Polacy ostatnio stali się narodem lubującym się w biciu idiotycznych rekordów (pisano o tym parę miesięcy temu w Polityce albo Wprost, nie pamiętam). Nie mając w zasadzie prawdziwych sukcesów sportowych (poza nielicznymi wyjątkami w postaci Małysza, Korzeniowskiego i kilku innych) bijemy rekordy w szybkości wypicia piwa, ilości zjedzonych pączków albo ilości bąków puszczonych w ciągu minuty (przepraszam za niewybredne porównanie). Smutne to trochę.
A wracając do tematu sposobów spożywania piwa - zauważyłem, że jedno z moich ulubionych piw, tj. Pilsner Urquell (ten "tyski", rzecz jasna) najbardziej mi smakuje z butelki (pewno znawcy uznają mnie za profana, no trudno). Wszystkie inne z kufelka albo szklanki, a PU - wyłącznie prosto z butli!
sam kiedyś soliłem piwo w barze piwnym na Okopowej (obecnie jakaś wietnamska knajpa) wydobywając paluchami sól z upstrzonego słoika po musztardzie, ech, to były klimaty
Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943http://zamkidwory.forumoteka.pl
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cocobango
Temat który proponuję może być dla zatwardziałych i konserwatywnych piwoszy zbrodnią na tym szacownym trunku. Piwo można pić samo albo z różnymi dodatkami.
-W niektórych rejonach Niemiec pije się je z wódką, trzymając dwie 50 ml szklaneczki (jeda z piwem a druga z wódką), które następnie jednocześnie przechyla się i pije.
-W Niemczech też są tacy co do piw białych dodają plasterek cytryny mający wyostrzyć ich smak.
Czasami, zwłaszcza w zimowe wieczory, lubię sobie do kufelka piwa wypić lampkę miodu pitnego. Czasami wlewam ją do piwa, czasami popijam raz z jednego, raz z drugiego naczynia. Działa to rozgrzewająco i mnie smakuje.
Mieszanie piwa z innymi alkoholami to chyba taka sama profanacja jak zapijanie whisky kolą. Trochę mnie zdziwił przykład z Niemiec. Ale pozory mylą. Kiedyś słyszałem jak Stefan Muller, Niemiec mieszkający i komikujący u nas, powiedział , że w Niemczech, w wielu kręgach, a już na pewno snobistycznych, szczytem obciachu jest branie udziału w Oktoberfest
Będąc w Czechach mieliśmy okazję pić piwo, nie pamiętam już jakie, z dodatkiem 25 gram Beherovki. I jest to chyba jedyny dodatek, który od czasu do czasu toleruję w piwie. Moi znajomi natomiast pili kiedyś tzw. piwo lekko rżnięte, czyli jedna czwarta piwa ciemnego bezalkoholowego i trzy czwarte normalnego pilsa czy stronga. Nie przypadło mi to do gustu.
Kiedy byłem w niemcowni to tubylec gdzie mieszkałem zapijał się piwem z lemoniadą.
Takie to sobie było - dobre na upały.
A te soki co dodaje się do Berlinera weisse to sok malinowy by było czerwone i sok z marzanki wonnej
by było zielone. Po dodaniu soku jest o wiele lepsze w smaku. Podają to w knajpach.
W pięknych pucharach
Zbieram podstawki piwne po 1 szt z każdego browaru powiązanego z Polską, oraz po 1 szt z każdego państwa świata.
E: 24 Blg
A: 10, 5%
Jak na porter o takiej mocy dość pieniste, z utrzymującą się lekko ponad obrączką piany.
Kolor ciemny, nieprzezroczysty.
W aromacie niewiele, głównie czekolada, choć na ecie rekalmują kawę z pralinami, śilwkę, wiśnie i ciemny miód. Albo mnie...
1.apartament (małżeńskie łóżko i kanapa rozkładana, można ewentualnie dać jedną dostawkę) więc zmieści 4-5 osób
Z balkonem i aneksem kuchennym i grillem gazowym na balkonie...
Strážnice to małe miasteczko w kraju południowo morawskim. Małe, ale od 2023 roku posiadające już dwa browarki. Pierwszy Strážnický Slavjan, podobno był na sprzedaż, ale czy do tego doszło?? Czesi na swoich stronach piszą, że w styczniu tego roku był dostępny w firmowej knajpce....
"Thiolized West Coast IPA", chmiele to Amarillo i Idaho 7
15% ekstr., 6,3% alk.
Piwo kupiłem, bo chmielone było dodatkowo przy zacieraniu (mash hopping), co ma uwalniać aromatyczne tiole a dodatkowo napisano na ecie, że użyto "drożdży podkreśląjących...
Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...
Comment