Zrób to sam, czyli piszemy własną knigę :D

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • adam16
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2001.02
    • 9865

Zaś co to tego, że nie chce się dzielić wiedzą, nie mogę się zgodzić. Wystarczy przeglądnąć forum jak i artykuły na Browarze. Zresztą o ile dobrze pamiętam, to publikował coś w Pivarii.
    PS.
    Nie mam zamiaru zakładać fanklubu Krzysia
    Ostatnia zmiana dokonana przez adam16; 2004-01-10, 13:36.
    Browar Hajduki.
    adam16@browar.biz
    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

Comment

• becik
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛
      • 2002.07
      • 14999

Krzysiu nie chce aby jego materiały były opublikowane w książce, a nie to że w ogóle ich nie publikuje, jego prawo i jego wola, jeśli chce zatrzymać wszystkie inf. jakie posiada na dnie szuflady lub wszelkie tajemnice zabrać do grobu proszę bardzo tylko później jeśli już coś takiego sie ukaże to znając życie będą komentarze, że mało informacji, to było tak, a nie inaczej itp itd.
      Szczerze mówiąc ja nie rozumiem braku chęci podzielenia się informacjami przy ew. pracach nad książką ale szanuję te wolę.

Pomału jak widzę rodzą się konkrety jeśli chodzi o browary, ustalono, że na początek maja byc po 1945 roku, proponuję temat jeszcze bardziej usystematyzować, mianowicie, mikrobrowary + browary restauracyjne po 1989 r., następnie w formie dwóch- trzech broszurek/książek alfabetycznie opisać historię browarów (wydania na zasadzie A-N, 0-P w przypadku większych browarów mozna je zrobić osobno), czy proponowalibyście aby zrobic to obecnymi województwami? Oczywiście w tym wydaniu powinny sie znależć browary zamkniete w kilka lat po wojnie jak np. Wieluń, Wyrzysk, Głuchołazy czy Nowy Tomyśl, co Wy na to?
      Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• breslauer
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2002.05
        • 2690

becik napisał(a)
        Pomału jak widzę rodzą się konkrety jeśli chodzi o browary, ustalono, że na początek maja byc po 1945 roku, proponuję temat jeszcze bardziej usystematyzować, mianowicie, mikrobrowary + browary restauracyjne po 1989 r., następnie w formie dwóch- trzech broszurek/książek alfabetycznie opisać historię browarów (wydania na zasadzie A-N, 0-P w przypadku większych browarów mozna je zrobić osobno), czy proponowalibyście aby zrobic to obecnymi województwami? Oczywiście w tym wydaniu powinny sie znależć browary zamkniete w kilka lat po wojnie jak np. Wieluń, Wyrzysk, Głuchołazy czy Nowy Tomyśl, co Wy na to?
        Becik, jeśli decydujemy się na opis browarów po 1945 r., to ja mam jeszcze jeden pomysł: może w takim razie opisać poszczególne zakłady piwowarsko-słodownicze, których powstało przecież sporo po wojnie? Temat mógłby być o tyle ciekawy, że nazwy tych przedsiębiorstw często przewijają się w artykułach lub książkach, ale nie zawsze wiadomo, jakie to browary wchodziły w skład tych czy innych zakładów. Na samym Dolnym Śląsku były przecież np. Wałbrzyskie Zakłady Piwowarsko-Słodownicze, Kłodzkie Zakłady Piwowarsko-Słodownicze, Wrocławskie Zakłady P-S i Legnickie Zakłady P-S.
        Co reszta na to? W skład takich zakładów wchodziło na ogół około 3-4 browarów (czasami więcej), więc nie jest to tak wielka ilość, która nie zmieściłaby się w broszurze. Przy 3 lub 4 browarach można już zaprezentować w miarę bogaty materiał - nawet w druku.

Comment

• becik
          🥛🥛🥛
          • 2002.07
          • 14999

masz na myśli "korporację" kilku browarów wchodzących w skład przykładowych Zakładów Piwowarsko -Słodowniczych (coś a la jak np. z mojego regionu Warszawskie Zakłady Piwowarskie) czy tylko same słodownie? Jesli dany browar wchodził kiedyś w skład jakichś tam Zakładów Piwowarsko Słodowniczych to był w tym "tajemnym kręgu" tylko przez pewien czas i te informacje byłyby wyszczególnione w historii danego browaru, nie wiem czy dobrze Cię zrozumiałem ale sugerujesz opis browarów własnie po Z.P-S, a nie po samych browarach?
          W takim wypadku musisz sobie zdawać sprawę, że "czlonkowie" takich ZPS sie zmieniały, raz jeden browar nalezał do jednych, raz do drugich, więc jak w takim wypadku określić czy dany browar opisywać w ZPS 1 czy ZPS 2?

Moja propozycja jest taka aby zacząć od czegos najłatwiejszego i najprostszego czyli od mikrobrowarów, kto może skupia się na okolicznym mikrusie, zbiera materiały informacje, a szczegoły pozostałych browarów powojennych jak i co zrobic można będzie omówić spokojnie przy piwku na zywieckiej gieldzie
          Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• arzy
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2002.06
            • 2814

przysłuchując się rozmowie jestem za broszurami
            same zalety - nie trzeba za jednym razem wydawać kupe kasy, a i na półce ładnie się prazentuje
            "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
            Bractwo Piwne
            Skład Piwa
            Piszę poprawnie po polsku!

Comment

• Ka_Dar
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2003.03
              • 248

becik napisał(a)
              W takim wypadku musisz sobie zdawać sprawę, że "czlonkowie" takich ZPS sie zmieniały, raz jeden browar nalezał do jednych, raz do drugich, więc jak w takim wypadku określić czy dany browar opisywać w ZPS 1 czy ZPS 2?
              Z kronikarskiego obowiązku potraktuj je w osobnym rozdziale.

Comment

• Krzysiu
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2001.02
                • 14936

breslauer napisał
                Masz rację Adamie, uniosłem się. Ale gościu mnie po prostu niemożebnie .. hm ... zdenerwował powiedzmy...
                No i niepotrzebnie się tak podniecasz. Ja dbam jedynie o swoje prawa autorskie - z doświadczenia wiem, że nader często autorzy publikacji nie zawracają sobie tym głowy. A że marudzę przy tym, to dlatego, że wiem, ile zachodu i pieniędzy kosztuje wydanie drukiem czegokolwiek. Wydałem sam i w różnych grupach sporo książek i gazet, więc mam o tym jakieś pojęcie. Jak nie wierzysz, to przejdź się do Biblioteki Uniwersyteckiej i sprawdź w katalogu autorów.

Zarzut postawy antyforumowej jest nie tylko z gruntu chybiony, ale wręcz kłamliwy i obraźliwy. Przejrzyj sobie forum w dziale "historia", przejrzyj sobie artykuły i galerię i zbadaj, kto i co napisał. Jestem na tym forum niemal od samego początku, wypowiadałem się, publikowałem różne rzeczy i bywałem na imprezach. To jakoś ciebie nie pamiętam z tych imprez, więc nie mów, że jestem antyforumowy.

A na koniec podchwytliwe pytanie: kto ma sfinansować druk tejże knigi? Autorzy ze składek? A jeśli ktoś inny to sfinansuje i zechce na tym zarobić, to dlaczego ja mam swoję pracę dać gratis? A kto zajmie się dystrybują? będziesz woził paki papieru na giełdy?

Jeśłi odpowiedzi na takie pytania i inne też będą jasne i zrozumiałe, wtedy będę gotów właczyć się do pracy.

Comment

• Krzysiu
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2001.02
                  • 14936

becik napisał(a)
                  Krzysiu nie chce aby jego materiały były opublikowane w książce, a nie to że w ogóle ich nie publikuje, jego prawo i jego wola, jeśli chce zatrzymać wszystkie inf. jakie posiada na dnie szuflady lub wszelkie tajemnice zabrać do grobu proszę bardzo tylko później jeśli już coś takiego sie ukaże to znając życie będą komentarze, że mało informacji, to było tak, a nie inaczej itp itd.
                  Szczerze mówiąc ja nie rozumiem braku chęci podzielenia się informacjami przy ew. pracach nad książką ale szanuję te wolę.
                  Część powodów już wyłuszczyłem. A konkretny przykład - pierwsze spisy browarów wykonane przez mnie (pomijając ich jakość, dostęp do materiałów jest u nas bardzo trudny)zacząłem rozdawać na początku lat dziewięćdziesiątych. Przekazałem znajomym kolekcjonerom kilkadziesiąt egzemplarzy w czterech chyba kolejnych wersjach. Do czasu, kiedy to na którejś giełdzie zaproponowano mi kupienie spisu browarów - zrobionego przez mnie. To mnie wyleczyło z działalności charytatywnej.

Comment

• pivaria
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2001.03
                    • 1538

Pora abym co nieco powiedział:
                    Pojawia się sporo pytań i sugestii.
                    Jeśli chodzi o finanse to:
                    - wszystko zależy od nakładu i objętości
                    - koszt druku biorę na SIEBIE: ale warunek: będą przedpłaty!!!
                    - przewiduję rozliczenie z autorami: żadne miliony a jedynie partycypowanie w ewentualnych zyskach po odliczeniu kosztów (nic nie zostaje nic nie zarabiamy - to chyba uczciwe?)

KSZTAŁT

- sensowny wydaje się pomysł z broszurami
                    - sensownie jest też zastosować podział od A do Z
                    - niezły jest pomysł z kresowymi browarami - to może być nawet osobny dodatek. Idąc tym tropem to można sporo innych dodatków zrobić

ZAWARTOŚĆ

- nadal nie wiadomo co ma tam być: ja np. nie jestem obeznany z piwowarstwem. Bliższa mi jest historia i skłaniałbym się w tę stronę... Są jednak koledzy i koleżanki którzy widzieliby info nt. sposobów warzenia itp.
                    Więc powstaje tu pytanie: jak ożenić spis browarów od A do Z i do tego jeszcze dodać piwowarstwo???

NOŚNIK

- płyta CD czy książka? Ja mam przełożenie na drukarnię a nie na tłocznię: mówiąc prościej: jeśli znajdzie się ktoś kto pociągnie ten projekt finansowo i organizacyjnie to proszę bardzo: niech będzie CD. Jeśli się nie znajdzie to zamknijmy ten temat i przyjmijmy, że będzie to jednak wydawnictwo papierowe.

A teraz pora na zajęcie się tematami do pierwszej broszury. Ochotnicy wystąp!

PS -Breslauer - dostałem CD z Twoją pracą o pw Wrocławiu - kawał pięknej roboty!!! Aż chciałoby się drukiem to wydać...

PIVARIA - Z MIŁOŚCI DO PIWA!
                    www.pivaria.pl
                    https://www.facebook.com/pages/Pivar...72566796087490

Comment

• becik
                      🥛🥛🥛
                      • 2002.07
                      • 14999

pivaria napisał(a)

KSZTAŁT
                      - sensowny wydaje się pomysł z broszurami
                      - sensownie jest też zastosować podział od A do Z
                      - niezły jest pomysł z kresowymi browarami - to może być nawet osobny dodatek. Idąc tym tropem to można sporo innych dodatków zrobić
                      ZAWARTOŚĆ
                      - nadal nie wiadomo co ma tam być: ja np. nie jestem obeznany z piwowarstwem. Bliższa mi jest historia i skłaniałbym się w tę stronę... Są jednak koledzy i koleżanki którzy widzieliby info nt. sposobów warzenia itp.
                      Więc powstaje tu pytanie: jak ożenić spis browarów od A do Z i do tego jeszcze dodać piwowarstwo???
                      NOŚNIK
                      - płyta CD czy książka?
                      co do kształtu to jak juz ustalono, seria tematycznych broszurek, a sposób opisu powojennych browarów alfabetycznie wydaje sie być najlepszym, czy mikrobrowary po 1989 mają mieć osobną broszurkę czy ujmie się je ogólnie?
                      Temat sposobów warzenia moze byc ujęty w broszurce tylko i wyłącznie na ten temat, bezsensowne byłoby łączenie historii browarów i opisów warzenia piwa
                      tylko i wyłącznie książka

Comment

• Cocobango
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2002.04
                        • 818

...wiadomo coś o planowanym nakładzie i sposobie rozpowszechniania?

Comment

• breslauer
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2002.05
                          • 2690

Krzysiu napisał(a)
                          No i niepotrzebnie się tak podniecasz. [...]
                          Wybacz. Może za bardzo emocjonalnie podszedłem do tematu, bo może za bardzo chciałbym, by jakaś publikacja browarowa powstała ...
                          A co spotkań, to już ponad dwa lata temu spotkaliśmy się we Wrocławskim Klubie Kolekcjonerów i na pewno rozmawialiśmy chwilę też na giełdzie w Świebodzicach w roku 2002.

Comment

• Krzysiu
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2001.02
                            • 14936

breslauer napisał(a)
                            ...A co spotkań, to już ponad dwa lata temu ...
                            To pamiętam, mówiłem o spotkaniach forumowych.

Comment

• sensor
                              Kapitan Lagerowej Marynarki
                              • 2001.02
                              • 817

[QUOTE]becik napisał(a)
                              Gatunków piw na świecie jest (osmiele sie to napisać) kilkaset tysięcy nie mówiąc już o nieistniejących.

Dokładniej mówiąc trochę ponad 50 ( bynajmniej nie tysięcy).

Pomysł napisania książki uważam za świetny, tym bardziej że na forum udziela się kilkunastu potencjalnych, dobrych autorów - praktyków ( teoretyków jest na rynku wielu i sami widzicie jak wygląda polska, piwna bibliografia).

Jeżeli pomysł doczeka się realizacji oferuję swoją pomoc.
                              Dowiedz się więcej o piwie - www.piwoznawcy.pl
                              Kursy, szkolenia, raporty sensoryczne.

Comment

• becik
                                🥛🥛🥛
                                • 2002.07
                                • 14999

[QUOTE]sensor napisał(a)
                                becik napisał(a)
                                Gatunków piw na świecie jest (osmiele sie to napisać) kilkaset tysięcy nie mówiąc już o nieistniejących.

Dokładniej mówiąc trochę ponad 50 ( bynajmniej nie tysięcy).
                                miałem na myśli marki piw

Comment

Przetwarzanie...
                                X