A czy o histori tych polskich browarów też będziecie się rozpisywać, bo jeśli tak to dużo tego będzie!
Zrób to sam, czyli piszemy własną knigę :D
Collapse
X
-
pjenknik napisał(a)
Proponuję jakby dwie części. W pierwszej ogólnie, moze już bez tego babilonu i egiptu, jakie mamy gatunki, wspomniec o różnicach między porterem bałtyckim i angielskim, przywołać piwo grodziskie, Szczyżyc, a następnie opisać jak spożywać (temperatury i dobór szkła) i do czego (potrawy jakie piwo do jakiego jedzenia) oraz w jaki sposób nalewać.
W drugiej konkretnie o browarach w Polsce.
o gatunkach, o porterze i grodziszu pisał juz Przemek Wiśniewski, o tym w czym pić, jak, jakie piwo i z czym jeść też już ktoś gdzieś opisał (musze poszukać tę pozycję jedna kulinarną mam), konkretnie o browarach...ale których? powojennych, istniejących, przedwojennych? Upieram sie aby była/-y to pozycja nowatorska, coś wnoszącego, cos czego nie było jeszcze na naszym rynkuGdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
Comment
-
-
książka von przemasa ukazała sie dawno temu i nie jest powszechnie dostępna. Myślę o browarach współczesnych, ale można by zachaczyć o wszystkie powojenne. Wiem, że w niejednej książce było o tym co z czym i jak, ale w ostatnio wydanych nic takiego nie widziałem. Chociaż nie czytałem "Prosto z pipy"
Comment
-
-
Cyrkonia napisała
Wiadomo że wydanie książki kosztuje
Pivaria napisał
słó parę na temat wersji elektronicznej.Proszę bardzo, ale kto to ma zrobić? Ja nie bardzo - nie znam się na tymOstatnia zmiana dokonana przez biermann; 2004-01-07, 23:57."Zawsze pamietaj o przewidywalności głupoty"
Hare piwo, hare piwo, piwo, piwo, hare, hare
Hare sex, hare sex, sex, sex hare, hare
Hare muza, hare muza, muza, muza, hare, hare
Hare siec, hare siec, piwo, sex, muza, hare.
Comment
-
-
pjenknik napisał(a)
zachaczyć
w razie możliwości i ja będę służyć chętnie pomocą.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
biermann napisał(a)
Cyrkonia napisała
Najwięcej z tego poza wkładem własnym autorów - druk i papier - a zatem forma elektroniczna na dzień dobry byłaby spoooooro tańsza
Co do różnic. Skład drukowanej a elektronicznej jest chyba raczej inny. Do druku, to można i w MsWord zmajstrowac knigę, a elektroniczna to już raczej jako prezentacja multimedialna. Lub najlepiej forma np. strony www na płytce.
Więc wydaje mi się że jest to spora różnica w konstruowaniu.
P.S. tak na marginesie. Nie wiem jak inni, ale ja lubię mieć na półce fizycznie istniejącą książkę. Taką z kartkami, okładkami itp., którą mogę w każdej chwili wziąć do ręki i choćby pooglądać. Odpalanie płytki i siedzenie przy monitorze żeby "preczytać książkę" jakoś mi się nie uśmiecha.
Comment
-
-
Cyrkonia napisał(a)
Nie wiem jak inni, ale ja lubię mieć na półce fizycznie istniejącą książkę. Taką z kartkami, okładkami itp., którą mogę w każdej chwili wziąć do ręki i choćby pooglądać. Odpalanie płytki i siedzenie przy monitorze żeby "preczytać książkę" jakoś mi się nie uśmiecha.Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl
Comment
-
-
Cyrkonia napisał(a)
Nie wiem jak inni, ale ja lubię mieć na półce fizycznie istniejącą książkę. Taką z kartkami, okładkami itp., którą mogę w każdej chwili wziąć do ręki i choćby pooglądać. Odpalanie płytki i siedzenie przy monitorze żeby "preczytać książkę" jakoś mi się nie uśmiecha.
To mówiłem ja, Celt BibliotekarzNie było Ciebie tyle lat! Myślałem, że nie wrócisz już (Krystyna Prońko - koniec cytatu)
Comment
-
-
Z męskiego, szowinistycznego, punktu widzenia to różnica pomiędzy książką drukowaną a taką na płytce CD jest taka jak pomiędzy żywą babą a dmuchaną lalką.
Comment
-
-
Książka ma swoją magię..., choć nie powiem, że płytka zrobiona przez Breslauera jest bardzo ciekawa i zrobiona profesjonalnie. Jednak według mnie to jest jak ze zdjęciami (pełnymi magii) i kamerą wideo (za którą już nie przepadam). Tak więc jak mamy coś robić - to tylko książkę!
Comment
-
-
No to po 25 postach ustalono, że będzie to książka. Popieram opinię becika, co do zawartości. Szkoda czasu i pieniędzy na kolejną wielką księgę piw i browarów, etykiet, wafli, szkieł i zająców w piwie. To już było.
Ale co ma być. Cykl (zbiór) monografii ? Wybór "twórczości" literackiej z forum ?
Comment
-
-
pivaria napisał(a)
Z męskiego, szowinistycznego, punktu widzenia to różnica pomiędzy książką drukowaną a taką na płytce CD jest taka jak pomiędzy żywą babą a dmuchaną lalką.
Chyba że zastosować rozwiązanie kompromisowe - przy historii danego browaru zamieścić np. przykładowe zdjęcia i etykiety z zaznaczeniem, iż pełny wybór zdjęć znajduje się na dołączonej do książki płycie CD.
Comment
-
-
Cyrkonia napisał(a)
Składaniem póki co to pewnie zajmie się Pivaria i ja.
Osoby chętne do pomocy mile widziane.browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]
Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]
Comment
-
-
EXTRA - chętnie PIWOHOLIKU skorzystam z Twojej pomocy. Reszta na PW.
Ale, ale - co z resztą chętnych do roboty? Kto w końcu zadeklaruje się opracować jakiś konkretny temat?
Pora aby nadać rozdziałom jakieś ramy i nazwać je...
Comment
-
-
Koncepcja Breslauera z dołączoną płytą z galerią zdjęć i innych ilustracji jest dość ciekawa. Jej zaletą jest to, że wystarcza "ekranowa" rozdzielczość zdjęć, czyli ledwie 72 pixele na cal, oraz możliwość zamieszczenia wielu fotografi (rysunków), co w druku ze względu na koszty i objętość dzieła raczej nie przejdzie.
No i byłaby to zdaje się nowość na rynku ksiąg "birofilistycznych"
Ale zdaje się nie ma konsensusu co do najważniejszego - konkretnego TEMATU naszego wiekopomnego dzieła.
Cyrkonio droga - skład książki do druku przy pomocy MsWorda wydaje mi się niemożliwy - jeśli oczywiście myślimy o profesjonalnej książce z ilustracjami itp., a nie o skrypcie. Wedle mojej wiedzy do tego służą programy typu Quark czy Adobe Illustrator, co do których moja wiedza niestety ogranicza się do tego, że sąbigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
Rock, Honor, Ojczyzna
Comment
-
Comment