Przeczytałem w jakiejś gazecie, że Afrykanie warzą piwo z bananów i sorgo,Chińczycy z ryżu ,mieszkańcy Ameryki Łacinskiej z kukurydzy a korsykanie z kasztanów. może ktoś ma przepisy.
Piwo nie tylko z pszenicy
Collapse
X
-
Odp: Piwo nie tylko z pszenicy
na Litwie z grochuGdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
-
-
a ja słyszałem że gdzieś na krańcach cywilizacji robi się nawet piwo z wykorzystaniem jęczmienia i to często nawet słodowanego- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Mam wrażenie że niektóre piwa są robione z wykorzystaniem zgniłej tektury i zgniłych liści, ale to tylko moje odczucie, może się na tym nie znam.Czymże jesteś śmierci ! Gdzie jest twój oścień?
Skoro my istniejemy, śmierć jest nieobecna,
skoro tylko śmierć się pojawi nas już nie ma.
Epikur z Samos.
Comment
-
-
Odp: Piwo nie tylko z pszenicy
kopernik napisał(a)
Przeczytałem w jakiejś gazecie, że Afrykanie warzą piwo z bananów i sorgo,Chińczycy z ryżu ,mieszkańcy Ameryki Łacinskiej z kukurydzy a korsykanie z kasztanów. może ktoś ma przepisy...
Z bananów to może być co najwyżej sfermentowany przecier, a nie piwo.
Comment
-
-
Odp: Piwo nie tylko z pszenicy
kopernik napisał(a)
Przeczytałem w jakiejś gazecie, że Afrykanie warzą piwo z bananów i sorgo,Chińczycy z ryżu ,mieszkańcy Ameryki Łacinskiej z kukurydzy a korsykanie z kasztanów. może ktoś ma przepisy.
weź przepis na dowolne piwo, zamień słód na dowolny inny składnik np. mielone kasztany i jużŚwiat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
"W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."
"denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"
Comment
-
-
Tytuł tematu bardzo głupi, jednak nie widzę póki co sensu, by otwierać nowy. Czy spotkał się ktoś kiedyś z piwem ze 100% ryżu? Zakładam, że skoro ryż jest zbożem, to też da się go słodować. Sake o ile wiem, jest z niesłodowanego, więc nie jest na pewno piwem.
Jak to jest z kolei ze słodowaniem kukurydzy?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Hedin Wyświetlenie odpowiedziJak to jest z kolei ze słodowaniem kukurydzy?
Comment
-
-
Czicza to ZUO!
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
Comment
-
-
Jak uda Ci się zdobyć nieobłuszczony ryż z niewybitym zarodkiem, to możesz spróbować zesłodować. Powinno się udać. Widziałem próby słodowania ryżu nieobłuszczonego, niestety ziarna nie wykiełkowały. Co do kukurydzy, to jest pewien problem, bo zawiera dużo tłuszczu. Co gorsza, większość jest w okolicach zarodka, a usuwając go, 'wykastrujemy' ziarniaka . Słodować można, ale co najwyżej wyjdzie Ci z tego Chicha, a nie piwo.
Comment
-
-
Amylaza znajduje się w ślinie. Takie zacieranie na zimno.
Comment
-
-
Kukurydza używana do piwa nie jest slodowana.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
Comment