Kolor piwa

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • tomekszyman
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2003.02
    • 88

    #1

    Kolor piwa

    W ocenach piw pojawiają się opisy kolorów " słomiany, złocisty, bursztynowy, miodowy, itp" czy jest jakaś skala kolorów ? Bursztyn i miód ma dużą gamę kolorów od mlecznokremowego po przeźroczysty ciemny brąz. Więc jak odszyfrować określenie "piwo o pięknej barwie bursztynu".?
  • becik
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2002.07
    • 14999

    #2
    określanie koloru piwa jest własną interpretacja oceniających forumowiczów, każdy określa je tak jak je widzi
    Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

    Comment

    • tomekszyman
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2003.02
      • 88

      #3
      Kolor jest pojęciem ściśle określonym, skatalogowanym i opisanym we wzorniku Hartmana ( CMYK ). Również kolor piwa jest pojęciem ściśle określonym przez Europejską Unię Piwowarską w skali EBC. I tak piwo jasne to piwo do 25 jednostek EBC ( barwa jasnożółta do jasno złocistej ), piwo ciemne powyżej 25 jednostek EBC ( barwa żółtomiedziana do brunatnej ). Na podstawie T. Kaczmarka „Księga piw i browarów polskich”.
      Mnie jednak chodziło o bardziej precyzyjny opis piw na forum. Jeśli przyjąć, że piwo jasne ma kolor np. :
      - słomkowy
      - żółty
      - złocisty
      - miodowy
      to po dodaniu jasno... i ciemno... uzyskujemy całkiem sporą skale. Powinno to ułatwić opis barwy .

      Comment

      • witkowskiartur
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2003.03
        • 561

        #4
        to po dodaniu jasno... i ciemno... uzyskujemy całkiem sporą skale. Powinno to ułatwić opis barwy
        Oczywiście trzeba też będzie uwzględnić warunki oświetlenia w jakich oceniało się kolor piwa. Naturalne, sztuczne białe, sztuczne zółte, świece, przy kominku... to też napewno ułatwi sprawę.

        No dobra to był żart, może jednak pozostańmy przy ocenie piwa na zasadzie: "jak się komu widzi" bo niedługo trzeba będzie ganiać do baru ze wzornikiem kolorów Pantone
        A w sumie dobre piwo pite po ciemku też smakuje dobrze mimo że koloru nie widać.
        KONIEC BROWARÓW WARSZAWSKICH.PONAD 150 LAT TRADYCJI DIABLI WZIĘLI

        Comment

        • tomekszyman
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2003.02
          • 88

          #5
          Skalę Pantona stosuje się przy doborze farb drukarskiczh. A tych nie polecam pijać.

          Comment

          • becik
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛
            • 2002.07
            • 14999

            #6
            tomekszyman napisał(a)
            Również kolor piwa jest pojęciem ściśle określonym przez Europejską Unię Piwowarską w skali EBC. I tak piwo jasne to piwo do 25 jednostek EBC ( barwa jasnożółta do jasno złocistej ), piwo ciemne powyżej 25 jednostek EBC ( barwa żółtomiedziana do brunatnej ). Na podstawie T. Kaczmarka „Księga piw i browarów polskich”.
            Mnie jednak chodziło o bardziej precyzyjny opis piw na forum. Jeśli przyjąć, że piwo jasne ma kolor np. :
            - słomkowy
            - żółty
            - złocisty
            - miodowy
            to po dodaniu jasno... i ciemno... uzyskujemy całkiem sporą skale. Powinno to ułatwić opis barwy .
            no wiesz....a co z barwami pomiędzy jasnozłocistą, a żółtomiedzianą? przerwa? nie ma nic? a jeśli piwo nie jest brunatne tylko hebanowe bądź ciemnowiśniowe? ekspertem w barwie piwa nie jestem i opisuję wszystko tak jak widzę; dla jednego żółty jest tym samym kolorem co złoty ( a złoto może być też białe ) Najlepiej by było gdyby jakiś ekspert umieścił barwy piwa z przykładami i byłoby po ptokach, a tak to chyba obowiązuje tylko inwencja i pomysłowość forumowiczów w opisywaniu
            Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

            Comment

            • tomekszyman
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2003.02
              • 88

              #7
              becik napisał
              no wiesz....a co z barwami pomiędzy jasnozłocistą, a żółtomiedzianą? przerwa? nie ma nic? a jeśli piwo nie jest brunatne tylko hebanowe bądź ciemnowiśniowe?
              Przeczytaj uważnie mój post.

              Comment

              • crizz
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2003.02
                • 1256

                #8
                tomekszyman napisał
                Mnie jednak chodziło o bardziej precyzyjny opis piw na forum. Jeśli przyjąć, że piwo jasne ma kolor np. :
                - słomkowy
                - żółty
                - złocisty
                - miodowy
                to po dodaniu jasno... i ciemno... uzyskujemy całkiem sporą skale.
                Czyli tak, jak teraz w ocenach większości piw... Szczerze mówiąc, nie wiem, o co Ci chodzi . Sam wcześniej napisałeś:

                Bursztyn i miód ma dużą gamę kolorów od mlecznokremowego po przeźroczysty ciemny brąz.

                Comment

                • tomekszyman
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2003.02
                  • 88

                  #9
                  Chodzi o umowną skalę, np. piwo jasne: od jasnosłomkowego poprzez żółty, złocisty do ciemnomiodowego

                  Comment

                  Related Topics

                  Collapse

                  • e-prezes
                    Perła, Janosik
                    e-prezes
                    Nie wiem co przyświecało jako idea powstania tego piwa twórcom lub tfurcą, ale nie ma to racji bytu i umrze śmiercią naturalną jak inne pomyłki marketingowców Perły. Jak widać na obrazku poniżej zamiast tworzyć coś nowego idą po najmniejszej linii oporu i tworzą kopię... Harnasia. No,...
                    2024-08-28, 19:02
                  • AaLeX
                    Braniewo, Złoty Dukat
                    AaLeX
                    Nowość z braniewskiego browaru (kod LG). Przynajmniej nigdy wcześniej tego nigdzie nie widziałem. Brak wątku na tym forum również to potwierdza. Alkohol 6%. Skład: woda, słód jęczmienny, jęczmień browarny, chmiel, ekstrakt chmielu. Opisy w 3 językach, po polsku, angielsku i włosku. Po...
                    2024-06-25, 16:50
                  • dadek
                    Hlízov 230, Pivovar Holanďan
                    dadek
                    Przybyłem do Hlízova w piękną, upalną sobotę 12.08.2023. Dojazd zapewniają pociągi osobowe jeżdżące na odcinku Kolín - Kutná Hora, z przystanku kolejowego do browaru jest 200 m.
                    Browarek oficjalnie polał swe pierwsze piwa w październiku 2022. Powstał on na terenie dawnego majątku...
                    2023-11-03, 00:29
                  • dadek
                    Worms, Am Rhein 3, Hagenbräu
                    dadek
                    Browar restauracyjny otwarty w 1995 roku znajduje się na promenadzie tuż nad brzegiem Renu (co widać choćby z adresu). Z dworca kolejowego jest do przejścia 1800 m przez ścisłe centrum miasta. Sporej wielkości biały budynek o szachulcowej konstrukcji i podmurówce z ciemnej cegły, stoi równolegle...
                    2022-10-30, 20:12
                  • pebejot
                    Koło, Sienkiewicza 35, Beefteka Browar Koło
                    pebejot
                    Z końcem roku w Wielkopolskim Kole rozpoczął działalność browar restauracyjny.
                    Browar "Beefteka Browar Koło" zlokalizowany jest w pobliżu centrum, półtora kilometra od dworca kolejowego.
                    Lokal mieści się w budynku handlowo-usługowym na dolnym poziomie, dość zakamuflowany...
                    2022-01-10, 16:18
                  • Loading...
                  • Koniec listy.
                  Przetwarzanie...