Zrób to sam, czyli piszemy własną knigę :D

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mwa
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2003.01
    • 5071

A czy o histori tych polskich browarów też będziecie się rozpisywać, bo jeśli tak to dużo tego będzie!
    Pozdrawiam Cię !!!!

Comment

• becik
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛
      • 2002.07
      • 14999

pjenknik napisał(a)
      Proponuję jakby dwie części. W pierwszej ogólnie, moze już bez tego babilonu i egiptu, jakie mamy gatunki, wspomniec o różnicach między porterem bałtyckim i angielskim, przywołać piwo grodziskie, Szczyżyc, a następnie opisać jak spożywać (temperatury i dobór szkła) i do czego (potrawy jakie piwo do jakiego jedzenia) oraz w jaki sposób nalewać.
      W drugiej konkretnie o browarach w Polsce.
      SZCZYRZYC
      o gatunkach, o porterze i grodziszu pisał juz Przemek Wiśniewski, o tym w czym pić, jak, jakie piwo i z czym jeść też już ktoś gdzieś opisał (musze poszukać tę pozycję jedna kulinarną mam), konkretnie o browarach...ale których? powojennych, istniejących, przedwojennych? Upieram sie aby była/-y to pozycja nowatorska, coś wnoszącego, cos czego nie było jeszcze na naszym rynku
      Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• pjenknik
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2001.08
        • 3388

książka von przemasa ukazała sie dawno temu i nie jest powszechnie dostępna. Myślę o browarach współczesnych, ale można by zachaczyć o wszystkie powojenne. Wiem, że w niejednej książce było o tym co z czym i jak, ale w ostatnio wydanych nic takiego nie widziałem. Chociaż nie czytałem "Prosto z pipy"
        Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

Comment

• biermann
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2001.09
          • 2552

Cyrkonia napisała
          Wiadomo że wydanie książki kosztuje
          Najwięcej z tego poza wkładem własnym autorów - druk i papier - a zatem forma elektroniczna na dzień dobry byłaby spoooooro tańsza

Pivaria napisał
          słó parę na temat wersji elektronicznej.Proszę bardzo, ale kto to ma zrobić? Ja nie bardzo - nie znam się na tym
          Wydaje mi się raczej na pewno, że skład komputerowy, obróbka tekstu i obrazów jest identyczny dla wersji elektronicznej i papierowej. Przecież przygotowanie do druku to też tylko odpowiednia forma pliku zgranego na dysk i dostarczonego do naświetlarni czy bezpośrednio do drukarni. Pisze się tak samo trzebaby sie tylko dowiedzieć - tam gdzie wypalają płyty - w jakiej formie mają być dostarczane pliki. Ale jest to sprawa wtórna bo tak czy siak trzeba wszystkie teksty wkelpac i obrobic, to samo się tyczy grafiki, a na nośnik (papierowy czy elektroniczny) można się zdecydować prawie na samym końcu - gdy będą znani ewentualni sponsorzy
          Ostatnia zmiana dokonana przez biermann; 2004-01-07, 23:57.
          "Zawsze pamietaj o przewidywalności głupoty"
          Hare piwo, hare piwo, piwo, piwo, hare, hare
          Hare sex, hare sex, sex, sex hare, hare
          Hare muza, hare muza, muza, muza, hare, hare
          Hare siec, hare siec, piwo, sex, muza, hare.

Comment

• ART
            mAD'MINd
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2001.02
            • 23977

pjenknik napisał(a)
            zachaczyć
            cha cha

w razie możliwości i ja będę służyć chętnie pomocą.
            - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
            - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
            - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• Cyrkonia
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2001.10
              • 1936

biermann napisał(a)
              Cyrkonia napisała

Najwięcej z tego poza wkładem własnym autorów - druk i papier - a zatem forma elektroniczna na dzień dobry byłaby spoooooro tańsza

To chyba trzeba przypomnieć, że wstępne rozmowy w sprawie druku już się odbyły. Więc chodzi o wersję drukowaną a nie elektroniczną książki.
              Co do różnic. Skład drukowanej a elektronicznej jest chyba raczej inny. Do druku, to można i w MsWord zmajstrowac knigę, a elektroniczna to już raczej jako prezentacja multimedialna. Lub najlepiej forma np. strony www na płytce.
              Więc wydaje mi się że jest to spora różnica w konstruowaniu.

P.S. tak na marginesie. Nie wiem jak inni, ale ja lubię mieć na półce fizycznie istniejącą książkę. Taką z kartkami, okładkami itp., którą mogę w każdej chwili wziąć do ręki i choćby pooglądać. Odpalanie płytki i siedzenie przy monitorze żeby "preczytać książkę" jakoś mi się nie uśmiecha.
              www.stat-gra.pl

Comment

• Ahumba
                🥛🥛🥛🥛
                • 2001.05
                • 9087

Cyrkonia napisał(a)
                Nie wiem jak inni, ale ja lubię mieć na półce fizycznie istniejącą książkę. Taką z kartkami, okładkami itp., którą mogę w każdej chwili wziąć do ręki i choćby pooglądać. Odpalanie płytki i siedzenie przy monitorze żeby "preczytać książkę" jakoś mi się nie uśmiecha.
                Książka to książka. Czas, który miałbym stracić przy komputerze na czytanie książki nawet najbardziej interesującej mnie wolałbym wykorzystać na buszowanie po forum
                Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

Comment

• celt_birofil
                  † 2017 Piwosz w Raju
                  • 2001.09
                  • 4469

Cyrkonia napisał(a)
                  Nie wiem jak inni, ale ja lubię mieć na półce fizycznie istniejącą książkę. Taką z kartkami, okładkami itp., którą mogę w każdej chwili wziąć do ręki i choćby pooglądać. Odpalanie płytki i siedzenie przy monitorze żeby "preczytać książkę" jakoś mi się nie uśmiecha.
                  Popieram koleżankę zdecydowanie i stanowczo. Książki tylko drukowane!
                  To mówiłem ja, Celt Bibliotekarz
                  Nie było Ciebie tyle lat! Myślałem, że nie wrócisz już (Krystyna Prońko - koniec cytatu)

Comment

• pivaria
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2001.03
                    • 1538

Z męskiego, szowinistycznego, punktu widzenia to różnica pomiędzy książką drukowaną a taką na płytce CD jest taka jak pomiędzy żywą babą a dmuchaną lalką.

PIVARIA - Z MIŁOŚCI DO PIWA!
                    www.pivaria.pl
                    https://www.facebook.com/pages/Pivar...72566796087490

Comment

• Małażonka
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2003.03
                      • 4602

Książka ma swoją magię..., choć nie powiem, że płytka zrobiona przez Breslauera jest bardzo ciekawa i zrobiona profesjonalnie. Jednak według mnie to jest jak ze zdjęciami (pełnymi magii) i kamerą wideo (za którą już nie przepadam). Tak więc jak mamy coś robić - to tylko książkę!

Comment

• grzech
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2001.04
                        • 4592

No to po 25 postach ustalono, że będzie to książka. Popieram opinię becika, co do zawartości. Szkoda czasu i pieniędzy na kolejną wielką księgę piw i browarów, etykiet, wafli, szkieł i zająców w piwie. To już było.
                        Ale co ma być. Cykl (zbiór) monografii ? Wybór "twórczości" literackiej z forum ?

Comment

• breslauer
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2002.05
                          • 2690

pivaria napisał(a)
                          Z męskiego, szowinistycznego, punktu widzenia to różnica pomiędzy książką drukowaną a taką na płytce CD jest taka jak pomiędzy żywą babą a dmuchaną lalką.
                          Może nie używajmy sformułowania "książka na CD", bo to może nie brzmi najszczęśliwiej, lecz "opracowanie na CD". Pewnie, że mieć książkę na półce jest przyjemnie, tylko dajmy na to, że chcemy opisać historię jakiegoś browaru w naszej książce: wypadałoby zamieścić zdjęcia i pocztówki pokazujące budynki browaru od czasów najstarszych do najnowszych; pokazać zdjęcia i pocztówki firmowych knajp; zdjęcia kufli, szklanek, kapsli i patentów, butelek, podstawek, etykiet i to nie na zasadzie "co nam wpadnie w ręce", ale w miarę możliwości wszystkie tak, aby pokazać dany browar w całym jego otoczeniu, by pokazać, że z opisywanym browarem związana była jakaś kultura picia piwa, że browar był obecny w regionie i zaznaczał w nim swoją obecność. Krótko mówiąc - do jednego browaru będzie to około kilkuset zdjęć i skanów. W takim wypadku wyjdzie nam 12-tomowa encyklopedia ...
                          Chyba że zastosować rozwiązanie kompromisowe - przy historii danego browaru zamieścić np. przykładowe zdjęcia i etykiety z zaznaczeniem, iż pełny wybór zdjęć znajduje się na dołączonej do książki płycie CD.

Comment

• jerzy
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2001.10
                            • 4707

Cyrkonia napisał(a)
                            Składaniem póki co to pewnie zajmie się Pivaria i ja.
                            Osoby chętne do pomocy mile widziane.
                            Skanowaniem i obróbką zdjęć oraz składem książki i przygotowaniem jej do druku mogę się zająć - znam się na tym bardzo dobrze.
                            browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

Comment

• pivaria
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2001.03
                              • 1538

EXTRA - chętnie PIWOHOLIKU skorzystam z Twojej pomocy. Reszta na PW.
                              Ale, ale - co z resztą chętnych do roboty? Kto w końcu zadeklaruje się opracować jakiś konkretny temat?
                              Pora aby nadać rozdziałom jakieś ramy i nazwać je...

PIVARIA - Z MIŁOŚCI DO PIWA!
                              www.pivaria.pl
                              https://www.facebook.com/pages/Pivar...72566796087490

Comment

• iron
                                🍼🍼
                                • 2002.08
                                • 6771

Koncepcja Breslauera z dołączoną płytą z galerią zdjęć i innych ilustracji jest dość ciekawa. Jej zaletą jest to, że wystarcza "ekranowa" rozdzielczość zdjęć, czyli ledwie 72 pixele na cal, oraz możliwość zamieszczenia wielu fotografi (rysunków), co w druku ze względu na koszty i objętość dzieła raczej nie przejdzie.
                                No i byłaby to zdaje się nowość na rynku ksiąg "birofilistycznych"

Ale zdaje się nie ma konsensusu co do najważniejszego - konkretnego TEMATU naszego wiekopomnego dzieła.

Cyrkonio droga - skład książki do druku przy pomocy MsWorda wydaje mi się niemożliwy - jeśli oczywiście myślimy o profesjonalnej książce z ilustracjami itp., a nie o skrypcie. Wedle mojej wiedzy do tego służą programy typu Quark czy Adobe Illustrator, co do których moja wiedza niestety ogranicza się do tego, że są
                                bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
                                Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
                                Rock, Honor, Ojczyzna

Comment

Przetwarzanie...
                                X