Piwo nie tylko z pszenicy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kopernik
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2002.11
    • 204

    Piwo nie tylko z pszenicy

    Przeczytałem w jakiejś gazecie, że Afrykanie warzą piwo z bananów i sorgo,Chińczycy z ryżu ,mieszkańcy Ameryki Łacinskiej z kukurydzy a korsykanie z kasztanów. może ktoś ma przepisy.
  • becik
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍼🍼
    • 2002.07
    • 14999

    #2
    Odp: Piwo nie tylko z pszenicy

    na Litwie z grochu
    Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

    Comment

    • ART
      mAD'MINd
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2001.02
      • 23926

      #3
      a ja słyszałem że gdzieś na krańcach cywilizacji robi się nawet piwo z wykorzystaniem jęczmienia i to często nawet słodowanego
      - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

      Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

      Comment

      • darek99
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2002.04
        • 2147

        #4
        Mam wrażenie że niektóre piwa są robione z wykorzystaniem zgniłej tektury i zgniłych liści, ale to tylko moje odczucie, może się na tym nie znam.
        Czymże jesteś śmierci ! Gdzie jest twój oścień?
        Skoro my istniejemy, śmierć jest nieobecna,
        skoro tylko śmierć się pojawi nas już nie ma.
        Epikur z Samos.

        Comment

        • Krzysiu
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2001.02
          • 14936

          #5
          Odp: Piwo nie tylko z pszenicy

          kopernik napisał(a)
          Przeczytałem w jakiejś gazecie, że Afrykanie warzą piwo z bananów i sorgo,Chińczycy z ryżu ,mieszkańcy Ameryki Łacinskiej z kukurydzy a korsykanie z kasztanów. może ktoś ma przepisy...
          A przeczytaj sobie w encyklopedii, co to jest piwo. A już Syreniusz w XVII w. stwierdził - "piwo nic innego nie jest, jeno woda ze słodem przystoynie warzona ...". Widziałeś kiedyś słód z bananów?
          Z bananów to może być co najwyżej sfermentowany przecier, a nie piwo.

          Comment

          • kangurpl
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2002.03
            • 2660

            #6
            Odp: Piwo nie tylko z pszenicy

            kopernik napisał(a)
            Przeczytałem w jakiejś gazecie, że Afrykanie warzą piwo z bananów i sorgo,Chińczycy z ryżu ,mieszkańcy Ameryki Łacinskiej z kukurydzy a korsykanie z kasztanów. może ktoś ma przepisy.
            Przepisy są bardzo proste:
            weź przepis na dowolne piwo, zamień słód na dowolny inny składnik np. mielone kasztany i już
            Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
            "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

            "denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

            Comment

            • dryx
              † 1966-2017 Piwosz w Raju
              • 2002.04
              • 1735

              #7
              Odp: Odp: Piwo nie tylko z pszenicy

              becik napisał(a)
              na Litwie z grochu
              aleś mnie ubawił
              ale to dobry pomysł, groch sam w sobie jest niezwykle gazotwórczy, piwka byłyby nieżle nagazowane

              Comment

              • Krzysiu
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2001.02
                • 14936

                #8
                W czasopiśmie "Izys Polska", bodajże z 1826 r., jest przepis na piwo ze świeżych łupin grochowych. Przepis na piwo z ziemniaków przytoczyłem w artykule.

                Comment

                • Hedin
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2011.02
                  • 370

                  #9
                  Tytuł tematu bardzo głupi, jednak nie widzę póki co sensu, by otwierać nowy. Czy spotkał się ktoś kiedyś z piwem ze 100% ryżu? Zakładam, że skoro ryż jest zbożem, to też da się go słodować. Sake o ile wiem, jest z niesłodowanego, więc nie jest na pewno piwem.
                  Jak to jest z kolei ze słodowaniem kukurydzy?

                  Comment

                  • Pankracy
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🥛🥛🥛🥛🥛
                    • 2007.10
                    • 2797

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Hedin Wyświetlenie odpowiedzi
                    Jak to jest z kolei ze słodowaniem kukurydzy?
                    Chichę robi się tak
                    W YouTube możesz cieszyć się filmami i muzyką, które lubisz, przesyłać oryginalne treści i udostępniać je swoim bliskim, znajomym i całemu światu.

                    Comment

                    • Pendragon
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛
                      • 2006.03
                      • 13952

                      #11
                      Czicza to ZUO!

                      moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                      Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                      Comment

                      • ecc81
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2008.10
                        • 79

                        #12
                        Jak uda Ci się zdobyć nieobłuszczony ryż z niewybitym zarodkiem, to możesz spróbować zesłodować. Powinno się udać. Widziałem próby słodowania ryżu nieobłuszczonego, niestety ziarna nie wykiełkowały. Co do kukurydzy, to jest pewien problem, bo zawiera dużo tłuszczu. Co gorsza, większość jest w okolicach zarodka, a usuwając go, 'wykastrujemy' ziarniaka . Słodować można, ale co najwyżej wyjdzie Ci z tego Chicha, a nie piwo.

                        Comment

                        • zgoda
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2005.05
                          • 3516

                          #13
                          Amylaza znajduje się w ślinie. Takie zacieranie na zimno.
                          Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                          Comment

                          • Hedin
                            Porucznik Browarny Tester
                            • 2011.02
                            • 370

                            #14
                            Nie mam zamiaru słodować żadnego z tych zbóż. Pytałem tylko o piwa, które się z nich robi. Widzę, że ta kukurydza też jest słodowana. Zacieranie "na zimno" nie będzie dla mnie na pewno żadną alternatywą.

                            Comment

                            • jacer
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2006.03
                              • 9875

                              #15
                              Kukurydza używana do piwa nie jest slodowana.
                              Milicki Browar Rynkowy
                              Grupa STYRIAN

                              (1+sqrt5)/2
                              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                              "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                              No Hops, no Glory :)

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X