Słyszałem tak "piąte przez dziesiąte"... Czy to tylko plotka?
Czy to prawda, że Soma się przeprowadza z Foksal?
Collapse
X
-
Czy to prawda, że Soma się przeprowadza z Foksal?
Katalog polskich kapsli od piwa: www.kapsle.xon.pl
Polskie forum kolekcjonerów kapsli: www.forum.kapsle.xon.plTagi: brak
-
-
najwidoczniej nie jest to plotka, bo SOMA ma być czynna przy ul. FOKSAL tylko do 1.XII.2003 ... spróbuje pozyskać bliższe informacje.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
-
-
małe doprecyzowanie:
- do 22.XI (czyli do jutra) ma być czynny "pub" (czy to dotyczy też restauracji - nie wiem)
- do 1.XII ma zostać zamknięty browar
Soma ma przenieść się w inne, bliżej mi nieznane miejsce.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
No patrz Pan jakchż to ciekawostek się dowiaduję z forum Szkoda tylko że ciekawostki w sensie (raczej) negatywnym.Mam nadzieję że to plotka albo coś niesprecyzowane. Niby kilka miesięcy temu też słyszałem że PRODUKCJA (a więc de facto - browar ) ma się GDZIEŚ przenieść , natomiast w samym budynku przy Foksal nadal będą sprzedawać piwo z Somy ale będzie to raczej knajpa Somy bez warzenia na miejscu.Na automatycznie postawione pytanie "A po jaką cholerę taka przeprowadzka" powiedziano mi iż mają za mało miejsca na warzenie Może będziecie mieli jakieś lepsze i pewniejsze info?Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.
Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku
Comment
-
-
We wczorajszej Gazecie Wyborczej dodatek Stołeczny był o tym mały tekst. Przeprowadzają się bo opłaty są za wysokie. Mają znaleźć jakiś inny lokal w centrum gdzie oczywiście dalej będą robić piwko
Postaram sie jutro zamieścić cały artykuł.pozdrawiam
www.BrowaryMazowsza.pl - kompendium wiedzy o piwowarstwie ziemi mazowieckiej
Comment
-
-
Mam ndzieję, że to prawda - że będą jeszcze warzyć piwo bo słyszałem od dziennikarzy, że to już koniec browaru w ogóle.To inaczej miało być, przyjaciele,
To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!
Rządzący światem samowładnie
Królowie banków, fabryk, hut
Tym mocni są, że każdy kradnie
Bogactwa, które stwarza lud.
Comment
-
-
Nie mów hop, zanim nie przeskoczysz Teraz "warzą" się losy mojego ulubionego pubiska i kurczę no, myślę, że tak ja, jak i samo kierownictwo Somy niezbyt martwi się nowymi koszulkami..."Mam powody
Powstrzymywać się od wody.
Od wody mnie w brzuchu kole:
Pijam tylko alkohole."
Jan Lemański
Comment
-
-
Gazeta Wyborcza Stołeczna 24.11.2003
Przerwa w warzeniu
Restauacja i mikrobrowar Soma znikają z mapy gastronomicznej Warszawy. Ale tylko na chwilę. Wiosną lokal otworzy swoje podwoje w nowym miejscu.
Foksal 19 to adres dobrze znany wielbicielom świeżo warzonego piwa. Tu, na piętrze neogotyckiej kamienicy od 1999 r. działała serwująca dania kuchni fusion restauracja, a na dole bar Soma. Już w wejściu gości witał widok rzędu lśniących, żelaznych kadzi warzelnych. Do Somy goście przychodzili na jasnego pilsa, imbirowego portera czy piwo pszeniczne. Piwo - niepasteryzowane, bez filtracji i niemal pozbawione dwutlenku węgla - warzono tradycyjnymi metodami. A menu było dobrane specjalnie do piwa.
Od wczoraj kurki, z których strumieniami lało się piwo, są zakręcone, a lokal zamknięty. To tylko przeprowadzka, a nie likwidacja. Właściciele postanowili znaleźć inny lokal, bo ten na Foksal był za duży i za drogi - wyjaśnia Grzegorz Jach z agencji public relations Tratoria, która współpracuje z Somą.
Do nowego miejsca Soma zaprosi klientów pod koniec marca. Na razie nie wiadomo, gdzie to będzie. Jak mówi Grzegorz Jach, właściciele Somy mają do wyboru trzy lokale, Wszystkie w Śródmieściu. Rodzaj kuchni nie zmieni się, a wystrój będzie nawiązywał do starej Somy. Oczywiście nie ma mowy o likwidacji mikrobrowaru, a piwo nie zmieni smaku - zapewnia Grzegorz Jach.
W przyszłą sobotę na Foksal 19 dla przyjaciół i stałych gości odbędzie się ostatnia, zamknięta impreza. Być może wówczas zostanie podany nowy adres.pozdrawiam
www.BrowaryMazowsza.pl - kompendium wiedzy o piwowarstwie ziemi mazowieckiej
Comment
-
-
Nie licz na to, przeprowadzka to są koszty.
Ponadto przez 4 miesiące właściciele nie będą mieli dochodów,
będą musieli sobie to odbić.Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
"W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."
"denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"
Comment
-
-
Zapomnijcie o tym g... lokalu. Przepraszam ART ale nawet mnie (zdeklarowanemu zwolennikowi ich piwa) udało się wyprowadzić się z równowagi. Większość forumowiczów zna perypetie z tym lokalem, wielu zrezygnowało z jego odwiedzania. Ale ostatnim razem udało się im trafić także mnie. Jako stały bywalec dostałem zaproszenie na imprezę z okazji przenosin browaru (zaznaczam, bo to ważne, że w mailu widniało wyraźnie słowo ZAPROSZENIE). Przybyliśmy więc z Miłką na 22.00 na Foksal, ku naszemu zdziwieniu kontrolujący wejścia Pan stwierdził, że te zaproszenia to jedynie informacja o imprezie i wstęp jest płatny. Wyprowadził mnie z równowagi (sytuacją i swoim chamskim zachowaniem) i wróciliśmy z Miłką do domu. Nawet nie chodzi o pieniądze ale o fakt, czy tak trudno było zamiast słowa zaproszenie użyć - informacja lub dodać zdanie, że wstęp jest płatny. Dla Somy po raz kolejny okazało się, że jakiekolwiek myślenie prokliencie jest jej obce. Z takim podejściem wrózę im coraz szybsze przeprowadzki do coraz tańszych miejsc i wkońcu upadek. Zdrowia Państwu życzę ale nie zamierzam być częstym (tak jak to było w przypadku Foksal) gościem takiego lokalu.To inaczej miało być, przyjaciele,
To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!
Rządzący światem samowładnie
Królowie banków, fabryk, hut
Tym mocni są, że każdy kradnie
Bogactwa, które stwarza lud.
Comment
-
-
Agnes napisał(a)
Wstęp był płatny 20 zł., a w zamian można było pić piwa ile wlezie.
a ja tam żadnych zaproszeń nie dostawałem i dostawać nie będę, a klientem Somy byłem często i do nowego miejsca chodzić tez będę, z porterka imbirowego lub pale ale zrezygnować? nigdyGdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
Comment
-
Comment