czym różni się proces produkcji piw ciemnych (porterów) od piw mocnych?
Interesuje mnie takie zagadnienie,czym różni się proces produkcji piw ciemnych (porterów) od piw mocnych? Czy mają na to wpływ składniki (jeśli tak,to jakie i dlaczego)? Pozdrawiam
Interesuje mnie takie zagadnienie,czym różni się proces produkcji piw ciemnych (porterów) od piw mocnych? Czy mają na to wpływ składniki (jeśli tak,to jakie i dlaczego)? Pozdrawiam
No chyba istotną różnicą jest wpływ składników. W piwach ciemnych stosuje się inny słód.
Interesuje mnie takie zagadnienie,czym różni się proces produkcji piw ciemnych (porterów) od piw mocnych? Czy mają na to wpływ składniki (jeśli tak,to jakie i dlaczego)? Pozdrawiam
Przy porterach używa się (oprócz pilzneńskiego) słodów ciemnych typu monachijski, karmelowy ciemny, czasem też barwiący oraz słodu palonego. W związku z tym, że te słody są o ile sie nie mylę mniej enzymatycznie aktywne od słodu pilzneńskiego, więc całe zacieranie przebiega oporniej. Ponadto słody te są droższe.
W przypadku mocnych piw jasnych (chodzi o piwa przemysłowe), często stosuje się dodatki niesłodowe, które charakteryzują się większą fermentowalnością niż słód np. cukier lub syrop maltozowy.
Zwykle portery mają wyższy ekstrakt niż jasne mocne.
"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson No Hops, no Glory :)
Częstochowski Krąg Lokalny Towarzystwa Promocji Kultury Piwa BRACTWO PIWNE zaprasza piwowarki i piwowarów domowych do wzięcia udziału w Jubileuszowym X Częstochowskim Konkursie Piw Domowych Bractwa Piwnego.
Termin konkursu będzie zgodny z IV Częstochowskim Festiwalem Piwa (szczegóły...
Supermarket z sieci Topaz położony tuż przy wyjściu z krańcowej stacji linii metra M2 warty odnotowania ze względu na regularny asortyment piw z siedleckiego browaru restauracyjnego Brofaktura.
Mają także zwykle kilka różnych piw z Maryensztadtu.
Obecnie m.in. spory wybór różnych...
Comment