Przeczytałem w jakiejś gazecie, że Afrykanie warzą piwo z bananów i sorgo,Chińczycy z ryżu ,mieszkańcy Ameryki Łacinskiej z kukurydzy a korsykanie z kasztanów. może ktoś ma przepisy.
Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943http://zamkidwory.forumoteka.pl
Mam wrażenie że niektóre piwa są robione z wykorzystaniem zgniłej tektury i zgniłych liści, ale to tylko moje odczucie, może się na tym nie znam.
Czymże jesteś śmierci ! Gdzie jest twój oścień?
Skoro my istniejemy, śmierć jest nieobecna,
skoro tylko śmierć się pojawi nas już nie ma.
Epikur z Samos.
kopernik napisał(a)
Przeczytałem w jakiejś gazecie, że Afrykanie warzą piwo z bananów i sorgo,Chińczycy z ryżu ,mieszkańcy Ameryki Łacinskiej z kukurydzy a korsykanie z kasztanów. może ktoś ma przepisy...
A przeczytaj sobie w encyklopedii, co to jest piwo. A już Syreniusz w XVII w. stwierdził - "piwo nic innego nie jest, jeno woda ze słodem przystoynie warzona ...". Widziałeś kiedyś słód z bananów?
Z bananów to może być co najwyżej sfermentowany przecier, a nie piwo.
kopernik napisał(a) Przeczytałem w jakiejś gazecie, że Afrykanie warzą piwo z bananów i sorgo,Chińczycy z ryżu ,mieszkańcy Ameryki Łacinskiej z kukurydzy a korsykanie z kasztanów. może ktoś ma przepisy.
Przepisy są bardzo proste:
weź przepis na dowolne piwo, zamień słód na dowolny inny składnik np. mielone kasztany i już
Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
"W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."
"denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"
W czasopiśmie "Izys Polska", bodajże z 1826 r., jest przepis na piwo ze świeżych łupin grochowych. Przepis na piwo z ziemniaków przytoczyłem w artykule.
Tytuł tematu bardzo głupi, jednak nie widzę póki co sensu, by otwierać nowy. Czy spotkał się ktoś kiedyś z piwem ze 100% ryżu? Zakładam, że skoro ryż jest zbożem, to też da się go słodować. Sake o ile wiem, jest z niesłodowanego, więc nie jest na pewno piwem.
Jak to jest z kolei ze słodowaniem kukurydzy?
Jak uda Ci się zdobyć nieobłuszczony ryż z niewybitym zarodkiem, to możesz spróbować zesłodować. Powinno się udać. Widziałem próby słodowania ryżu nieobłuszczonego, niestety ziarna nie wykiełkowały. Co do kukurydzy, to jest pewien problem, bo zawiera dużo tłuszczu. Co gorsza, większość jest w okolicach zarodka, a usuwając go, 'wykastrujemy' ziarniaka . Słodować można, ale co najwyżej wyjdzie Ci z tego Chicha, a nie piwo.
Nie mam zamiaru słodować żadnego z tych zbóż. Pytałem tylko o piwa, które się z nich robi. Widzę, że ta kukurydza też jest słodowana. Zacieranie "na zimno" nie będzie dla mnie na pewno żadną alternatywą.
"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson No Hops, no Glory :)
Hann. Münden leży w odległości około 25 km na północny-wschód od Kassel. To jeszcze Górna Saksonia ale tuż przy granicy z Hesją. Łatwo tu dojechać często kursującymi pociągami.
Miasteczko nieduże (około 25 tys. mieszkańców) ale pięknie położone w widłach łączących się...
Jest to górnofermentacyjne piwo wielosłowodowe, jakie od czasu do czasu można spotkać w Bawarii.
W tym wypadku użyto orkiszu, żyta (lokalnej alpejskiej odmiany żyta ozimego Tauernroggen), jęczmienia, owsa, pszenicy (lokalnej...
Comment