Stary Browar w Poznaniu

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Krzysiu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.02
    • 14936

Stary Browar w Poznaniu

Parę dni temu wyczytałem, że Kulczykowie uroczyście zainaugurowali działalność centrum kultury "Stary Browar" w Poznaniu. Są tam jakieś sale teatralne, galeria malarstwa z ich kolekcji i tym podobne rzeczy. Ich nazwę nosi klub bodajże koszykarek pierwszoligowych.
    Nie wiem, jak to wygląda, bo nie byłem w Poznaniu ponad rok. Ale przypominam sobie dyskusję w dziale historycznym, w której daliśmy wyraz obawom o los dawnego browaru Huggera. Wygląda na to, że to pierwszy przykład w Polsce twórczego wykorzystania starej zabudowy browarnej. Na marginesie - Świdnicki Ośrodek Kultury również mieści się w starym browarze, ale to przeróbka z okresu międzywojennego.
  • becik
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2002.07
    • 14999

a dzis z tego co się zorientowałem jest jakieś oficjalne otwwarcie z pokazem sztucznych ogni i z czyms tam jeszcze (proszę wybaczyć ale sie nie wsłuchałem więc nie wiem z czym jeszcze)
    Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• crizz
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.02
      • 1255

Odp: Stary Browar w Poznaniu

Krzysiu napisał
      Wygląda na to, że to pierwszy przykład w Polsce twórczego wykorzystania starej zabudowy browarnej.
      To może za mocno powiedziane. Nie znam szczegółów, ale w zeszłym roku codziennie przyglądałem się tej budowie - pracowałem w przylegającym do browaru budynku PFC. Ze starej zabudowy pozostały tam chyba dwie ściany; reszta to olbrzymia, nowoczesna konstrukcja z betonu i stali. Betonowe ściany są obłożone warstwą cegieł, co upodobniło budynek do kamienicy. Uroczyste otwarcie dzisiaj. Jeszcze wczoraj widziałem tam rusztowania, spychacze i mrowie robotników.

Comment

• easy
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2003.04
        • 204

A my się tam wybieramy!
        Idziemy zobaczyć co pozostało po starej budowli i obejrzeć pokaz sztucznych ogni. Rewelacji się nie spodziewam, ale może faktycznie te wszystkie miejsca dla artystów sprawią, że faktycznie bedzie to centrum kultury, a nie kolejne centrum handlowe, które nic nie wniesie do naszego miasta.
        Po powrocie opiszemy co widzieliśmy.
        Wasze zdrówko!
        Przyciągam piwne magnesy... :-)

Comment

• Cooper
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          🥛🥛🥛
          • 2002.11
          • 6059

(Nie)stety nie widziałem tego projektu jednak jestem prawie pewien iż jest to identyczny przykład jak "rewitalizacja" innych zabytków np w Warszawie. Od strony ulicy pozostawia się szczytowe ściany a resztę budynku wyburza się w pył stawaiając betonowo-szklano-aluminiowego kloca. Równie dobrze można by zburzyć cały budynek a nowy otoczyć wielkim billboardem z namalowanym wizerunkiem zabytku. Ot taki niby-kompromis pomiędzy bogatym inwestorem a biednym konserwatorem gdzie z góry ta druga strona jest przegrana. W Warszawie takim przykładem może być biurowiec Mennicy W-skiej i restauracja Landa na miejscu praktycznie wyburzonych budynków po dawnym browarze na rogu ul. Waliców i Pereca albo kamienica przy pl. Zbawiciela gdzie pozostała bodajże jedna ściana od strony ulicy.A może ktoś z Forumowiczów dysponuje fotografią browaru z czasów jego działalności i fotką obecną ? - sami porównamy...
          Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
          1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

Comment

• Petrax
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2001.12
            • 662

I tak niestety to temat bardziej nadający się do Przy Piwie niż Piwo-Ogólnie
            In cervisia veritas
            http://www.ptxc.de.vu
            Пиво - вот мое экотопливо

Comment

• Cooper
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              🥛🥛🥛
              • 2002.11
              • 6059

zresztą wiadomo - sztuczne ognie to i sztuczny "zabytek"
              Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
              1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

Comment

• easy
                • 2003.04
                • 204

Obejrzałam z zewnątrz...

... i nie mogę powiedzieć, że mi się nie podobało.
                Owszem budynek nowoczesny, ale zbudowany w większości z cegły, co robi go troszkę mniej obcym. W wieczornym świetle szkło i aluminium nie robiło przytłaczającego wrażenia. Co do wnętrza wypowiem się później, bo VIPem nie jestem i nie wpuścili mnie do środka, hihihi.
                POkaz "światło i dzwięk" (w kategorii światło mieściły się także zimne ognie) był skromny (padały opinie, że Grażyna K. się nie popisała!) ale fajny.
                To tyle na dziś...

Comment

• breslauer
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2002.05
                  • 2690

Odp: Obejrzałam z zewnątrz...

easy napisał(a)
                  [...] Owszem budynek nowoczesny, ale zbudowany w większości z cegły, co robi go troszkę mniej obcym.
                  Podejrzewam, że jest on po prostu wylany z betonu, ale za to ma ściany obłożone klinkierem, czyli imitacją cegły - jak wrocławska Galeria Dominikańska.

Comment

• albeertos
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2001.10
                    • 2313

Do podglądu i ewentualnej oceny:

Pewnie jest tak jak mówi Breslauer. Nie śledziłem na bieżąco budowy Starego Browaru, ale dało się zauważyć że było wylewane mnóstwo betonu, cegły pewnie faktycznie doszły tylko na fasadę.

Pokaz faktycznie ciekawy, ale raczej skromny. Na pierwszy rzut oka sam budynek od strony ul. Półwiejskiej nie przytłacza supernowatorskim wyglądem.
                    I jeszcze jedno - co to za budnek ze słowem "browar" w nazwie jak nie warzą tam piwa....
                    (_)>
                    Nigdy się nie poddawaj!!!
                    Browar "Pyrlandia" Poznań - albeertos & kiler
                    Lech jest tam gdzie jego wiara
                    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

Comment

• yendras
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2001.12
                      • 2052

Stary Browar to tylko wpadająca w ucho i dobrze kojarząca się nazwa nawiązująca do tego, że jest to teren po dawnym browarze Huggera. Niestety w odróżnieniu od np. "Starej Papierni" w Warszawie nie można tu mówić o adaptacji zabytkowej zabudowy przemysłowej. Budynek browaru został rozebrany, a na jego miejscu powstał zupełnie nowy obiekt. Ze starej tkanki zostały pewnie ze dwa mniejsze budynki z boku. Nowa galeria handlowa zaprojektowana została w taki sposób, że ma kojarzyć się ze słowem "stary", a jest to po prostu pewien pastisz form architektury historycznej. Żelbetową konstrukcję po prostu "ubrano" w ceglaną licówkę, stylizowane detale, wieżyczkę zegarową itp. Osobiście uważam, że to niezbyt dobrze, bo za parę lat ludzie w Poznaniu uwierzą, że "Stary Browar" to faktycznie stary browar, a już teraz mieszkańcy innych miast na podstawie informacji medialnych mają wrażenie, że uratowano zabytek. W tym przypadku tak jednak nie jest.
                      Plus jest taki, że przynajmniej zalepiono kolejną dziurę w centrum miasta, gdzie menele pili po krzakach różne dziwne rzeczy nie mające nic wspólnego z browarem

Comment

• easy
                        • 2003.04
                        • 204

Chłopaki! Wycofuję się z tej cegły! Nie znam się na tym, więc niepotrzebnie się rozpisuję. Ale zostaję przy swoim - źle to to nie wygląda.

Comment

• breslauer
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2002.05
                          • 2690

Easy, ale to wcale nie musi źle wyglądać ! Dowodem na to jest Galeria Dominikańska we Wrocławiu, która moim zdaniem - poza jednym elementem - bardzo ładnie komponuje się z gotyckim kościołem św. Wojciecha i budynkiem Poczty Głównej pochodzącym z lat 20-tych XX w. Galeria jest obłożona klinkierem, więc wygląda jakby była ceglana, zaś kościół i poczta są zbudowane z prawdziwej cegły - to naprawdę nie jest zarzut !!

Comment

• Krzysiu
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2001.02
                            • 14936

No cóż, te złudzenia ...
                            Jak ostatni raz byłem w Poznaniu, browar jeszcze stał. Sądziłem, że wybebeszą tylko środek, a na zewnątrz zostawią oryginalne ściany. Jak widać, nadzieja matką głupich.
                            Wilcze prawo właściciela

Comment

• pjenknik
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2001.08
                              • 3388

breslauer napisał(a)
                              Easy, ale to wcale nie musi źle wyglądać ! Dowodem na to jest Galeria Dominikańska we Wrocławiu, która moim zdaniem - poza jednym elementem - bardzo ładnie komponuje się z gotyckim kościołem św. Wojciecha i budynkiem Poczty Głównej pochodzącym z lat 20-tych XX w. Galeria jest obłożona klinkierem, więc wygląda jakby była ceglana, zaś kościół i poczta są zbudowane z prawdziwej cegły - to naprawdę nie jest zarzut !!
                              Galeria wygląda jak zły sen konserwatora zabytków, to jest koszmar. Zasłania zupełnie bryłę kościoła, okropne szklano-aluminiowe dodatki nie pasują do niczego. A co do budynku poczty, to tam jest tylko 2/3 orginalnego budynku i dobrze by było gdyby udało się odtworzyć tę część od strony parkingu.
                              Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

Comment

Przetwarzanie...
                              X