Mam pytanie .Jak się odbywa pasteryzacja w przepływie?Czy jest skuteczniejsza od zwykłej tunelowej?Czy występuje tendencja do przerzucania się browarów z pasteryzacji tunelowej na tą w przepływie i dlaczego?
Pasteryzacja w przepływie
Collapse
X
-
Pasteryzacja tunelowa odbywa sie w opakowaniu, natomiast ta w przepływie przed rozlewem. Jest prostsza i tańsza. Latwiej jest rozgrzać rurkę fi 30 wraz z zawartością niż butelkę 1/2 litra. -
Pasteryzacja w przepływie jest po prostu ekonomiczniejsza i wydajniejsza. Tańsze urządzenie, tańsza eksploatacja (brak czynnika chłodzącego). Mniej strat - nie trzaskają butelki jak to ma czasem miejsce w pasteryzatorach tunelowych. Jest takze bardziej dokładna jeśli chodzi o JP (jednostki pasteryzacji).
Jedyna wada jakiej moznaby sie dopatrzyc to taka ze po pasteryzacji w przeplywie istnieje niewielka, ale istnieje, mozliwosc zakazenia mikrobiologicznego piwa.Comment
-
No i jeśli się nie mylę, to pasteryzacja w przepływie mniej szkodzi walorom smakowym piwa, co powinno być dla browarów najważniejsze, choć z reguły ważniejsze są kwestie ekonomiczne.bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
Rock, Honor, OjczyznaComment
-
Pasteryzacja w przepływie: wady i zalety...
Zalety pasteryzacji w przepływie:
- tańsze urządzenia i mniejsze gabaryty
- niższe zapotrzebowaie na energię - koszt energii
- większy wpływ na ilość jednostek pasteryzacji przy sprawnie działającym układzie regulacji,
Wady:
- konieczność utrzymania opakowań w niebywałej czystości wraz z całym otoczeniem tj. halą produkcyjną, urządzeniami na zewnątrz i powietrzem znajdującym się w hali;
- dbałość o wszystkie czynniki energetyczne - np. podczas zachwiania w wysokości napięcia w sieci może dość do zachwiania wartości temperatur i cisnień w poszczególnych sekcjach co wywoła oczywisty protest automatyki sterującej i alarm dla obsługi. W takim przypadku pozostaje przerwać produkcję i przeprowadzić sterylizację urządzeń.
A więc: czystość, czystość i czystość.Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
www.twojmalybrowar.plComment
-
Kemp napisał(a)
Do tej listy wad, dodałbym jeszcze ogromną czułość instalacji na wachnięcia parametrów pary technologicznej.Paskudna sprawa...
Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
www.twojmalybrowar.plComment
-
iron napisał(a)
No i jeśli się nie mylę, to pasteryzacja w przepływie mniej szkodzi walorom smakowym piwa, co powinno być dla browarów najważniejsze, choć z reguły ważniejsze są kwestie ekonomiczne.Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
www.twojmalybrowar.plComment
-
Zalety pasteryzacji w przepływie:
- tańsze urządzenia i mniejsze gabaryty
- niższe zapotrzebowaie na energię - koszt energii
- większy wpływ na ilość jednostek pasteryzacji przy sprawnie działającym układzie regulacji,
Wady:
- konieczność utrzymania opakowań w niebywałej czystości wraz z całym otoczeniem tj. halą produkcyjną, urządzeniami na zewnątrz i powietrzem znajdującym się w hali;
- dbałość o wszystkie czynniki energetyczne - np. podczas zachwiania w wysokości napięcia w sieci może dość do zachwiania wartości temperatur i cisnień w poszczególnych sekcjach co wywoła oczywisty protest automatyki sterującej i alarm dla obsługi. W takim przypadku pozostaje przerwać produkcję i przeprowadzić sterylizację urządzeń.
A więc: czystość, czystość i czystość.
kosztyComment
-
O co ci chodzi Adamie?
Przecież zawodowo zajmujesz się lub zamierzasz pasteryzacją w przepływie?
Prowokacja? Żebyśmy mówili: "nie, ta przepływowa nie jest taka zła..."?
Na mnie nie licz. Żadna pasteryzacja nie da tak dobrego piwa, jak jej brak...Comment
Related Topics
Collapse
-
19.11.2022 przed Poznańskimi Targami Piwa miałem okazję (w towarzystwie kilku kolegów z piwnej branży) odwiedzić jeden z najnowszych polskich browarów. Bo choć marka Za Miastem znana jest już od pięciu lat z kontraktów, to w tym roku piwa zaczęto warzyć u siebie. Zgodnie z nazwą browar...
-
Channel: Wielkopolskie
-
-
Kiedy według waszych informacji w polskich browarach/rozlewniach pojawił się proces pasteryzacji piwa?
-
Channel: Historia
2024-10-28, 14:44 -
-
Do Merklína nie dojedziemy pociągiem, choć taka stacja kolejowa znajduje się na sieci kolejowej České Republiky. Jednak jest zupełnie gdzie indziej bo koło Karlových Varů. Ten Merklín z browarkiem znajduje się około 30 km na południe od Pilzna, dojazd zapewniają autobusy ze stacji kolejowej...
-
Channel: Czechy
-
-
"klassisch – modern – experimentell"
to hasło tego dość znanego już browaru kraftowego z Norymbergi (Nürnberg).
https://orcabrau.de/
Bez filtracji, bez pasteryzacji
Aromat - intensywnie słodowy, ciasteczkowy, podpalany, trochę karmelu...-
Channel: Niemcy
2025-02-09, 01:31 -
-
Przed browarem Błonie byliśmy 29 czerwca z Kopyrem w czasie tegorocznego festiwalu 100% Craft w znajdującym się nieomal "przez ścianę" Artezanie. A tylko "przed" bo nas wtedy zwyczajnie nie wpuszczono
. Jednak co się odwlecze to nie uciecze i 6.10.2018 tym razem w towarzystwie...
-
Channel: Browary polskie
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment