Mam pytanie, a właściwie dwa. Pierwsze o Krakusa. Czy to piwo jeszcze się robi, a jeśli tak, to gdzie można je kupić? Drugie o wytwór browarniczy, który kilka lat temu degustowałem w Pucku. O ile mnie pamięć nie zawodzi, nazywało się to "Puckie Jubileuszowe". Interesują mnie losy tej marki, jej ewentualna dostępność i jeśli ktoś pamięta, to tekst zamieszczony na etykiecie. Pozdrawiam.
Ktokolwiek widział... Krakus/Puckie Jubileuszowe
Collapse
X
-
Puckie warzył browar w BielkówkuGdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
Comment
-
-
Znając życie był to tylko produkt na jeden sezon, związany z jubileuszem Pucka (nie wiem jakim, ale obstawiam rok 2000 i 80-lecie zaślubin Niepodległej Polski z morzem).
Analogicznie, browar w Gdańsku (wtedy jeszcze nie EB) robił JUBILEUSZOWE w 1997 z okazji 1000-lecia tego zacnego grodu - tylko przez jeden sezon.
A Krakusa szkoda; podobnie jak występującego ze 3-4 zimy temu Zimowego z Żywca...Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)
@WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet
Comment
-
-
1. Puckie 12,5 Blg; alk. 6,2% obj. but. 0,5ltr
2. Pukie Mocne 14,5 Blg; 7,0% obj. but. 0,5 ltr
Piwo zostało wyprodukowane na 650 - lecie Pucka w roku 1998.
Napis na kontrze: "Piwa nie daje się zastąpić żadnym napojem. Od wielu wieków jest trunkiem rozpowszechnionym tak wśród ludzi zamożnych, jak i ubogich. W Pucku był ongiś zwyczaj próbowania każdej nowej partii piwa z puckiego browaru. Kompania piwoszów napełniała nim kufle i z każdego ulewano po trochu na ławę, po czym siadali na niej mocno i twardo sędziowie. Jeżeli piwo było dobrrze uwarzone, można się było podnieść jedynie z wielkim wysiłkiem i olbrzymią dziurą na siedzeniu. A że rybacka brać nosiła na ogół spodnie skórzane , łatwo wymiarkować, jak tęgie bywało puckie piwo. Nawiązując do tej tradycji proponujemy wam piwo warzone z najlepszych odmian chmielu i słodu - idealne połączenie mocy i łagodnego smaku."Simon
Comment
-
Comment