wdrażanie systemów jakości w browarach

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Simon
    † 1964-2008 Piwosz w Raju
    • 2001.02
    • 993

    #16
    Dobrze przygotowane, "nowe" Browary bez problemu wprowadzą HACCP. Gorzej z niedoinwestowanymi, starszymi browarami ( podobnie zresztą z mleczarniami, masarniami ). A tutaj pojawia się problem z kapitałem... jak ktoś przejadał zysk ze sprzedaży piwa to kasy na dostosowanie się do norm ni ma !
    A dystrybutorzy? Też wprowadzają HACCP. Oczywiście też ci, którzy są do tego przygotowani ( również kapitałowo).
    Simon

    Comment

    • madlen
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2003.10
      • 8

      #17
      macie rację, że jeśli inni nie przestrzegają zasad to system jaki-by-nie-był-dobry nic nie da. niestety taka jest polska mentalność, że:
      a) nie ma zwyczaju myć rąk przed posiłkiem
      b) nikt nie chce sobie dokładać roboty, bo przecież wprowadzanie systemu jakości wiąże się z nadgodzinami
      c)panuje opinia, że system raz wdrożony sam będzie się kontrolował/utrzymywał/zapewniał jakość itp.
      może to trochę idealistyczne podejście, ale moim zdaniem trzeba z tym walczyć i wbijać ludziom do łbów

      poza tym coś mi świta, że w świetle znowelizowanej ustawy od nowego roku dopiero będzie istniał obowiązek wprowadzania HACCP. jak wiadomo nie jest on certyfikowany, ale wykazanie jego braku przy kontroli będzie skutkowało ogromnymi karami. czy firmę o przeciętnych zyskach stać na wyłożenie kilku tysięcy za nic? pytanie retoryczne
      pozdrawiam

      Comment

      Przetwarzanie...