Sposoby picia piwa

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • robox
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.11
    • 8188

    #31
    adam16 napisał(a)
    Hmm... a ja się zastanawiam gdzie jest sens picia w takim tępię.
    To trzeba tępić... tempie .
    Sens jest taki, że można trafić np. do jakiejś księgi z rekordami. Tylko o to chodzi.

    Comment

    • jerzy
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2001.10
      • 4707

      #32
      Czasem można też wygrać jakieś kufelki, książki o piwie, gadżety typu fajny termometr Szwejka, albo też kilka kolejnych kufli darmowego piwa.
      browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

      Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

      Comment

      • jester_
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2003.10
        • 88

        #33
        Polacy ostatnio stali się narodem lubującym się w biciu idiotycznych rekordów (pisano o tym parę miesięcy temu w Polityce albo Wprost, nie pamiętam). Nie mając w zasadzie prawdziwych sukcesów sportowych (poza nielicznymi wyjątkami w postaci Małysza, Korzeniowskiego i kilku innych) bijemy rekordy w szybkości wypicia piwa, ilości zjedzonych pączków albo ilości bąków puszczonych w ciągu minuty (przepraszam za niewybredne porównanie). Smutne to trochę.

        A wracając do tematu sposobów spożywania piwa - zauważyłem, że jedno z moich ulubionych piw, tj. Pilsner Urquell (ten "tyski", rzecz jasna) najbardziej mi smakuje z butelki (pewno znawcy uznają mnie za profana, no trudno). Wszystkie inne z kufelka albo szklanki, a PU - wyłącznie prosto z butli!

        Comment

        • Cocobango
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2002.04
          • 818

          #34
          Ostatnio na filmie widziałem jak przed wypiciem solono piwo co ma niby podkreślić i wydobyć ze złotego napoju jego prawdziwy smak.

          Comment

          • becik
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🍼🍼
            • 2002.07
            • 14999

            #35
            sam kiedyś soliłem piwo w barze piwnym na Okopowej (obecnie jakaś wietnamska knajpa) wydobywając paluchami sól z upstrzonego słoika po musztardzie, ech, to były klimaty
            Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

            Comment

            • Cocobango
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2002.04
              • 818

              #36
              I jak wydobywa to smak z płynnego złota?

              Comment

              • ArturŁ
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2004.11
                • 374

                #37
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cocobango
                Temat który proponuję może być dla zatwardziałych i konserwatywnych piwoszy zbrodnią na tym szacownym trunku. Piwo można pić samo albo z różnymi dodatkami.
                -W niektórych rejonach Niemiec pije się je z wódką, trzymając dwie 50 ml szklaneczki (jeda z piwem a druga z wódką), które następnie jednocześnie przechyla się i pije.
                -W Niemczech też są tacy co do piw białych dodają plasterek cytryny mający wyostrzyć ich smak.

                Ja zazwyczaj do piwa piję...piwo.

                Comment

                • Sven
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2003.09
                  • 1211

                  #38
                  Czasami, zwłaszcza w zimowe wieczory, lubię sobie do kufelka piwa wypić lampkę miodu pitnego. Czasami wlewam ją do piwa, czasami popijam raz z jednego, raz z drugiego naczynia. Działa to rozgrzewająco i mnie smakuje.
                  Celia, cerevisia et conventus.

                  Comment

                  • emes
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2003.08
                    • 4275

                    #39
                    Mieszanie piwa z innymi alkoholami to chyba taka sama profanacja jak zapijanie whisky kolą. Trochę mnie zdziwił przykład z Niemiec. Ale pozory mylą. Kiedyś słyszałem jak Stefan Muller, Niemiec mieszkający i komikujący u nas, powiedział , że w Niemczech, w wielu kręgach, a już na pewno snobistycznych, szczytem obciachu jest branie udziału w Oktoberfest

                    Comment

                    • Aldach
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2003.07
                      • 1269

                      #40
                      Będąc w Czechach mieliśmy okazję pić piwo, nie pamiętam już jakie, z dodatkiem 25 gram Beherovki. I jest to chyba jedyny dodatek, który od czasu do czasu toleruję w piwie. Moi znajomi natomiast pili kiedyś tzw. piwo lekko rżnięte, czyli jedna czwarta piwa ciemnego bezalkoholowego i trzy czwarte normalnego pilsa czy stronga. Nie przypadło mi to do gustu.

                      Comment

                      • YouPeter
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2004.05
                        • 2379

                        #41
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika emes
                        Mieszanie piwa z innymi alkoholami to chyba taka sama profanacja jak zapijanie whisky kolą.
                        Co do mieszania z kolą to słyszałem opciu piwa z kolą. Ze względu na barwę nazywa się to diesel
                        Bo kto piwa nie pije ten jest wywrotowcem, świadomie uszczuplającym dochody państwa, bezideowcem.

                        Comment

                        • ART
                          mAD'MINd
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2001.02
                          • 23860

                          #42
                          W Niemczech to ostatnimi laty powszechna praktyka. pewnie dlatego rokrocznie spada im średnie spozycie piwa
                          - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                          - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                          - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                          Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                          Comment

                          • solfernus
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2004.08
                            • 1025

                            #43
                            Kiedy byłem w niemcowni to tubylec gdzie mieszkałem zapijał się piwem z lemoniadą.
                            Takie to sobie było - dobre na upały.
                            A te soki co dodaje się do Berlinera weisse to sok malinowy by było czerwone i sok z marzanki wonnej
                            by było zielone. Po dodaniu soku jest o wiele lepsze w smaku. Podają to w knajpach.
                            W pięknych pucharach
                            Zbieram podstawki piwne po 1 szt z każdego browaru powiązanego z Polską, oraz po 1 szt z każdego państwa świata.

                            Comment

                            • kangurpl
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2002.03
                              • 2660

                              #44
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika YouPeter
                              Co do mieszania z kolą to słyszałem opciu piwa z kolą. Ze względu na barwę nazywa się to diesel
                              A gdzie można kupić tę kolę ?
                              Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
                              "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

                              "denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

                              Comment

                              • Sven
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2003.09
                                • 1211

                                #45
                                Oto sposób picia tzw " z kornem"
                                Attached Files
                                Celia, cerevisia et conventus.

                                Comment

                                Przetwarzanie...