Piwa ziołowe

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • tomczak
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2003.01
    • 13

    Piwa ziołowe

    Nawiazujac do postu Grzecha "surowce do produkcji piwa wg Kluka" chcialbym poruszyc temat piw z dodatkiem ziol / przypraw. Pamietam kiedys moim ulubionym piwem byla Astra (niestety nie przypomne sobie konkretnego rodzaju)ale bylo to w polowie lat 80 tych. Piwo to mialo wyrazny ziolowy posmaczek - rewelacja. Czy obecnie na rynku sa dostepne jakies ziolowe piwa (pomijajac Gingersa)?

    Pozdrowionka
    Tomczak
  • grzech
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.04
    • 4592

    #2
    Z tego co wiem, z dodatkiem wyciągu ziołowego robione są: Cerveny Drak (Starobrno, Czechy) oraz Mr Doctor (Topvar, Słowacja).

    Comment

    • Krzysiu
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2001.02
      • 14936

      #3
      Oraz niektóre piwa domowe. Olsztyn robił swego czasu piwo "From" z wyciągiem z żeńszenia, a Grybów i Soma z miodem.

      Comment

      • tomczak
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2003.01
        • 13

        #4
        Jak sie domyslam Cerveny Drak (Starobrno, Czechy) oraz Mr Doctor (Topvar, Słowacja) nie sa do dostania w Polsce?

        Comment

        • grzech
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2001.04
          • 4592

          #5
          O ile miód można rozpatrywać jako zioło...

          Comment

          • tomczak
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2003.01
            • 13

            #6
            W niektorych pubach podaja tzw. piwo korzenne. A polega to na tym, ze do zwyklego piwa dodaja jakas sporzadzana przez siebie miksture. Efekt jest tego taki, ze z piwa robi sie jakis slodkawy syrop o nieceikawym smaku.
            Podejrzewam jednak, ze sa jakies ekstrakty, ktore po dodadaniu (do gotowego piwa) poprawiaja smak nie psujac jednoczesnie pelnego efektu. Moze Krzysiu wiesz jak sporzadzic cos takiego?

            Comment

            • grzech
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2001.04
              • 4592

              #7
              Zapewne. W googlach, po wrzuceniu hasła "herb beer" wyskoczyło 577 pozycji. Gło.wnie dotyczyły piwowarstwa amatorskiego.

              Comment

              • Rolek
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2001.08
                • 1038

                #8
                tomczak napisał(a)
                W niektorych pubach podaja tzw. piwo korzenne. A polega to na tym, ze do zwyklego piwa dodaja jakas sporzadzana przez siebie miksture. Efekt jest tego taki, ze z piwa robi sie jakis slodkawy syrop o nieceikawym smaku.(...)
                Zerknij tu. Co prawda, jak pamiętam tę stronę sprzed kilku tygodni, to było na niej nieco więcej. Teraz to właściwie nie ma nic. No i najśmieszniejsze z tego jest to, że dystrybutorem tego czegoś, określanego jako stara kaszubska receptura jest firma z Białegostoku .
                No i istnieje jeszcze coś takiego, jak "Brodacz". Coś w rodzaju nalewki, którą dodaje się do piwa. Całkiem niezłe w sumie, choć nie jestem zwolennikiem piw z dodatkami. Ponoć zagłębie "Brodacza" jest w Pucku.

                Comment

                • Makaron
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2003.08
                  • 2107

                  #9
                  Z tego co mogę się domyślać... to tą tajną miksturą co dodają by stworzyć piwo korzenne w knajpach to nic innego jak syrop imbirowy z Herbapolu. Tani i dostępny w dużych zbiornikach z pąpką w Macro
                  "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

                  Comment

                  • Krzysiu
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2001.02
                    • 14936

                    #10
                    tomczak napisał(a)
                    ... Moze Krzysiu wiesz jak sporzadzic cos takiego?
                    Wiem, ale nie powiem. Tzn. powiem później. Dużo później.

                    Comment

                    • kishar
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2003.10
                      • 1691

                      #11
                      Nie wiem czy za zioło mozna uznać jadalne kasztany bo piwo z ich dodatkiem produkuje browar z Korsyki a nazywa sie "Pietra",i we francuskim kraju Basków produkua piwo z dodatkiem miejscowych ziół.

                      Comment

                      • kloss
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2003.03
                        • 2526

                        #12
                        Co najmniej dwa browary/1 w Austrii i 1 w Szwajcarii/ produkują piwo z marihuaną-przynajmniej tak wynika z etykiet. Spożycie nie powoduje skutków podobnych do spożycia marihuany.Marihuana w przeciwieństwie do miodu jest ziołem a nawet zielem.

                        Comment

                        • ART
                          mAD'MINd
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2001.02
                          • 23895

                          #13
                          nie jestem przekonany co do marihuany - raczej chodzi o konopie (hemp)
                          - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                          - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                          - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                          Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                          Comment

                          • ANDRO
                            Kapitan Lagerowej Marynarki
                            • 2001.10
                            • 640

                            #14
                            Makaron napisał(a)
                            Tani i dostępny w dużych zbiornikach z pąpką w Macro
                            FCJP : pompką.
                            Andro z wyspy jednej takiej.
                            http://www.bahama.uznam.net.pl/

                            Comment

                            • Standarte
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2003.08
                              • 467

                              #15
                              Polecam alzackiego Fischera "Bitter" w butelce z krachlem. Bardzo ciekawy smak.

                              Comment

                              Przetwarzanie...