Czy porter = stout ?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • becik
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍼🍼
    • 2002.07
    • 14999

    Czy porter = stout ?

    do tej pory wydawało mi się, ze portery i stouty są to zupełnie dwa rózne gatunki piw i twierdzę tak dalej tylko dlaczego na etykiecie eksportowego Okocimia jest napisane Porter, a pod spodem Stout? Czy jest to tylko błąd projektantów tej etykiety czy nie?
    Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
  • lzkamil
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.01
    • 3611

    #2
    Becik, wywolales wyspiarza do tablicy, bo w koncu obie nazwy pochodza z Wysp. Z tego co wiem te nazwy sa uzywane mniej lub bardziej wymiennie tylko do angielskich i irlandzkich lekkich (powiedzmy na ogol do 6%) czarnych piw gornej fermentacji. Wszystko zalezy tu od producenta jakiej nazwy uzyje, ale dla okreslenia gatunku mozna chyba tak i tak. Podkreslam chyba bo nie jestem zadnym ekspertem
    Mocne czarne piwa gornej fermentacji typu angielskiego to imperial stouts, poniewaz kiedys ten gatunek Anglia eksportowala na dwor rosyjskich carow. Nie wiem, moze niektorzy producenci tez je nazywaja porterami
    Natomiast polskie i inne srodkowo-wschodnioeuropejskie (skandynawskie chyba tez) mocne portery sa dolnej fermentacji i ten gatunek jest zwany porterem baltyckim. Nie slyszalem zeby ktorys z nich byl nazywany stout.
    Twojej etykietki nie widzialem ale mam wrazenie ze nazywanie okocimskiego portera stoutem to lekkie pomieszanie gatunkow i eksporter chcac byc bardziej angielski od Anglikow deczko przefajnil

    Jak juz mi sie tyle chcialo napisac to jeszcze o pochodzeniu obu nazw - porter byl najpierw warzony w Londynie w zamierzeniu dla dworcowych tragarzy (porters) i w ogole robotnikow, a stout znaczy tyle co mocny, masywny.
    Lepszy jabol pod okapem
    niż GŻ, CP i KP !


    Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.

    Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!

    Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)

    Comment

    • Krzysiu
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2001.02
      • 14936

      #3
      Odsyłam do artykułu Czesa w "Przewodniku Piwosza".

      W skrócie - to nie to samo. Wprawdzie stout wywodzi się z portera, ale obecnie to zupełnie różne grupy piw.

      Comment

      • becik
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🍼🍼
        • 2002.07
        • 14999

        #4
        lzkamil napisał(a)
        Natomiast polskie i inne srodkowo-wschodnioeuropejskie (skandynawskie chyba tez) mocne portery sa dolnej fermentacji i ten gatunek jest zwany porterem baltyckim. Nie slyszalem zeby ktorys z nich byl nazywany stout.

        Twojej etykietki nie widzialem ale mam wrazenie ze nazywanie okocimskiego portera stoutem to lekkie pomieszanie gatunkow i eksporter chcac byc bardziej angielski od Anglikow deczko przefajnil
        dziękuję za wszystkie informacje
        a portery amerykańskie??wiesz cos może na ich temat? są one bliższe znanym nam porterom czy raczej stoutom?

        po południu dla ciekawostki zamieszczę skan okocimskiego portera/stouta
        Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

        Comment

        • lzkamil
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2003.01
          • 3611

          #5
          Krzysiu napisał(a)
          Wprawdzie stout wywodzi się z portera, ale obecnie to zupełnie różne grupy piw.
          Raczej bym powiedzial ze zarowno stouty jak i portery sie dziela na kilka zupelnie roznych podgrup
          Porter chyba rzeczywiscie historycznie jest starsza nazwa, pochodzaca z Londynu. Teraz wiekszosc irlandzkich czarnych piw (Guinness, Beamish, Murphy's) ma nazwe stout lecz kiedys nazywane byly one porterami. Mikrobrowar z pubem Porter House w Dublinie robi kilka piw podobnego typu o nazwach Plain Porter, Wrassler's XXXX Stout i Oyster Stout - granica miedzy porterem i stoutem jest wiec rozmyta wsrod lekkich czarnych piw. Nazwa 'plain' (dosl. zwykly) byla kiedys w Irlandii okresleniem popularnego typu lekkiego portera/stouta, w pubach zamawialo sie 'pint of plain'.
          Teraz rzeczywiscie sa gatunki stouta ktorych bysmy nie nazwali porterami (imperial stout, sweet stout, oatmeal stout) jak i portery ktore na pewno nie sa stoutami (np. baltyckie). Dla lzejszych angielskich nie ma chyba az tak wyraznego podzialu, Jackson w Wielkiej Ksiedze Piw w slowniczku terminow pisze ze porter jest bardziej chmielony. Jak widac sprawa jest dosyc skomplikowana
          A portery amerykanskie? Zadnego z nich nie znam ale z tego co wiem Jankesi w swoich malych browarach nasladuja wszystkie gatunki piw z calego swiata i robia jeszcze mnostwo krzyzowek miedzy nimi (i chwala im za to) i kazdy browar nazywa je tak jak chce wiec tam jest jeszcze wieksze pomieszanie w nazwach Przykladem jest powiedzmy slynny Alaskan Smoked Porter na slodzie podwedzanym jak w Bambergu, chcialbym go kiedys sprobowac. A na razie zdrowie wasze i nasze w gardla nasze, porterem, stoutem albo czym mamy pod reka

          P.S. Nie slyszalem zeby Jankesi robili jakies portery najlepiej nam znane czyli typu baltyckiego!
          Last edited by lzkamil; 2003-11-03, 12:15.
          Lepszy jabol pod okapem
          niż GŻ, CP i KP !


          Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.

          Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!

          Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)

          Comment

          • lzkamil
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2003.01
            • 3611

            #6
            Nasze srodkowoeuropejskie mocne portery dolnej fermentacji to unikalny gatunek w skali swiatowej a nasze kochane koncerny sa na najlepszej drodze zeby go udupic
            Lepszy jabol pod okapem
            niż GŻ, CP i KP !


            Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.

            Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!

            Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)

            Comment

            • becik
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🍼🍼
              • 2002.07
              • 14999

              #7
              tu można zobaczyć okocimskiego portera/stouta, skan niestety nie jest najlepszej jakości ale widać na górze napis PORTER a na dole STOUT, rozumiem, że etykietę projektował laik
              Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

              Comment

              • becik
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🍼🍼
                • 2002.07
                • 14999

                #8
                lzkamil napisał(a)
                Mocne czarne piwa gornej fermentacji typu angielskiego to imperial stouts, poniewaz kiedys ten gatunek Anglia eksportowala na dwor rosyjskich carow. Nie wiem, moze niektorzy producenci tez je nazywaja porterami
                ha, i tu znalazłem coś takiego Porter zwany również Imperial Stout, czy w tym wypadku jest tu błąd czy nie? z tego wynika, że porter moze być stoutem lub tyljko Imperialnym...mam juz misz masz w głowie od tego wszytskiego,
                przepraszam za złą jakość skanu ale plik jest ściągnięty z innej strony
                Attached Files
                Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

                Comment

                • lzkamil
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2003.01
                  • 3611

                  #9
                  No i metlik sie nam robi jeszcze wiekszy Widze ze Twoje etykietki sa dunskie albo szwedzkie czyli podejrzewam ze od porterow dolnej fermentacji czyli pokrewnych naszym polskim, typu baltyckiego. Chyba mamy skandynawskie pomieszanie wplywow baltyckich (porter) i anglosaskich (imperial stout). Widac co kraj to obyczaj Nasz eksporter moze wlasnie nazwal okocimskiego portera stoutem idac tym tropem...
                  Lepszy jabol pod okapem
                  niż GŻ, CP i KP !


                  Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.

                  Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!

                  Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)

                  Comment

                  • Krzysiu
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2001.02
                    • 14936

                    #10
                    Krzysiu napisał(a)
                    Odsyłam do artykułu Czesa w "Przewodniku Piwosza".

                    Comment

                    • lzkamil
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2003.01
                      • 3611

                      #11
                      Jeszcze sobie troche pogadamy o porterach i stoutach a nastepny post Krzysia bedzie wygladal mniej wiecej tak

                      cytat:
                      --------------------------------------------------------------------------------
                      Krzysiu napisał(a)

                      cytat:
                      --------------------------------------------------------------------------------
                      Krzysiu napisał(a)

                      cytat:
                      --------------------------------------------------------------------------------
                      Krzysiu napisał(a)

                      cytat:
                      --------------------------------------------------------------------------------
                      Krzysiu napisał(a)
                      Odsyłam do artykułu Czesa w "Przewodniku Piwosza".

                      --------------------------------------------------------------------------------

                      Mysle ze jak sie komus poleca jakies wydawnictwo to wypadaloby zamiescic link albo chociaz jakies blizsze informacje dla takich ignorantow jak my. W zastepstwie Krzysia skorzystalem z wyszukiwarki i niniejszym to czynie -
                      tutaj i tutaj .
                      Z calym szacunkiem dla Czesa i innych autorow Przewodnika Piwosza, ale rzadko bywam w domu i nie mialem okazji kupic tej pozycji. Krzysiu, przy najblizszym dluzszym pobycie w kraju obiecuje poprawe i zakup Przewodnika

                      A na razie dorzuce jeszcze 3 grosze do tytulowej dyskusji. Juz o tym cos wspomnialem ale wczoraj wygrzebalem szczegol z Wielkiej Ksiegi Piw M. Jacksona ze wczesne portery od XVIII wieku w Irlandii byly dzielone wg mocy na 'plain' (zwykle, lekkie), 'stout' (mocniejsze) i 'export' (najmocniejsze) i tak z porterow sie narodzily pierwsze stouty. Tyle historia, pozniej sie to troche pomieszalo
                      Last edited by lzkamil; 2003-11-11, 14:24.
                      Lepszy jabol pod okapem
                      niż GŻ, CP i KP !


                      Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.

                      Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!

                      Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)

                      Comment

                      • becik
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🍼🍼
                        • 2002.07
                        • 14999

                        #12
                        Krzysiu napisał(a)
                        Odsyłam do artykułu Czesa w "Przewodniku Piwosza".
                        Gdybym posiadał tę pozycję to mojego tematu tutaj by nie było
                        Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

                        Comment

                        • Krzysiu
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2001.02
                          • 14936

                          #13
                          Nie jest problemem to kupić, albo nawet pójść do Empiku i przeczytać rozdział przy półce.

                          Na razie nie gadacie o porterach i stoutach. Jak ja piszę, że to co innego, to się mądrzycie, więc przeczytajcie Czesa i będzie po sprawie. Po co bić pianę?

                          Comment

                          • lzkamil
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2003.01
                            • 3611

                            #14
                            Krzysiu drogi, jakbys nie byl taki zacietrzewiony to bys chociaz przeczytal to na co odpowiadasz. Juz pisalem ze jak na razie nie mialem mozliwosci kupic Przewodnika chocbym sie skichal - nie bede teraz w te pedy zamawial przez siec i doplacal za zagraniczna przesylke zeby Ciebie zadowolic Z przyjemnoscia kupie jak bede pare dni w kraju.
                            A Forum jest wlasnie po to zeby sobie luzno bez zobowiazan pogadac o piwnych sprawach, bez monopolu na posiadanie racji - jak Ty to nazywasz madrzeniem sie to juz Twoj problem.
                            Twoje zdrowie
                            Lepszy jabol pod okapem
                            niż GŻ, CP i KP !


                            Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.

                            Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!

                            Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)

                            Comment

                            • Krzysiu
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2001.02
                              • 14936

                              #15
                              Ty może nie masz możliwości, ale becik chyba ma - w końcu za lokalizację podaje Warszawę, a tam nie ma problemu z Empikami.

                              Bez monopolu na wiedzę, a za Czesem: piwa angielskie dzielą się na ale, portery i stouty. Już taki podział sugeruje, że porter i stout to odrębne grupy piw. Stout wywodzi się z portera. Obecnie portery są lżejsze i jaśniejsze niż stouty. Granica zapewne jest nieostra, tak jak nieostra jest granica miedzy piwem jasnym a ciemnym. Wg tego, co wyczytałem w książkach i w sieci, obecne portery są warzone z dodatkiem cukrów i przypraw, natomiast stouty nie.
                              Imperial Stout to najmocniejsza odmiana stoutów. Porter bałtycki wywodzi się z Imperial Stout, jest za to dolnej fermentacji.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X