Ostatnim czasem oglądałem prezentację branży na stronie kompanii, jako żródło danych pojawił się Piwochmiel, wiecie co to jest bo nie moglem tego znalezc. A tak przy okazji wie ktoś gdzie znaleźć dane o branży ( z tego roku ). Ja znalazłem raport, ale kosztuje skromnie około 1000 $
branża browarnicza
Collapse
X
-
Piwochmiel był z założenia organizacją reprezentującą polskie browary. W latach '90 prawie wszystkie browary posiadały udziały w tej organizacji.Obowiązkiem udziałowców było przekazywanie do Piwochmielu miesięcznych raportów wyników sprzedaży. Informacja ta była teoretycznie poufna, ale i tak wszyscy w branży mieli kserówki.Sens raportowania zmienił się w chwili gdy powstały duże grupy browarów. Wielcy przestali przekazywać informacje lub podawali je łącznie dla całej grupy. Gdy powstał Związek Pracodawców Przemysłu Piwowarskiego i później Stowarzyszenie Małych i Średnich Browarów, Piwochmiel jakby podupadł, natomiast branża zamiast się łączyć strasznie się podzieliła. W chwili obecnej nie ma organizacji, która przemawiała by w imieniu polskiego piwowarstwa jednym głosem. Po jakims czasie Piwochmiel przekształcił się w coś na kształt firmy ( chandlują materiałami do prod. piwa ), kiedyś wydali polską wersję Piwowarstwa Kunze'go.
Jeżeli chodzi o dostęp do raportów Piwochmielu w obecnym kształcie to najlepiej byłoby mieć kogoś znajomego w browarze najlepiej w dziale handlowym bo do nich trafiają one najszybciej.Kemp
Comment
-
-
Odp: branża browarnicza
ozzy22 napisał(a)
Ostatnim czasem oglądałem prezentację branży na stronie kompanii, jako żródło danych pojawił się Piwochmiel, wiecie co to jest bo nie moglem tego znalezc. A tak przy okazji wie ktoś gdzie znaleźć dane o branży ( z tego roku ). Ja znalazłem raport, ale kosztuje skromnie około 1000 $Dla przyjaciół OZZY
Comment
-
Comment