kemp

              Comment

              • kamyczek77
                Porucznik Browarny Tester
                • 2001.09
                • 458

                #8
                Męczyli nas systemem HACCP na studiach Gdybym wiedziała jaką kasę bierze się za wdrożenie systemu w zakładzie...
                Zgadzam się z przedmówcą,HACCP jest potrzebny,przynajmniej panie przy taśmie są zobowiązane myć ręce po wyjściu z toalety
                Od piwa z puchy bolą nas brzuchy!!!

                Comment

                • pieczarek
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2001.06
                  • 5011

                  #9
                  kamyczek77 napisał(a)
                  Zgadzam się z przedmówcą,HACCP jest potrzebny,przynajmniej panie przy taśmie są zobowiązane myć ręce po wyjściu z toalety
                  I co z tego, że panie myją ręce po skorzystaniu z toalety i piwo opuszcza browar czyste!? W USA przeprowadzono w pubach badania nad myciem rąk po skorzystaniu z toalety. No a przecież wiadomo, że po piwie korzystać trzeba. Stwierdzono, że na orzeszkach ziemnych, jakie są tam wystawiane do podjadania, występują średnio ślady obecności moczu pochodzącego od 17 róznych osób. Czyli w browarach myją ręce, a w knajpach już nie bardzo.

                  Comment

                  • dziku
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2002.12
                    • 1992

                    #10
                    pieczarek napisał(a)
                    I co z tego, że panie myją ręce po skorzystaniu z toalety i piwo opuszcza browar czyste!? W USA przeprowadzono w pubach badania nad myciem rąk po skorzystaniu z toalety. No a przecież wiadomo, że po piwie korzystać trzeba. Stwierdzono, że na orzeszkach ziemnych, jakie są tam wystawiane do podjadania, występują średnio ślady obecności moczu pochodzącego od 17 róznych osób. Czyli w browarach myją ręce, a w knajpach już nie bardzo.
                    Czyli co? Jak Amerykanie po wyjściu z klopa zaczną myć ręce to u nas będzie czystsze piwo
                    Dziku


                    Comment

                    • pieczarek
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2001.06
                      • 5011

                      #11
                      Dziku, przytoczyłem wyniki hamerykanskich badań, bo innych nie znam. U nas - pewnie ze strachu przed rezultatami - takich badań się nie przeprowadza. A może badań nie ma, bo nie wystawiają u nas orzeszków?
                      W każdym razie systemy ISO w browarze nie załatwią wszystkiego.

                      Comment

                      • dziku
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2002.12
                        • 1992

                        #12
                        No przecież żartowałem...
                        Wyniki tych badań znam, aczkolwiek te, o których ja czytałem dotyczyły czekoladowych drażetek (typu M&M) wystawianych w USA w restauracjach tak jak orzeszki w pubach. Na jedno wychodzi.
                        Wniosek jest jeden - nie zakąszać darmowymi orzeszkami...
                        Dziku


                        Comment

                        • kamyczek77
                          Porucznik Browarny Tester
                          • 2001.09
                          • 458

                          #13
                          Niedobrze mi sie robi na myśl,że jak odwiedzałam Spiża to pogryzałam ziarno
                          PROSZĘ NIE PRZYTACZAĆ WIĘCEJ WYNIKÓW TEGO TYPU BADAŃ-JA BARDZO LUBIĘ SŁÓD!!!
                          Od piwa z puchy bolą nas brzuchy!!!

                          Comment

                          • tutunia
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2003.03
                            • 60

                            #14
                            Wszystkie ISO i HACCP'y w browarach idą na marne, jeśli hurtownie i inni pośrednicy nie stosują się do zasad i nie przestrzegają podstawowych założeń tych systemów. Te systemy są tak dobre, jak najsłabsze ogniwo w łańcuchu dostaw.

                            Comment

                            • ART
                              mAD'MINd
                              🥛🥛🥛🥛🥛
                              • 2001.02
                              • 23960

                              #15
                              Te systemy są tak dobre, jak najsłabsze ogniwo w łańcuchu dostaw.
                              no! no! umówmy się może, że: "w całym łańcuchu"
                              - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                              - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                              - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                              Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X