Interesuje mnie takie zagadnienie,czym różni się proces produkcji piw ciemnych (porterów) od piw mocnych? Czy mają na to wpływ składniki (jeśli tak,to jakie i dlaczego)? Pozdrawiam
czym różni się proces produkcji piw ciemnych (porterów) od piw mocnych?
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bloszek Wyświetlenie odpowiedziInteresuje mnie takie zagadnienie,czym różni się proces produkcji piw ciemnych (porterów) od piw mocnych? Czy mają na to wpływ składniki (jeśli tak,to jakie i dlaczego)? Pozdrawiam
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bloszek Wyświetlenie odpowiedziInteresuje mnie takie zagadnienie,czym różni się proces produkcji piw ciemnych (porterów) od piw mocnych? Czy mają na to wpływ składniki (jeśli tak,to jakie i dlaczego)? Pozdrawiam
W przypadku mocnych piw jasnych (chodzi o piwa przemysłowe), często stosuje się dodatki niesłodowe, które charakteryzują się większą fermentowalnością niż słód np. cukier lub syrop maltozowy.
Zwykle portery mają wyższy ekstrakt niż jasne mocne.
Comment
-
-
Ale zabawnie postawione pytanie
Można na nie odpowiedziec tez w taki sposób: niczym się nie różni, bo porter to też piwo mocne
Comment
-
-
Tylko po co odgrzebywać wątek z 2003?Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedziTylko po co odgrzebywać wątek z 2003?Pozdrawiam Cię !!!!
Comment
-
Comment