Zrób to sam, czyli piszemy własną knigę :D

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Cyrkonia
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2001.10
    • 1936

Zrób to sam, czyli piszemy własną knigę :D

No więc zaczynami.
    PIVARIA podjął już próby i negocjacje w sprawie wydania "naszej" książki. Więc sprawa jest jak najbardziej poważna.
    Proponuję więc, żeby każdy podał jak widzi mu się taka "nasza" książka/księga browarów.
    a dokładniej:
    - jakie treści
    - wygląd, itp.

Wiadomo że wydanie książki kosztuje. Koszty można obniżyć, no i przez to oczywiście cenę książki, jeśli wpakuje się troche reklam. Więc dobrze by było żeby każdy kto może pomyślał o jakichś kontaktach z browarami (bary, pub'y też), które zachciałyby wspomóc nasz trud (czytaj: reklama)

Więc DO DZIEŁA !!!!!!!!!!!!!!!!!!
    www.stat-gra.pl
  • Małażonka
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.03
    • 4602

Jak już pisałam wcześniej chętnie pomogę, ale jak według mnie ma wyglądać ta książka - zastanowię się w godzinach popołudniowych (razem z Ironkiem), gdyż teraz mam co robić w robocie...

Comment

• kishar
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2003.10
      • 1691

np:
      opis rodzajów piwa i wskazane w jakiego rodzaju naczynach je spożywać
      najlepiej
      zaprezentowanie piw z różnych regionów świata które najlepiej spróbować

Comment

• pivaria
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2001.03
        • 1538

WITAM

Alleluja i do przodu! jak już kiedyś ktoś powiedział (był to JP II).
        Cenne są wszystkie pomysły ale - bo zawsze jest jakieś ALE - :
        - książka będzie określonego formatu, tj. takiego książkowego w standardzie
        - zapraszamy każdego chętnego do współredagowania - potrzebni są ludzie piszący!!! Czy muszę dodawać, że za BÓG ZAPŁAĆ? (każdy wspomagający piórem dostanie jednak darmowy egzemplarz autorski)
        - dzieło będzie traktowało o birofilii jako takiej oraz o piwowarstwie i jego historii

pzdr
        PIVARIA - Z MIŁOŚCI DO PIWA!
        www.pivaria.pl
        https://www.facebook.com/pages/Pivar...72566796087490

Comment

• breslauer
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2002.05
          • 2690

kishar napisał(a)
          np:
          opis rodzajów piwa i wskazane w jakiego rodzaju naczynach je spożywać
          najlepiej
          zaprezentowanie piw z różnych regionów świata które najlepiej spróbować
          Sądzę, że tu raczej chodzi o księgę piw i browarów POLSKICH i to zarówno tych obecnie dostępnych na rynku, jak i tych już nieistniejących.
          Ze swojej strony głosowałbym raczej za publikacją w wersji elektronicznej - o niebo niższe koszty produkcji, a na płytkę (lub może dwie) wchodzi naprawdę dużo materiału. Książka, która miałaby zawierać to samo, co dajmy na to płytka, musiałaby liczyć kilkaset stron tekstu i zdjęć, a to są przecież straszne koszty ...

Comment

• Cyrkonia
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2001.10
            • 1936

No o tym tez myślałam
            Podział na regiony, a później opis browarów istniejących i nieistniejących - ich historia. Do tego płytka z dodatkowymi zdjęciami, opisami piw produkowanych kiedyś i dziś + np. zbiór etykiet, podstawek, kapsli, porcelanek, butelek i wszelkich innych staroci (oczywiście chodzi o fotki). Takie kompendium wiedzy.
            Myślę jednak że trzeba zacząć od czegoś zdecydowanie prostszego wykorzystując to co już mamy.
            www.stat-gra.pl

Comment

• becik
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛
              • 2002.07
              • 14999

pivaria napisał(a)
              - dzieło będzie traktowało o birofilii jako takiej oraz o piwowarstwie i jego historii
              w sumie pozycji o piwowarstwie i jego historii juz trochę było, co ta pozycja nowego miałaby wnosić? Kolejna wersja o piwe w Babilonie i Egipcie? O procesie warzenia piwa wcześniej i teraz? Kolejny raz "o santa di Varka"? . Również mija się z celem opisywanie piw ze swiata (tych ponć najciekawszych), to też juz było, kto dokonywałby selekcji?, Gatunków piw na świecie jest (osmiele sie to napisać) kilkaset tysięcy nie mówiąc już o nieistniejących. Byłaby to kolejna "łapanka" z przypadku. Natomiast co innego gdyby była to powiedzmy seria książek/broszur bardziej tematycznych, np Mikrobrowary w Polsce po 1989 roku, temat bardzo ciekawy, opisujący wszytskie małe browary, otwarte i zamknięte, opatrzone zdjęciami browarów, etykiet innych birofili. Bądz np. cykl o histroii piwowarstwa i browarnictwa w woj pomorskich (oraz poźniej w innych) po 1945 lub ogólnie od znanych początków. Opisy wszystkich historycznych browarów wraz ze wspołczesnymi, reklamy, butelki, etykiety. Własnie takich pozycji brak na naszym rynku.
              Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• Cyrkonia
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2001.10
                • 1936

Może od razu zaznaczmy, że to ma być książka dotycząca POLSKICH browarów.
                Odczepmy się od zagranicznych.
                www.stat-gra.pl

Comment

• pivaria
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2001.03
                  • 1538

WIZJONERÓW BYŁO WIELU - pozwolę sobie strawestować wieszcza.
                  Ta publikacja będzie przede wszystkim o tym a raczej z tego co jest dostępne.
                  Mówiąc jaśniej to powstanie ona bazie archiwum BROWAR-u i PIVARII. Jak znam życie to problem jest zawsze ten sam: cholera a z czego ja mam to zrobić?
                  Co dacie to będzie.
                  I jeszcze sów parę na temat wersji elektronicznej.
                  Proszę bardzo, ale kto to ma zrobić? Ja nie bardzo - nie znam się na tym. Więc chyba będzie jeszcze jedna fajna książka - czy potrzebna? Myślę, że tak.
                  Zapraszam więc do pisania i jej współtworzenia.
                  PIVARIA - Z MIŁOŚCI DO PIWA!
                  www.pivaria.pl
                  https://www.facebook.com/pages/Pivar...72566796087490

Comment

• breslauer
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2002.05
                    • 2690

Ja trochę odbiję piłeczkę: parę słów na temat wersji książkowej - a kto ma to robić?
                    Owszem, materiału tekstowego i zdjęciowego na stronach browaru trochę jest, tylko co dalej? Słabo orientuję się w sprawach wydawniczych, ale coś mi przebłyskuje, że przygotowanie tekstu i zdjęć do druku to nie jest taka prosta sprawa. Zwłaszcza dotyczy to zdjęć: jeśli zdjęcia mają w druku wyjść czytelnie to i rozdzielczość musi być wysoka i papier odpowiedni, itd.
                    Swój głos oddaję za propozycją Becika - by nie próbować wkładać wszystkiego na siłę do jednej publikacji, tylko zrobić ciekawe "niszowe" wydawnictwa, jak już przez Becika wspomniane mikrobrowary po 1989; można pomyśleć o opisaniu działalności rozlewni piwa i etykiet przez nie stosowanych, o opisaniu historii browarów danego regionu czy województwa, o opisaniu browarów restauracyjnych itp.

Comment

• Rolek
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2001.08
                      • 1038

A może coś o "amatorszczyźnie"?

Historia browarów nie jest moją najmocniejszą stroną, ja osobiście skłaniałbym się ku "ubroszurowieniu" porad dotyczących domowego piwowarstwa. Tym bardziej, że tworzone obecnie wespół-wzespół artykuły stanowią wręcz idealny punkt wyjścia dla takowej publikacji, w jakiejkolwiek formie ona by nie była.
                      Zdaję sobie sprawę, że nie jest to temat dla większości forumowiczów, liczyłbym więc na odzew części warzącej .

Comment

• becik
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛
                        • 2002.07
                        • 14999

pivaria napisał(a)
                        Mówiąc jaśniej to powstanie ona bazie archiwum BROWAR-u i PIVARII. Jak znam życie to problem jest zawsze ten sam: cholera a z czego ja mam to zrobić?
                        Co dacie to będzie.
                        Pivaria, samo archiwum browaru czy Pivarii to za mało, jesli by ruszyc przykładowy temat Mikrobrowary po '89 roku, rzuca sie hasło na browar.biz, wynajduje się te browary co gdzie i jak, i każdy kto chętny deklaruje sią aby opracować jakiś browar (w formie wcześniej ustalonej), pojechać, zrobić zdjęcia, porozmawiać z włascicielami, wyszukać kolektybilia i przesłać Tobie, tu nie mozna sie opierać tylko na archiwach, trzeba ruszyc nasze cztery literki żeby zrobić cos naprawdę konkretnego. Na browar.biz chętnych do takiego działania napewno nie zabraknie i każdy będzie mogł pomóc w tym w czym może.
                        Chodzi o to aby publikacja nie było o wszytkim i o niczym jedynie na jakiś konkretny temat, a w naszej literaturze niestety takich brakuje.
                        Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• crizz
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2003.02
                          • 1255

Odp: A może coś o "amatorszczyźnie"?

Rolek napisał
                          Historia browarów nie jest moją najmocniejszą stroną, ja osobiście skłaniałbym się ku "ubroszurowieniu" porad dotyczących domowego piwowarstwa. Tym bardziej, że tworzone obecnie wespół-wzespół artykuły stanowią wręcz idealny punkt wyjścia dla takowej publikacji, w jakiejkolwiek formie ona by nie była.
                          Zdaję sobie sprawę, że nie jest to temat dla większości forumowiczów, liczyłbym więc na odzew części warzącej .
                          Popieram. Ale długa droga jeszcze przed nami, więc może poczekajmy, aż dział BA będzie mniej więcej kompletny.

Comment

• Cyrkonia
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2001.10
                            • 1936

breslauer napisał(a)
                            Ja trochę odbiję piłeczkę: parę słów na temat wersji książkowej - a kto ma to robić?
                            Może nie dość jasno to zostało wcześniej napisane...........
                            Najpierw materiał trzeba zebrać, a później złożyć.
                            Składaniem póki co to pewnie zajmie się Pivaria i ja.
                            Osoby chętne do pomocy mile widziane.
                            Ale przede wszyskim najpierw potrzebne są większe teksty - artykuły.
                            www.stat-gra.pl

Comment

• pjenknik
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2001.08
                              • 3388

Proponuję jakby dwie części. W pierwszej ogólnie, moze już bez tego babilonu i egiptu, jakie mamy gatunki, wspomniec o różnicach między porterem bałtyckim i angielskim, przywołać piwo grodziskie, Szczyżyc, a następnie opisać jak spożywać (temperatury i dobór szkła) i do czego (potrawy jakie piwo do jakiego jedzenia) oraz w jaki sposób nalewać.
                              W drugiej konkretnie o browarach w Polsce.
                              Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

Comment

Przetwarzanie...
                              X