kto z Was pija portera regularnie

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ANDRO
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2001.10
    • 640

    kto z Was pija portera regularnie

    Nic faktycznie nie słyszałem o puszkowanym porterze i to jakimkolwiek.
    A tak na boku refleksja : wszyscy są załamani zaprzestaniem produkcji porterka ale jednocześnie tu i tam pojawiają się głosy ,że "no tak , kto to pije ,opłacalność itd..."
    To ja się pytam - kto regularnie pije portera? W dwuszeregu zbiórka.
    I ci z tego dwuszeregu mogą oficjalnie płakać.
    Dlaczego tak sądzę?
    Dlatego ,że piwa mocne są wśród forumowiczów w lekkiej niełasce. To za bardzo alkoholowe , to znowu spirytusowe jakieś....najlepsze są lagery. A porter to raczej nie lager. Jest mocny jak Młoda Foka.
    Nno to coś mi tu kwadraturą koła pachnie.
    Andro z wyspy jednej takiej.
    http://www.bahama.uznam.net.pl/
  • kiszot
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🍼🍼
    • 2001.08
    • 8107

    #2
    Ja nie przepadam za piwami mocnymi ale jasnymi.Za to uwielbiam Portery
    Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
    1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

    Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
    Mein Schlesierland, mein Heimatland,
    So von Natur, Natur in alter Weise,
    Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
    Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

    Comment

    • Pogoniarz
      † 1971-2015 Piwosz w Raju
      • 2003.02
      • 7971

      #3
      ANDRO napisał(a)
      Nic faktycznie nie słyszałem o puszkowanym porterze i to jakimkolwiek.
      A tak na boku refleksja : wszyscy są załamani zaprzestaniem produkcji porterka ale jednocześnie tu i tam pojawiają się głosy ,że "no tak , kto to pije ,opłacalność itd..."
      To ja się pytam - kto regularnie pije portera? W dwuszeregu zbiórka.
      I ci z tego dwuszeregu mogą oficjalnie płakać.
      Dlaczego tak sądzę?
      Dlatego ,że piwa mocne są wśród forumowiczów w lekkiej niełasce. To za bardzo alkoholowe , to znowu spirytusowe jakieś....najlepsze są lagery. A porter to raczej nie lager. Jest mocny jak Młoda Foka.
      Nno to coś mi tu kwadraturą koła pachnie.
      Choć to nie na temat ,ale czuję sie wywołany do tablicy.Andro nie wiem co znaczy dla Ciebie regularne picie portera,ale w ubiegłym roku ze setkę wypiłem(tyle ,że w zdecydowanej większości z innego browaru).


      Prawie jak Piwo
      SZCZECIN

      Comment

      • żąleną
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2002.01
        • 13239

        #4
        Ja pijam regularnie, lato, zima, tak samo. Często lubię zakończyć wieczór porterem, gdy po paru piwach trudniej o wrażenia smakowe.

        No to buuuuuu chlip chlip.

        PS Puszkowany jest np. porter łódzki.

        Comment

        • becik
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🍼🍼
          • 2002.07
          • 14999

          #5
          ANDRO napisał(a)

          1. Nic faktycznie nie słyszałem o puszkowanym porterze i to jakimkolwiek.
          2.To ja się pytam - kto regularnie pije portera? W dwuszeregu zbiórka.
          I ci z tego dwuszeregu mogą oficjalnie płakać.
          ad.1 puszkowany porter z Łodzi i Elbląga
          ad.2 ja regularnie piję portery
          Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

          Comment

          • zibiolot
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2003.12
            • 195

            #6
            adam16 napisał(a)
            Mnie jednak bardziej odpowiada Żywiecki Porter. Spośród polskich porterów produkowanych obecnie, ten jest najlepszy. Jeżeli mam ochotę na porterka, a nie ma w zasięgu ręki jakiegoś nowego do wypróbowania, to zawsze wybieram Żywca. Łódzki nie jest wcale zły, ale czegoś mi w nim brakuje.
            Ostatnio wrócił porter Broka. Klienci chwalą go. Alkohol 9.5%,ekstrat 22%. Zapraszam do degustacji. W razie braku na lokalnym rynku kilka sztuk moge dostarczyć na giłde w Warszawie.

            Comment

            • pjenknik
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2001.08
              • 3388

              #7
              ANDRO napisał(a)
              Nic faktycznie nie słyszałem o puszkowanym porterze i to jakimkolwiek.
              A tak na boku refleksja : wszyscy są załamani zaprzestaniem produkcji porterka ale jednocześnie tu i tam pojawiają się głosy ,że "no tak , kto to pije ,opłacalność itd..."
              To ja się pytam - kto regularnie pije portera? W dwuszeregu zbiórka.
              I ci z tego dwuszeregu mogą oficjalnie płakać.
              Dlaczego tak sądzę?
              Dlatego ,że piwa mocne są wśród forumowiczów w lekkiej niełasce. To za bardzo alkoholowe , to znowu spirytusowe jakieś....najlepsze są lagery. A porter to raczej nie lager. Jest mocny jak Młoda Foka.
              Nno to coś mi tu kwadraturą koła pachnie.
              Wszystko fajnie, ale czy nie należałoby założyć nowego tematu?
              A w odpowiedzi informuję, że ja regularnie pijam portery.
              A ostatnio robie z nich nawet chleb.
              Apeluje do Arta o podział tematu.
              Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

              Comment

              • żąleną
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2002.01
                • 13239

                #8
                Przywieź, przywieź, nie zmarnuje się!

                Comment

                • becik
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🍼🍼
                  • 2002.07
                  • 14999

                  #9
                  zibiolot napisał(a)
                  Ostatnio wrócił porter Broka. Klienci chwalą go. Alkohol 9.5%,ekstrat 22%. Zapraszam do degustacji. W razie braku na lokalnym rynku kilka sztuk moge dostarczyć na giłde w Warszawie.
                  ja sie piszę ale mam wątpliwości czy jest to porter warzony w Koszalinie, obstawiam Jędrzejów
                  Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

                  Comment

                  • yendras
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2001.12
                    • 2052

                    #10
                    Ja też pijam regularnie portery, szczególnie jesienią i zimą. Tak się jakoś składa, że ostatnio najczęściej sięgam po porter z Witnicy.

                    Comment

                    • Krzysiu
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2001.02
                      • 14936

                      #11
                      Szczerze mówiąc, prawie nigdy. Sporadycznie jeden, z ciekawości.

                      Kiedyś nie miałem wyboru. W latach 1982 - 84, decyzją wojeowdy, we wrocławskich knajpach mogło być tylko piwo ciemne. Więc było. Porter wrocławski. Pijałem to regularne, a nawet nadużywałem, ale nie z lubosci, a z musu. potem porter znikł i dzisiaj pijam juz tylko z ciekawości. Dla mnie portery są za mocne.
                      Lubię cienkie piwa, np. dzisiaj wypiłeł z kumplem skrzynkę Bossa Pilsa 11 Blg. Batdzo mi poszedł (przepraszam za aluzję nie związaną z tematem).

                      Comment

                      • Marusia
                        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                        🍼🍼
                        • 2001.02
                        • 20221

                        #12
                        Ja portery pijam regularnie. Nie tak dużo, jak inne piwa, z reguły jest to jeden porterek naraz, ale chętnie sięgam, zwłaszcza w zimowe wieczory.


                        Nie ma sensu porównywanie piw mocnych jasnych z porterami - to zupełnie inne wrażenia smakowe!
                        www.warsztatpiwowarski.pl
                        www.festiwaldobregopiwa.pl

                        www.wrowar.com.pl



                        Comment

                        • pjenknik
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2001.08
                          • 3388

                          #13
                          No na pewno są to zupełnie różne wrażenia smakowe. Upiekłem chleb na porterze i na piwie górnej fermentacji jasnym. Zupełnie różne smaki
                          Last edited by pjenknik; 2004-01-07, 00:55.
                          Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                          Comment

                          • robox
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2002.11
                            • 8188

                            #14
                            Ja piję portery nieregularnie, czyli od czasu do czasu, bo aż tak za nimi nie przepadam. Jeżeli już, to jest to porter z Witnicy, który najbardziej mi smakuje.
                            Last edited by robox; 2004-01-07, 00:56.

                            Comment

                            • Marusia
                              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                              🍼🍼
                              • 2001.02
                              • 20221

                              #15
                              robox napisał(a)
                              Jeżeli już, to jest to porter z Witnicy, który najbardziej mi smakuje.
                              Eeeee, porter z Witnicy to nie piwo dla profesjonalistów
                              www.warsztatpiwowarski.pl
                              www.festiwaldobregopiwa.pl

                              www.wrowar.com.pl



                              Comment

                              Przetwarzanie...