Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika YouPeter
Sposoby picia piwa
Collapse
X
-
Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D
Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
Mein Schlesierland, mein Heimatland,
So von Natur, Natur in alter Weise,
Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
Wir sehn uns wieder am Oderstrand.
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tomekszymanKilka lat temu w teleekspresie pokazali rekordzistę świata w piciu piwa na czas, Był to Polak z Łodzi, wypicie 0,5 l z kufla zajęło mu ...2 sekundy. Czas był liczony od momentu oderwania kufla od baru do momentu postawienia pustego."All the good things for those who wait"Comment
-
Ta sekunda w wypiciu 1 litra to jakaś fikcja. Tu już nie chodzi o możliwości danej osoby, ale o przelanie 1 litra do przełyku, nawet jakby to był przełyk olbrzymi jak na człowieka, to samo przelanie tego zajmie więcej czasu. Biorąc np taki otwór jaki ma przeciętna szklanka (żaden człowiek chyba nie ma takich możliwości w swoim przełyku), to samo przelanie 1 litra choćby wody, to może zając dłużej niż 1 sekundę. Sam wziąłem litrowy kufel i przelanie wody do słoika prawie 5 l z dużym otworem(większym niż przeciętny słoik i szklanka) trwa prawie dwie sekundy.
Dlatego moim zdaniem to bajki z tym Niemcem. Dobrze byłoby się najpierw zastanowić nad realnością pewnych spraw przed przekazywaniem legend dalej.Comment
-
Ja tylko podaję informację, którą powziąłem w jednej z książek o piwie,którą to można znaleźć w Empiku. Tak więc każdy może to sprawdzić. Kwestia jest tylko tego, czy w to wierzyć, czy też nie. Ja jednak byłbym skłonny w to uwierzyć, bo po takich wyczynych, jak np. zjedzenie przez mikrego Japończyka ponad 50-ciu hotdogów, trudno już czemukolwiek się dziwić.
Co do "technicznych" aspektów takiego wyczynu, to możliwym jest - oczywiście teoretycznie - wypicie czegoś szybciej niż przelanie tego to innego naczynia. Np. w czasie picia można bardzo szybko zrobić wdech, i wówczas dany płyn wleje się szybciej, aniżeli tylko dzięki grawitacji."All the good things for those who wait"Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika HannibalCo do "technicznych" aspektów takiego wyczynu, to możliwym jest - oczywiście teoretycznie - wypicie czegoś szybciej niż przelanie tego to innego naczynia. Np. w czasie picia można bardzo szybko zrobić wdech, i wówczas dany płyn wleje się szybciej, aniżeli tylko dzięki grawitacji.
- przy wdechu powietrze przechodzi kolejno przez: jamę ustną(i nosową)->gardło->krtań->tchawicę->oskrzela->oskrzeliki->pęcherzyki płucne
- przy połykaniu trasa jest trochę inna: jama ustna->gardło->przełyk->żołądek->(dalsze części pomijam )
Ostatnim wspólnym narządem jest więc gardło.
Jeżeli przy piciu piwa jednocześnie weźmiemy wdech to płyn zamiast do żołądka dostatnie się do płuc i zakrztusimy się. W ten sposób na pewno nie wypije się 1 litra piwa w 1 sekundę.Last edited by grzeber; 2005-02-04, 22:28.pozdrawiam
www.BrowaryMazowsza.pl - kompendium wiedzy o piwowarstwie ziemi mazowieckiejComment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika grzeberAnatomem nie jestem (choć zajęcia z anatomi miałem) ale coś tu mi nie pasuje :
- przy wdechu powietrze przechodzi kolejno przez: jamę ustną(i nosową)->gardło->krtań->tchawicę->oskrzela->oskrzeliki->pęcherzyki płucne
- przy połykaniu trasa jest trochę inna: jama ustna->gardło->przełyk->żołądek->(dalsze części pomijam )
Ostatnim wspólnym narządem jest więc gardło.
Jeżeli przy piciu piwa jednocześnie weźmiemy wdech to płyn zamiast do żołądka dostatnie się do płuc i zakrztusimy się. W ten sposób na pewno nie wypije się 1 litra piwa w 1 sekundę."All the good things for those who wait"Comment
-
domyślam się, że nie chodzi o czas od podniesienia kufla do postawienia pustego - ale o czas wlania piwa do gardzieli... IMO zwykłe medialne przekłamanie. Wlanie w 2 sek. OK, ale manewry z kuflem i wlewanie zajmują więcej czasu, więc nie powielajmy bajekComment
Comment