Pasteryzacja w przepływie

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Misza
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2003.04
    • 11

    #1

    Pasteryzacja w przepływie

    Mam pytanie .Jak się odbywa pasteryzacja w przepływie?Czy jest skuteczniejsza od zwykłej tunelowej?Czy występuje tendencja do przerzucania się browarów z pasteryzacji tunelowej na tą w przepływie i dlaczego?
  • pjenknik
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2001.08
    • 3388

    #2
    Pasteryzacja tunelowa odbywa sie w opakowaniu, natomiast ta w przepływie przed rozlewem. Jest prostsza i tańsza. Latwiej jest rozgrzać rurkę fi 30 wraz z zawartością niż butelkę 1/2 litra.
    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

    Comment

    • neinei2
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2003.07
      • 20

      #3
      Pasteryzacja w przepływie jest po prostu ekonomiczniejsza i wydajniejsza. Tańsze urządzenie, tańsza eksploatacja (brak czynnika chłodzącego ). Mniej strat - nie trzaskają butelki jak to ma czasem miejsce w pasteryzatorach tunelowych. Jest takze bardziej dokładna jeśli chodzi o JP (jednostki pasteryzacji).

      Jedyna wada jakiej moznaby sie dopatrzyc to taka ze po pasteryzacji w przeplywie istnieje niewielka, ale istnieje, mozliwosc zakazenia mikrobiologicznego piwa.

      Comment

      • iron
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        🍼🍼
        • 2002.08
        • 6771

        #4
        No i jeśli się nie mylę, to pasteryzacja w przepływie mniej szkodzi walorom smakowym piwa, co powinno być dla browarów najważniejsze, choć z reguły ważniejsze są kwestie ekonomiczne.
        bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
        Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
        Rock, Honor, Ojczyzna

        Comment

        • Krzysztof
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2001.04
          • 1689

          #5
          Pasteryzacja w przepływie: wady i zalety...

          Zalety pasteryzacji w przepływie:
          - tańsze urządzenia i mniejsze gabaryty
          - niższe zapotrzebowaie na energię - koszt energii
          - większy wpływ na ilość jednostek pasteryzacji przy sprawnie działającym układzie regulacji,

          Wady:
          - konieczność utrzymania opakowań w niebywałej czystości wraz z całym otoczeniem tj. halą produkcyjną, urządzeniami na zewnątrz i powietrzem znajdującym się w hali;
          - dbałość o wszystkie czynniki energetyczne - np. podczas zachwiania w wysokości napięcia w sieci może dość do zachwiania wartości temperatur i cisnień w poszczególnych sekcjach co wywoła oczywisty protest automatyki sterującej i alarm dla obsługi. W takim przypadku pozostaje przerwać produkcję i przeprowadzić sterylizację urządzeń.
          A więc: czystość, czystość i czystość.
          Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
          www.twojmalybrowar.pl

          Comment

          • Kemp
            Porucznik Browarny Tester
            • 2002.03
            • 357

            #6
            Do tej listy wad, dodałbym jeszcze ogromną czułość instalacji na wachnięcia parametrów pary technologicznej. Paskudna sprawa...
            Kemp

            Comment

            • Krzysztof
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2001.04
              • 1689

              #7
              Kemp napisał(a)
              Do tej listy wad, dodałbym jeszcze ogromną czułość instalacji na wachnięcia parametrów pary technologicznej. Paskudna sprawa...
              Ta "moja dbałość" odnosi się do nakręcania pracowników kotłowni.....
              Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
              www.twojmalybrowar.pl

              Comment

              • Krzysztof
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2001.04
                • 1689

                #8
                iron napisał(a)
                No i jeśli się nie mylę, to pasteryzacja w przepływie mniej szkodzi walorom smakowym piwa, co powinno być dla browarów najważniejsze, choć z reguły ważniejsze są kwestie ekonomiczne.
                Zależy jak kto ma jakie mozliwości rozlania tak spasteryzowanego piwa w sposób zupełnie sterylny..... Moze się zdażyć że tak spasteryzowne poprawnie piwo rozleje się do "tak sobie" czystych butelek. Czystość butelek wiąże się z tym że butelek po opróznieniu mało kto płucze je wodą. Pozostałość piwa powoduje obecność pleśni, której cięzko sie pozbyć.... mimo uzycia wymyslnych maszyn i chemikaliów
                Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
                www.twojmalybrowar.pl

                Comment

                • adamnowakowski
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2008.11
                  • 3

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysztof
                  Zalety pasteryzacji w przepływie:
                  - tańsze urządzenia i mniejsze gabaryty
                  - niższe zapotrzebowaie na energię - koszt energii
                  - większy wpływ na ilość jednostek pasteryzacji przy sprawnie działającym układzie regulacji,

                  Wady:
                  - konieczność utrzymania opakowań w niebywałej czystości wraz z całym otoczeniem tj. halą produkcyjną, urządzeniami na zewnątrz i powietrzem znajdującym się w hali;
                  - dbałość o wszystkie czynniki energetyczne - np. podczas zachwiania w wysokości napięcia w sieci może dość do zachwiania wartości temperatur i cisnień w poszczególnych sekcjach co wywoła oczywisty protest automatyki sterującej i alarm dla obsługi. W takim przypadku pozostaje przerwać produkcję i przeprowadzić sterylizację urządzeń.
                  A więc: czystość, czystość i czystość.



                  koszty
                  przepisy kulinarne

                  pasteryzacja w przepływie

                  Comment

                  • Seta
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2002.10
                    • 6964

                    #10
                    O co ci chodzi Adamie?
                    Przecież zawodowo zajmujesz się lub zamierzasz pasteryzacją w przepływie?
                    Prowokacja? Żebyśmy mówili: "nie, ta przepływowa nie jest taka zła..."?

                    Na mnie nie licz. Żadna pasteryzacja nie da tak dobrego piwa, jak jej brak...

                    Comment

                    Related Topics

                    Collapse

                    • dadek
                      Rumianek, Południowa 14, Browar Za Miastem
                      dadek
                      19.11.2022 przed Poznańskimi Targami Piwa miałem okazję (w towarzystwie kilku kolegów z piwnej branży) odwiedzić jeden z najnowszych polskich browarów. Bo choć marka Za Miastem znana jest już od pięciu lat z kontraktów, to w tym roku piwa zaczęto warzyć u siebie. Zgodnie z nazwą browar...
                      2022-12-02, 01:29
                    • pizmak666
                      Pasteryzacja w polskich browarach.
                      pizmak666
                      Kiedy według waszych informacji w polskich browarach/rozlewniach pojawił się proces pasteryzacji piwa?
                      2024-10-28, 14:44
                    • dadek
                      Czechy, Merklín, Za školou 383, Pivovar Petr Petružálek
                      dadek
                      Do Merklína nie dojedziemy pociągiem, choć taka stacja kolejowa znajduje się na sieci kolejowej České Republiky. Jednak jest zupełnie gdzie indziej bo koło Karlových Varů. Ten Merklín z browarkiem znajduje się około 30 km na południe od Pilzna, dojazd zapewniają autobusy ze stacji kolejowej...
                      2023-05-16, 00:44
                    • darekd
                      Orca Brau, Bio Bock
                      darekd
                      "klassisch – modern – experimentell"

                      to hasło tego dość znanego już browaru kraftowego z Norymbergi (Nürnberg).

                      https://orcabrau.de/

                      Bez filtracji, bez pasteryzacji

                      Aromat - intensywnie słodowy, ciasteczkowy, podpalany, trochę karmelu...
                      2025-02-09, 01:31
                    • dadek
                      Błonie, Grodziska 15, Browar Błonie
                      dadek
                      Przed browarem Błonie byliśmy 29 czerwca z Kopyrem w czasie tegorocznego festiwalu 100% Craft w znajdującym się nieomal "przez ścianę" Artezanie. A tylko "przed" bo nas wtedy zwyczajnie nie wpuszczono. Jednak co się odwlecze to nie uciecze i 6.10.2018 tym razem w towarzystwie...
                      2018-11-09, 03:30
                    • Loading...
                    • Koniec listy.
                    Przetwarzanie...